background image

ZO KIEST U TUSSEN ZOMERBANDEN, WINTERBANDEN EN ALL-SEASON BANDEN ?

Tips en adviezen auto

Weet u niet zeker welke banden u nodig heeft? Blijf veilig op de weg, ongeacht het weer, met deze gids over de juiste banden voor elk seizoen.

Het verschil tussen zomerbanden, all-season banden en winterbanden

Wat zijn zomerbanden?

Zomerbanden zijn ontworpen voor gebruik tijdens de warmere maanden wanneer de thermometer soms of zelfs voor langere tijd de 40 °C aantikt, of voor gebruik het hele jaar door op locaties zonder winterweer. Met een ondieper loopvlakprofiel en een stijve, plakkerige rubbersamenstelling van het loopvlak, zijn zomerbanden speciaal ontworpen om optimale prestaties te leveren bij temperaturen boven de 7 °C. Ze zorgen voor optimaal nauwkeurig weggedrag en dat u zo stabiel mogelijk blijft bij het remmen of nemen van bochten.  

Winterbanden en zomerbanden hebben verschillende loopvlakprofielen

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden zijn het tegenovergestelde: deze banden zijn speciaal ontworpen om veilig te kunnen rijden in temperaturen onder de 7 °C en bij zware omstandigheden zoals die met ijs en sneeuw. Vergeleken met zomerbanden hebben winterbanden een kenmerkend loopvlakprofiel met meer inkepingen die dieper zijn om tractie op ijs en sneeuw te verbeteren. Ze worden ook van een soepeler materiaal gemaakt, waardoor ze zacht genoeg blijven om grip op het wegdek te houden, zelfs bij temperaturen onder nul. 

Wat zijn all-season banden?

All-season banden, ook wel 4-seizoensbanden genoemd, combineren de technologieën van winter- en zomerbanden en kunnen het hele jaar door worden gebruikt. Ze hebben meer inkepingen in het loopvlakprofiel dan zomerbanden, waardoor ze meer grip hebben op besneeuwde wegen, maar ze kunnen zich ook aanpassen aan hogere temperaturen. All-season banden zijn de makkelijkste optie als u ergens woont met milde zomers en winters met af en toe een sneeuwbui. All-season banden garanderen mobiliteit en veiligheid bij temperaturen tussen de -10 °C en +30 °C. (Leer meer over all-seasonbanden)

Zomerbanden versus winterbanden

Het gebruik van winterbanden in de zomer wordt afgeraden, omdat het zachtere loopvlak sneller slijt op warm asfalt. Het weggedrag verslechtert ook, waardoor de remafstand groter wordt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt uw brandstofverbruik ook hoger.

Tegelijkertijd wordt het ook afgeraden om zomerbanden in de winter te gebruiken, omdat deze banden ontworpen zijn om tegen lage temperaturen te kunnen. Zonder het diepere profiel en de extra groeven van winterbanden kunnen zomerbanden moeite hebben om grip te krijgen in omstandigheden met ijs of sneeuw. Wanneer u met zomerbanden in de sneeuw gaat rijden, wordt uw remafstand tot twee keer langer dan met gecertificeerde winterbanden. De loopvlaksamenstelling van zomerbanden verstijft wanneer het vriest, waardoor het risico op slippen op winterse wegen groter wordt. De stijfheid kan ook tot schade aan de band zelf leiden, omdat het rubber zonder de benodigde elasticiteit kan barsten en schilferen.

Wat zijn de verschillen tussen zomer- en all-seasonbanden? Als u tussen deze twee moet kiezen, bekijk dan dit artikel.

Relatieve prestaties van de zomerbanden, winterbanden en all-season banden van MICHELIN

MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Primacy 4 & MICHELIN Alpin 6
slide1
MICHELIN CROSSCLIMATE+
Vs. MICHELIN Pilot Sport 4 & MICHELIN Pilot Alpin 5
slide2

De MICHELIN Primacy 4 en Pilot Sport 4 zomerbanden presteren het best op droog en nat wegdek bij warm weer. Ze hebben een uitstekende levensduur, zoals verwacht mag worden van het merk Michelin.

De MICHELIN CrossClimate+ banden zijn all-season banden die zowel in de zomer als in de winter goed presteren, zelfs in de sneeuw. De levensduur is gelijk aan die van zomerbanden, waardoor ze de leider zijn in deze categorie.

De MICHELIN Alpin 6 en MICHELIN Pilot Alpin 5 winterbanden zijn de best presterende banden voor bar winterweer, waaronder omstandigheden met sneeuw en ijs.

Wanneer moet ik mijn winterbanden met zomerbanden verwisselen?

Afhankelijk van de weersomstandigheden waar u leeft, is de algemene regel dat u uw zomerbanden door winterbanden moet vervangen zodra de temperatuur voortdurend onder de 7 °C blijft. Het beste is om te wachten totdat de temperatuur begint te stabiliseren om te voorkomen dat u de banden tijdens een korte koude periode verwisselt. Het omgekeerde geldt wanneer het weer warmer wordt, dus als de temperatuur voortdurend boven de 7 °C blijft, kunt u uw zomerbanden weer laten monteren.

Met all-season banden hoeft u er niet bij stil te staan wanneer u uw banden moet verwisselen. Deze bieden het hele jaar door gemoedsrust.

Hoeveel kost het om mijn auto uit te rusten met de juiste banden voor het seizoen?

Of u nu banden laat monteren op een gezinsauto, stationwagen, elektrische auto, sportauto, 4x4 of een SUV, het kiezen van de juiste banden is zeer belangrijk. De kosten hangen af van de grootte van uw voertuig en het soort seizoensband dat u kiest. Een MICHELIN Primacy 4 zomerband is bijvoorbeeld verkrijgbaar in 104 maten (van 15 tot 20 inch): de prijzen kunt u online of bij uw plaatselijke bandenspecialist vinden.

In tegenstelling tot zomerbanden kunnen all-season banden veilig worden gebruikt in de winter, wat wordt weerspiegeld in de hogere prijs. Uw voertuig uitrusten met all-season banden is echter nog steeds goedkoper dan het kopen van zowel zomer- alswinterbanden. Deze veelzijdige banden combineren de technologie van zomer- en winterbanden om zo hoge prestaties en veiligheid in alle weersomstandigheden te bieden. Hun hybride-oorsprong zorgt ervoor dat ze voordelig zijn op de lange termijn.  Zoek online naar prijzen, of ga langs bij uw plaatselijke bandenspecialist.

MICHELIN Garage: Hulp bij het kiezen van de juiste banden voor u en uw auto

Winter tires vs All-season tires : which tires should you buy? | Michelin Garage

Wilt u meer weten? Vind de band die perfect bij uw behoeften past in onze gids voor de beste winterbanden en all-season banden.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website