r7a13

Wat zijn spijkerbanden en wanneer kunnen ze worden gebruikt?

Tips en adviezen auto

Wat zijn spijkerbanden? Zijn ze geschikt voor de weersomstandigheden in uw omgeving? In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over spijkerbanden en of u ze wel of niet moet gebruiken.

Wat is een winterband?

Voor we meer vertellen over spijkerbanden en hun specifieke kenmerken, is het misschien handig eerst te bespreken wat een winterband is.

Een winterband is een band waarvan het loopvlakprofiel, de loopvlakstructuur / compound en interne structuur zo zijn ontworpen dat ze betere prestaties leveren dan gewone banden om een voertuig in winterse omstandigheden te laten optrekken, rijden en stoppen.

Onder een temperatuur van 7°C wordt het aangeraden winterbanden te gebruiken.
Dit is om het hoofd te kunnen bieden aan winterse omstandigheden, maar ook omdat de prestaties op droog en nat wegdek bij lage temperaturen beter zijn van een winterband dan van een zomerband.

Omgekeerd wordt het ook afgeraden om met winterbanden in de zomer te rijden. Dit is omdat een winterband slechter presteert dan een zomerband op droog wegdek bij hoge temperaturen. 

pn006987

De twee soorten winterbanden

Er zijn twee soorten winterse omstandigheden en om daarmee om te kunnen gaan moet u de juiste bandentypes monteren:

Gebruik 3PMSF-winterbanden wanneer u vaak in winterse omstandigheden en bij sneeuwval rijdt

Alpin-winteromstandigheden: regelmatig winterse omstandigheden met besneeuwde en natte wegdekken.

Heeft u voornamelijk met dit soort weersomstandigheden te maken, ga dan voor winterbanden met ‘3PMSF’ markering.

Deze winterbanden zijn geschikt voor besneeuwde en natte wegen en kunnen worden gebruikt bij incidenteel winterse omstandigheden. Hun prestaties worden erkend met de officiële 3PMSF-markering (3 Peak Mountain Snow Flake). 

Michelin raadt u voor deze omstandigheden het ALPIN-gamma aan.

Gebruik ICE GRIP-winterbanden bij kou en zware weersomstandigheden met ijsachtige sneeuw.

Nordic-winteromstandigheden: bij kouder weer en zware weersomstandigheden met ijs en sneeuw.

Bij dit soort weersomstandigheden, kunt het beste kiezen voor winterbanden met ‘Ice Grip’-label.

Nordic-winterbanden zijn geschikt voor ijs en sneeuw en ontworpen voor zware winterse omstandigheden. Hun prestaties op ijs zijn aanzienlijk beter dan die van andere winterbanden en worden erkend met de officiële ICE GRIP-markering.

Michelin raadt u voor deze omstandigheden het NORDIC-gamma aan.
Nordic-banden zijn verkrijgbaar in twee versies: met en zonder spijkers.

Bij incidenteel winterse omstandigheden

Heeft u incidenteel te maken met winterse omstandigheden, dan kunt u ook kiezen voor all-seasonbanden met 3PMSF-markering, zoals het MICHELIN CrossClimate-gamma dat het hele jaar door gebruikt kan worden.

Wat is een spijkerband?

3pmsf logo

3PMSF

Een spijkerband is een winterband met spijkers (van aluminium of staal) in het loopvlak. Deze spijkers zorgen voor extra grip op ijs. Spijkerbanden zorgen ook voor de beste tractie op sneeuw.

Deze uitzonderlijke prestaties op sneeuw en ijs worden erkend door de toekenning van de officiële 3PMSF- en Ice-logo’s.

Hiermee bieden de spijkerbanden de kortste remweg op bevroren wegen en sneeuw. Hun prestaties op dit soort ondergrond in winterse omstandigheden, zelf zeer extreme, zijn beter dan van elke andere winterband.

ice logo

ICE

De prestaties van de Michelin X-ICE-north-4

MICHELIN X-Ice North 4-spijkerbanden zijn hiervoor speciaal ontworpen.  
De spijkers zijn ingebracht in kleine uitsparingen in het loopvlak. Ze zijn zo geplaatst dat ze optimale grip bieden en zo min mogelijk rolgeluid produceren.

MICHELIN X-ICE NORTH 4 spijkerband

x ice north 4 performances
  1. Geoptimaliseerd aantal spijkers voor elke maat voor uitzonderlijke acceleratie en remprestaties (250 stalen spijkers voor de afmeting 205/55R16)
  2. Speciale vorm van de spijkers voor de grip en langdurige prestaties
  3. Aan de hand van een wiskundig algoritme zijn de spijkers zo geplaatst om optimale grip en een comfortabel geluidsniveau te bieden
  4. Een nieuw loopvlakprofiel voor goede grip op met sneeuw bedekte asfaltwegen en nieuwe lamellen voor een meer effectieve grip op de sneeuw en een betere controle
  5. Unieke rubbermix voor gebruik in een breed temperatuurbereik
  6. Speciale loopvlakprofielaanpassing voor bredere maten om de gripefficiëntie te behouden

Spijkerbanden bieden uitstekende prestaties op ijzige wegen, maar ze maken wel wat meer geluid dan zomerbanden als u ermee op asfalt rijdt. Daarom zijn onze spijkerbanden zo ontworpen dat het geluid tot een minimum wordt beperkt op wegen zonder ijs of sneeuw.

MICHELIN X-ICE North 4

Is het wettelijk toegestaan spijkerbanden te gebruiken?

De regels omtrent het gebruik van spijkerbanden verschillen per land. In sommige landen mogen ze in bepaalde periodes worden gebruikt, in andere zijn ze helemaal verboden.

Waarom mogen spijkerbanden buiten bepaalde periodes niet worden gebruikt?

Spijkerbanden zijn ontworpen om zoveel mogelijk grip op ijs en bij winterse omstandigheden te bieden. Ze kunnen worden gebruikt op asfaltwegen in het winterseizoen, maar het is verboden ze in de zomer te gebruiken (over het algemeen wordt het sowieso afgeraden met enig soort winterband in de zomer te rijden), voornamelijk vanwege de lokale wetgeving.

Om de regels over het gebruik van spijkerbanden in eigen land na te gaan, klik hier.

Het opmeten van de schade aan het wegdek veroorzaakt door spijkerbanden

In Finland wordt aan de hand van een officiële test nagegaan in welke mate een spijkerband eventuele schade kan toebrengen aan het wegdek. Het zorgt ervoor dat bandenproducenten spijkerbanden maken die zo min mogelijk schade aan droge wegen veroorzaken. 

Onze MICHELIN X-Ice North 4-lijn voldoet aan de huidige normen voor slijtage van het wegdek.

Michelin ontwerpt spijkerbanden die de schade aan het asfalt tot een minimum beperken

Het monteren van spijkerbanden

  • Het wordt natuurlijk aangeraden dat u de spijkerbanden laat monteren in de toegestane periode van het land waarin u rijdt en ze weer verwijderd vóór de uiterste toegestane datum.
  • Het vervangen van zomerbanden door spijkerbanden moet in alle veiligheid worden uitgevoerd. Wij raden aan dat u dit door een professional laat doen. Zij beschikken over de benodigde machines evenals smeermiddelen zodat het omwisselen op de correcte manier kan worden uitgevoerd. U kunt een professional bij u in de buurt vinden met onze Dealerzoeker.


Waar moet u de zomerbanden opbergen zodra uw spijkerbanden zijn gemonteerd?

Heeft u genoeg ruimte in uw garage om ze op te bergen, zorg dan dat u onze aanbevelingen opvolgt

Sommige bandenspecialisten bieden ook opslagplaatsen aan. Ze worden dan op een daarvoor geschikte plaats bewaard, zodat ze niet onnodig ruimte gaan innemen in uw garage. 
Vraag aan uw bandenspecialist of ze deze service aanbieden.

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Auto
  • Auto
  • Moto
Mijn locatie
Zoeken
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website