VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn winterbanden?

Tips en adviezen auto

Het onderhouden van uw banden, voornamelijk wat betreft bandenspanning, is zeer belangrijk om veilig te kunnen rijden.

Kom meer te weten over de juiste bandenspanning voor uw winterbanden.

Wanneer moet ik de spanning van mijn banden controleren ?

Banden verliezen na verloop van tijd altijd lucht, wat betekent dat u regelmatig de spanning moet controleren(wij raden aan om dat maandelijks te doen), ongeacht het type band (zomer, winter, of all season). Regelmatig de spanning controleren zorgt er ook voor dat u ongebruikelijk verlies in spanning opmerkt in één band vergeleken met de andere, wat een lek zou kunnen betekenen.

Het valt ook aan te raden om uw bandenspanning te controleren voordat u een lange rit maakt of als het voertuig zwaar wordt belast. Onthoud dat u de bandenspanning moet controleren wanneer uw banden ‘koud’ zijn (u mag niet meer dan 3 kilometer hebben gereden).

Auto Hoofdartikel voiture edito article topic8 pression pneus hiver max max Tips en advies

Uw bandenspanning aanpassen voor de winter

Winterse temperaturen hebben een rechtstreekse invloed op uw banden: wanneer de temperatuur daalt, doet de spanning van uw banden dat ook.

Controleer uw bandenspanning maandelijks om noodzakelijke aanpassingen te doen.

Winterbanden: Zorg ervoor dat u de spanning in de juiste omstandigheden aanpast.

Let op de temperatuur bij het oppompen van uw winterbanden.

Als u de spanning aanpast in een garage waar de binnentemperatuur positief is (bijv. 18 graden), terwijl de buitentemperatuur negatief is (bijv. -2 graden, wat een verschil inhoudt van 20 graden met de buitentemperatuur), raden wij aan om 0,2 bar extra spanning toe te voegen aan de door de fabrikant aanbevolen spanning.

Deze aanpassing compenseert het verschil tussen de warmere binnentemperatuur en de koudere buitentemperatuur, waardoor de spanning van uw winterbanden goed is aangepast voor het rijden in de winter. Als u de bandenspanning buiten aanpast, volg dan de bandenspanning die door de fabrikant wordt aanbevolen.

Auto Hoofdartikel michelin pression calul Tips en advies
Auto Achtergrond equipements speciaux Tips en advies

De belangrijkste dingen om te weten over autorijden in de winter

Het is essentieel om de bandenspanning te volgen die wordt aanbevolen door de fabrikant van je voertuig. U kunt de relevante informatie op een van de volgende plaatsen vinden:

  • op het voertuig zelf (op een autodeur of het brandstofluik);
  • in de handleiding van het voertuig;
  • in de aanbevelingen van de fabrikant of in een professionele autogids.


Een te lage bandenspanning kan een aanzienlijk effect hebben op de wegligging van de auto en ervoor zorgen dat de banden ongelijkmatig slijten. Hetzelfde geldt voor een te hoge bandenspanning. Door de bandenspanning regelmatig te controleren, verminder je de slijtage van je banden.

Om veilig te reizen in de winter is naast de keuze van de juiste banden ook een correct en regelmatig onderhoud van uw voertuig belangrijk. Vertrouw op Euromaster, partner van Michelin, voor een controle van de bandenspanning van uw winterbanden en ontdek het brede aanbod van diensten voor het onderhoud van uw voertuig.

Andere artikelen die interessant kunnen zijn voor u

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website