Dealer vinden

Hoe lang gaan banden mee?

Benieuwd hoe lang banden meegaan?

Het is moeilijk om de levensduur van een band te voorspellen omdat er veel criteria meespelen. In dit artikel ontdekt u hoe u de levensduur van uw banden kunt optimaliseren, wanneer het aan te raden is ze te laten controleren en welke banden de beste prestaties garanderen, en dat tot de laatste kilometer.

Waarom is het belangrijk dat banden lang meegaan ?

Er zijn twee belangrijke redenen om uw banden zo lang mogelijk mee te laten gaan.

1 - Om het milieu te sparen

Door uw banden lang te gebruiken, hoeft u ze minder vaak te vervangen, wat de impact op het milieu verkleint.

Laat banden lang meegaan om het milieu te sparen

2 - Om onnodige uitgaven te voorkomen

Door uw banden te vroeg te vervangen, betaalt u meer dan nodig. Door ze tot het einde van hun levensduur te gebruiken, beperkt u de uitgaven voor uw voertuig.

Voortijdige slijtage van uw banden voorkomen

Het is normaal dat een band bij langdurig of intensief gebruik gaat slijten, maar deze slijtage kan sneller gaan als u niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Controleer regelmatig uw bandenspanning

Banden met een te lage spanning slijten sneller. Omdat een band na enige tijd altijd wat lucht verliest, raden we aan om elke maand de spanning van uw gemonteerde banden te controleren (één keer per jaar voor de reserveband).

Rijden met een te lage bandenspanning zorgt er niet alleen voor dat banden sneller slijten, maar brengt ook extra brandstofkosten met zich mee omdat uw voertuig meer brandstof verbruikt.

Een te hoge bandenspanning veroorzaakt dan ook weer een snellere slijtage. Daarom is het belangrijk om uw bandenspanning te corrigeren aan de hand van de aanbevelingen van de fabrikant.

Om te zorgen dat uw banden lang meegaan, is het belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren

Voorkom schokken

Als u over een stoeprand, door een gat in de weg of over een snelheidsdrempel rijdt, veroorzaakt dat een schok die ervoor kan zorgen dat uw banden sneller slijten.

Zo'n schok kan er zelfs voor zorgen dat de de geometrie en de uitlijning van uw voertuig verstoord raakt. Het gevolg? Onregelmatige slijtage van uw banden zorgt ervoor dat u uw banden eerder moet vervangen.

Sla uw winter- en zomerbanden goed op

Als u tussen winter- en zomerbanden wisselt, is het belangrijk dat u de banden die u niet gebruikt in goede staat houdt door ze op te slaan in een schone en geventileerde plaats om ze zo te beschutten tegen weersinvloeden.

Extreme temperaturen hebben ook invloed op het verouderen van rubber. Bewaar uw banden niet op een te warme of te koude plaats, maar kies voor een plek met een gematigde temperatuur waar ze niet in aanraking komen met direct zonlicht.

Om ervoor te zorgen dat uw banden lang meegaan, is het belangrijk ze correct op te slaan

Wanneer moet ik mijn banden laten controleren?

Als u ongewone slijtage opmerkt

Heeft u opgemerkt dat uw banden aan één kant van het loopvlak sneller slijten? Of alleen in het midden? Of misschien op de schouders van de band? Of ziet u herhaalde slijtage in facetvorm?

Laat de band snel controleren om het probleem op te lossen voordat het verergert.

Na 5 jaar gebruik

In 5 jaar tijd hebben uw banden waarschijnlijk over veel verschillende ondergronden gereden en hebben ze wellicht schokken opgevangen. Laat ze na 5 jaar gebruik minimaal een keer per jaar controleren door een professional. Zo garandeert u dat ze niet voortijdig beschadigd zijn geraakt en dat ze u en uw passagiers niet in gevaar brengen.

Hoe weet u hoe oud een band is?

Uw banden hebben een TIN-markering (Tyre Identification Numbers) die onder andere de productiedatum aangeeft. Deze code bestaat uit 4 cijfers, waarvan de eerste twee de week en de volgende twee het jaar van fabricage aangeven. Met deze informatie kunt u nagaan of uw banden de 5-jaargrens hebben overschreden of niet.

tire age code visual
Aan het einde van de TIN-markering geeft de leeftijdscode van de band aan dat de band in de 47e week van het jaar 2014 is geproduceerd.

Leeftijdsgrens banden: de drempel van 10 jaar

Als de banden 10 jaar na hun fabricagedatum nog niet zijn vervangen, raadt Michelin aan om ze uit voorzorg door nieuwe banden te vervangen. Deze aanbeveling geldt ook voor reservebanden.

De drempelwaarde van de slijtage-indicator

De wetgeving geeft aan dat een band moet worden vervangen als de profieldiepte minder is dan 1.6 mm. Deze drempelwaarde wordt op uw banden aangegeven met slijtage-indicatoren, kleine verhogingen in de profielgroeven die deze hoogte nauwkeurig meten.

De verhogingen geven aan dat de band vervangen moet worden wanneer de profieldiepte is gedaald tot het niveau van de slijtage-indicatoren. Op Michelin-banden zijn kleine markeringen op de schouder te zien om eenvoudig de slijtage-indicatoren in de profielgroeven te kunnen vinden.

De Michelin-mannetjes geven aan waar de slijtage-indicatoren zich op onze banden bevinden.

Kies voor een band die goed presteert tot de laatste kilometer

De laatste kilometer? Dat is wanneer het profiel van de band daadwerkelijk de drempelwaarde van de slijtage-indicator heeft bereikt.

Alle Michelin-gamma’s zijn ontworpen om een uitstekende levensduur en optimale prestaties te bieden, en dat tot de laatste kilometer.

Onze gamma’s MICHELIN Primacy 4, MICHELIN CrossClimate 2 en MICHELIN Alpin 6 bijvoorbeeld , bieden berijders optimale veiligheid tot de allerlaatste kilometer.

Waarom doen we dit? Omdat deze nieuwe generaties banden een evoluerend loopvlakprofiel hebben waarmee zelfs een versleten band tot het einde optimaal presteert.

Ze voorkomen aquaplaning, zelfs wanneer ze erg versleten zijn

Om aquaplaning (controleverlies op nat wegdek) te voorkomen, moet water in het bandenprofiel worden opgeslagen voordat het langs de achter- en zijkanten wordt afgevoerd.

Naarmate banden slijten worden de profielgroeven minder diep, waardoor er minder ruimte is om water op te slaan. De band komt in dit geval omhoog omdat er zich een waterlaag tussen de band en de weg vormt. Hierdoor krijgt u minder grip, waardoor u stabiliteit en controle verliest.

Het evoluerende loopvlakprofiel van Michelin zorgt ervoor dat de band steeds op efficiënte wijze water opslaat én afvoert tot het einde van de levensduur van de band, waardoor u aquaplaning kan voorkomen.