4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

Zomer- of all season banden: Welke te gebruiken in de zomer?

Het kiezen van banden is een lange tijd een simpel proces geweest: zomerbanden voor de zomer en winterbanden voor de winter.

Tegenwoordig bieden all season banden echter een alternatief, waardoor het niet altijd makkelijk is om te weten wat de beste keuze is. Daarom is Michelin er voor u. Of u nu denkt aan zomer- of all season banden, wij zijn er om u alle informatie te geven die u nodig heeft bij het maken van de juiste keuze.

Tips en adviezen auto
img 4

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterband in vergelijking met een zomerband. Remmen op sneeuw van 50 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16 H, uitgevoerd bij -5°C.

Zomerbanden

In Nederland zijn zomerbanden zonder twijfel het meest bekend. Ontworpen om optimale prestaties te leveren bij temperaturen boven de 7 graden, waarbij ze het best presteren op droge en natte wegen en vooral nuttig zijn in regio’s met temperaturen die regelmatig de 40 graden bereiken (en waar het soms zelfs voor langere perioden zo warm blijft).

Het probleem aan deze banden is dat het rubber verhardt zodra de temperaturen onder de 7 graden komen, waardoor ze minder effectief worden in de winter, en in het bijzonder op natte ondergronden.

Daardoor brengt het rijden op zomerbanden in de winter extra risico’s met zich mee. Dit is vooral gevaarlijk als u over sneeuw rijdt met zomerbanden op uw voertuig, omdat uw remafstand over het algemeen twee keer langer is dan met gecertificeerde winterbanden. 

img 3

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterbanden in vergelijking een zomerband. Remmen op nat wegdek van 80 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16, uitgevoerd bij 5°C.

All season banden

 

All season banden, ook wel 4 season banden genoemd, zijn hybride banden die net zo plezierig zijn om mee te rijden bij -10 graden als bij +30 graden.

Hun geheim? Ze combineren de functies van zomer- en winterbanden, waardoor u veilig kunt rijden in droge en natte weersomstandigheden in de winter en de zomer, evenals over sneeuw.

Dit is het belangrijkste voordeel van all season banden ten opzichte van zomerbanden. Hoewel all season banden niet zo effectief zijn als winterbanden (die nog steeds als ultieme sneeuwbanden gelden), garanderen ze mobiliteit en veiligheid in de meeste sneeuwachtige weersomstandigheden.

Dit voordeel komt echter wel met een nadeel. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden komt, hebben zelfs de beste all season banden een ietwat langere remafstand, zowel op natte en droge ondergrond, vergeleken met zomerbanden.  

car edito pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter

Relatieve prestaties van Michelin's zomer-, winter-, en all season banden

tableau nl

Opmerking: De sterren staan voor het niveau van indicatieve prestaties van de 3 banden die worden vergeleken.

De MICHELIN Primacy 4 en Pilot Sport 4 zomerbanden presteren het beste op droge en natte wegen tijdens warm weer. Ze hebben een uitstekende levensduur, zoals verwacht mag worden van het merk Michelin.
De MICHELIN CrossClimate+ is een all season band die zowel in de zomer als in de winter goed presteert, zelfs in de sneeuw. De levensduur is gelijk aan die van zomerbanden, waardoor ze de leider zijn in deze categorie.
De MICHELIN Alpin 6 en MICHELIN Pilot Alpin 5 winterbanden zijn de best presterende banden voor barre winteromstandigheden, waaronder sneeuwachtige en ijzige weersomstandigheden.

Wat zijn de verschillen tussen zomer- en winterbanden?

 

Zomerbanden zijn ontworpen voor optimale prestaties bij temperaturen boven de 7 graden. Hun rubber en groeven bieden uitstekende grip op zowel droge als natte wegen. Ze garanderen ook zeer goede resultaten wat betreft comfort, levensduur en brandstofverbruik.

In tegenstelling tot zomerbanden presteren winterbanden het beste bij temperaturen onder de 7 graden. Hun rubber blijft hetzelfde, zelfs bij koude temperaturen, en hun profiel zorgt ervoor dat deze banden de perfecte keuze zijn voor het rijden op droge, natte, besneeuwde of beijzelde ondergronden. Winterbanden zijn herkenbaar aan het 3PMSF symbool en de M+S markering, die staan vermeld op de zijwand van de band. Het 3PMSF symbool (3 Peak Mountain Snow Flake) symboliseert een sneeuwvlok op een berg met drie toppen. De M+S markering staat voor Modder en Sneeuw.

 

Hoeveel kost het om mijn auto uit te rusten met banden voor de zomer?                

 

Of u nu banden zoekt voor een gezinsauto, stationwagon, elektrische auto, sportauto, 4x4 of een SUV, het kiezen van de juiste banden voor de zomer is zeer belangrijk. De kosten hangen af van de grootte van uw voertuig en het soort zomerband dat u kiest. Een MICHELIN Primacy 4 band is bijvoorbeeld leverbaar in 104 afmetingen (van 15 t/m 20 inch) en begint bij slechts €68. Deze zomerband is uitgerust met Evergrip technologie om uitstekende remprestaties te leveren op natte ondergronden, zelfs na enige slijtage en zonder daarbij de duurzaamheid te verkorten.

In tegenstelling tot zomerbanden kunnen all season banden veilig worden gebruikt in de winter, wat wordt weerspiegeld in hun hogere prijs. Uw voertuig uitrusten met all season banden is echter nog steeds goedkoper dan het kopen van zowel zomer- als winterbandensets. De MICHELIN CrossClimate+ all season band is leverbaar in 50 afmetingen met prijzen die beginnen vanaf slechts €73. Met de langste levensduur combineren deze banden de technologie van zomer- en winterbanden en bieden ze hoge prestaties en veiligheid in alle weersomstandigheden. De hybride-oorsprong zorgt ervoor dat ze voordelig zijn op de lange termijn.

Auto Picto Bibendum - Reflexion Tips en advies

Zomer- of all season banden: Belangrijkste overwegingen

De belangrijkste overweging die u moet maken bij het aanschaffen van nieuwe banden heeft te maken met de rijomstandigheden die u waarschijnlijk zult tegenkomen met uw voertuig.

Als u in een gebied woont met milde winters, waarbij temperaturen zelden onder de 7 graden komen en u nooit besneeuwde wegen tegenkomt, dan zijn zomerbanden zonder twijfel de beste optie voor u.

Als u echter in een gebied woont waar temperaturen regelmatig sterk onder de 7 graden komen en waarbij u elke winter meerdere dagen heeft waarbij u over besneeuwde wegen rijdt (lokale sneeuwval, rijden naar skiresorts, bezoekjes aan familie of vrienden in bergachtige of sneeuwachtige gebieden, enz.), dan zijn all season banden de beste keuze voor u.
Als u tenslotte regelmatig besneeuwde wegen tegenkomt, of als u woont in of reist naar gebieden die moeilijk begaanbaar zijn in de winter (steile hellingen, onbehandelde wegen, enz.), dan is de beste keuze voor u om nog steeds zomerbanden in de zomer te gebruiken en winterbanden in de winter, waarbij u dus tweemaal per jaar uw banden verwisselt.

Onze winterbanden

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website