Welke spanning heb ik nodig voor mijn banden?
De bandenspanning controleren is eenvoudig en niet duur. Het is belangrijk de door de fabrikant aanbevolen bandenspanning aan te houden om over- of onderspanning te voorkomen.
• Een te hoge bandenspanning kan leiden tot vroegtijdige slijtage in het midden van het loopvlak.
• Een te lage bandenspanning kan leiden tot vroegtijdige slijtage van de banden in de schouderzone. U verlaagt hiermee de grip van de banden.
De door de fabrikant van uw voertuig aanbevolen bandenspanning
De optimale bandenspanning is door de fabrikant bepaald voor de combinatie van voertuig en banden. Alle prestaties zijn door de fabrikant gecontroleerd met een duidelijk doel voor ogen: uw veiligheid.
Daarom is het absoluut noodzakelijk de door de fabrikant voor uw voertuig aanbevolen bandenspanning te raadplegen. Deze wordt doorgaans als volgt aangegeven:
• op een sticker in de deur(stijl) aan de bestuurderskant,
• aan de binnenkant van de benzineklep,
• of in het instructieboekje van de auto
De aanbevolen spanning voor uw voor- en achterbanden is mogelijk niet dezelfde. U zult ook zien dat er twee soorten bandenspanning worden aangegeven:
• Bandenspanning bij normaal gebruik: dit is de standaard bandenspanning
• Bandenspanning bij maximaal gebruik: moet worden aangehouden wanneer het voertuig bijzonder zwaar beladen is, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat.
De bandenspanning wordt aangegeven in de spanningseenheid die wordt gehanteerd in het land waarin u woont: in BAR of in PSI (1 bar = 14,50 psi).

De risico's van een onjuiste bandenspanning
De aanbevelingen van de voertuigfabrikant zijn van essentieel belang voor uw veiligheid en u moet deze opvolgen wanneer u de spanning van uw banden controleert. Anders kunnen hun prestaties afnemen, vooral in de volgende gevallen:
Levensduur
Rijden met banden met een te lage spanning veroorzaakt een verslechtering van de algehele structuur van de band, wat kan leiden tot loslaten en/of barsten.
Aquaplaning
Bij een lagere spanning dan de door de autofabrikant aanbevolen bandenspanning is er een sterke toename van het risico op aquaplaning.
Remmen
Een verschil van 1 bar, of 14 psi, ten opzichte van de door de autofabrikant aanbevolen bandenspanning, kan de remafstand op natte wegen met 11 meter verlengen.
Brandstofverbruik
Banden met een spanning die 1 bar (14psi) te laag is, hebben een hogere rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik met 1 volle tank brandstof per jaar toeneemt.
De juiste bandenspanning: voor veilig, zuinig en verantwoord rijden
Een band die de aanbevolen bandenspanning heeft, is beter voor de veiligheid, is zuiniger in het gebruik en is beter voor het milieu.
En aangezien een band door natuurlijke oorzaken een deel van zijn spanning verliest (doorgaans zo'n 0,07 bar per maand), is regelmatige controle noodzakelijk.
Zoekt u een specialist in de buurt die voor u een kijkje kan nemen? Euromaster Network biedt bijvoorbeeld een gratis bandenspanningscontrole aan en past indien nodig de bandenspanning aan.
Als uw voertuig na 2014 is geproduceerd, moet deze zijn uitgerust met een TPMS (bandenspanningscontrolesysteem), dat u waarschuwt wanneer uw banden een te lage bandenspanning hebben. Het is echter aan te bevelen niet op dit signaal te wachten en u dan pas zorgen te maken over de juiste spanning van uw banden.
