Groen rijden is bedoeld om de uitstoot te verlagen

Hoe kan milieubewust rijden u helpen brandstof te besparen?

Tips en adviezen auto

Tegenwoordig is er meer interesse in technieken voor ‘milieubewust rijden’ of ‘groen rijden’. We hebben het hier over wat milieubewust rijden eigenlijk inhoudt en hoe bepaald rijgedrag niet alleen het milieu helpt, maar u ook brandstof én geld kan besparen

Wat is milieubewust rijden?

Bij ilieubewust rijdenm gaat het om twee zaken.

  • Ten eerste, het milieu: autorijden met het milieu in gedachten wordt tegenwoordig steeds belangrijker voor consumenten.
  • Ten tweede gaat het over besparen: het besparen van brandstof is goed voor uw portemonnee. Milieubewust rijden, of ‘groen rijden’, bestaat uit een combinatie van rijtechnieken die als doel hebben uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen zo veel mogelijk te beperken. En als u met een elektrisch voertuig rijdt, dan helpt het ook de actieradius te vergroten!

Welke rijtechnieken kunnen helpen om brandstof te besparen?

Hier zijn 9 tips voor milieubewust rijden om uw koolstofvoetafdruk te verkleinen en geld te besparen.

1. Controleer uw bandenspanning

Banden met een te lage spanning verhogen uw brandstofverbruik en hebben negatieve invloed op uw controle over het voertuig. Aan de andere kant zorgen banden met een te hoge spanning voor een lager brandstofverbruik, maar voor een grotere remafstand en een kortere levensduur van de band. De juiste bandenspanningen kunt u meestal vinden in het onderhoudsboek, het handschoenenkastje, in de deur of in het brandstofklepje van het voertuig..

2. Kies de juiste band

‘Brandstofefficiënte banden’ die zijn ontworpen om een lage rolweerstand te genereren, kunnen ook het brandstofverbruik van uw auto aanzienlijk verlagen. Een labelsysteem kan u helpen bij het vinden van de efficiëntste band: zoek naar het pictogram met een ‘benzinepomp’ op het label en kies voor banden met een A-classificatie.

header choix 2

de brandstofefficiëntie van de band aan, met een schaal van A t/m E (waarbij A = efficiëntst).

3. Anticipeer: rol uit in plaats van te remmen

Rij bijvoorbeeld niet snel naar een stoplicht toe waar u dan weer hard zal moeten remmen. Denk in plaats daarvan vooruit en hou genoeg afstand om de auto geleidelijk te laten vertragen.

4. Voorkom stoterig rijden

Niet altijd eenvoudig in volgebouwde stedelijke gebieden, maar het constant stoppen en weer optrekken is slecht voor uw brandstofverbruik. Eén van de manieren om een efficiënter brandstofverbruik te bekomen in de stad, is door te ontspannen! Het is niet nodig om voortdurend dicht achter de auto voor u te rijden. Gelukkig zijn tegenwoordig veel voertuigen uitgerust met een stedelijke rijmodus die is ontworpen om het brandstofverbruik te verlagen.

Tegenwoordig kan het brandstofverbruik in verkeer worden verlaagd dankzij stedelijke rijmodi

5. Voorkom plotseling accelereren

Hoe sneller u accelereert, hoe meer kracht uw auto nodig heeft. Een plotse toename in snelheid heeft dus meer energie nodig en verbruikt daardoor dus meer brandstof.

6. Houd u aan de maximumsnelheid

Maximumsnelheden zijn niet alleen ontworpen om veiligheidsredenen, maar ook om brandstof te besparen en de uitstoot te verlagen. 

7. Lees het terrein

Doorrollen in de versnelling kan een goede manier zijn om brandstof te besparen. Als u bijvoorbeeld een helling naar beneden tegenkomt, kunt u de auto laten doorrollen en gebruikmaken van de zwaartekracht. Als er direct een helling naar boven volgt, begint u gas te geven zodra u het laagste punt van de helling heeft bereikt. Hoe zit het met cruisecontrol? Hoewel cruisecontrol handig is voor op de snelweg, kunt u deze het beste uitschakelen op heuvelachtig terrein.

8. Laat de motor niet steeds draaien

Laat uw motor niet onnodig draaien, uw portemonnee en het milieu zullen u dankbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer u stopt om even te bellen, in de auto wacht wanneer u de kinderen ophaalt, of zelfs wanneer u stilstaat als het druk is

9. Gebruik de airco niet altijd

Onnodig gebruik verhoogt uw brandstofverbruik en zorgt ervoor dat er meer CO2 in de atmosfeer vrijkomt. Zet bij lagere snelheden de ventilatie aan of doe de ramen omlaag.

Groen rijden: tips van experts zodat u brandstof kunt besparen

Cyrille Roget, Technical and Scientific Communications Director bij Michelin, heeft enkele specifieke voorbeelden van hoe u met milieubewuste technieken brandstof kunt besparen. 

“Geef rustig gas en maak gebruik van het vermogen van de auto wanneer u bijvoorbeeld wegrijdt”, aldus Cyrille. Het is niet nodig om zo hard mogelijk weg te scheuren. Wanneer het op snelheid aankomt: “Houd rekening met de maximumsnelheid op de snelweg om brandstof te besparen. Geef niet onnodig gas als u een heuvel oprijdt, u kunt de auto altijd een beetje laten vertragen op hellingen.”

Over stedelijke gebieden zegt Cyrille: “De verleiding is groot om dicht achter de auto voor u te blijven. In bepaalde steden ontwikkelen mensen een stoterige rijstijl. Maar het is belangrijk om uw eigen ritme aan te houden en om zo veel mogelijk te anticiperen.”

Het voorkomen van plotseling accelereren is essentieel bij milieubewust rijden

En een van de belangrijkste factoren wanneer het gaat over brandstof besparen en zo veel mogelijk kilometers per liter (km/l) te rijden? Banden! Cyrille legt uit dat veel energie (brandstof die niet wordt gebruikt voor het draaien van de wielen van de auto) wordt 'verspild' vanwege de rolweerstand: “Dit verlies vertegenwoordigt 20%, oftewel één volle tank op vijf. En wanneer u bedenkt hoeveel brandstof we elk jaar in een auto gooien, begrijpt u dat dit een aanzienlijke hoeveelheid is.”

De oplossing om de rolweerstand te verlagen (zonder tractie te verliezen), zit hem in goede banden. Neem bijvoorbeeld de nieuwe MICHELIN e.PRIMACY-banden. Ze zijn  pecifiek ontworpen met alle aspecten van milieubewust rijden in het achterhoofd en helpen s 4brandstof en geld te besparen vanwege de uitzonderlijk lage rolweerstand(1).

Met de beste rolweerstand in vergelijking met de gemiddelde premium concurrenten (1), bespaart de MICHELIN e.PRIMACY 0,21 liter brandstof per 100 kilometer, wat neerkomt op circa € 80 voor de gehele levensduur van de band (2,3). De actieradius van een elektrisch voertuig wordt met ca. 7% verhoogd vergeleken met andere banden uit deze categorie, oftewel 30 km bij een geschatte actieradius van 400 km (4).

Hoe kunnen berijders het milieu helpen? 

De automobielindustrie zet aanzienlijke stappen om de impact van voertuigen op het milieu te verkleinen, aan de hand van innovaties zoals de MICHELIN e.PRIMACY-band of de MICHELIN PILOT SPORT EV-band. Maar de berijder speelt ook een belangrijke rol. Zoals we hebben gezien is milieubewust rijden niet alleen een manier om brandstof en geld te besparen en veiligheid in het verkeer te garanderen. Ook de mentaliteit van milieubewust rijden is essentieel als we samen richting een groenere toekomst willen rijden.

Naamsvermeldingen foto’s:

Halbergman / Getty
Zero Creatives / Getty
Karin en Uwe Annas / Adobe Stock
Kiyoshi Hijiki / Getty

Wettelijke Vermeldingen

(1) De categorie MICHELIN e.Primacy-banden behoort tot de premium zomerbanden, net zoals de merken CONTINENTAL, GOODYEAR,BRIDGESTONE, PIRELLI, DUNLOP. Deze banden zijn niet op maat gemaakt voor een Eerste Montage-toepassing (d.w.z. ze zijn niet ontworpen om specifieke doelen voor autofabrikanten te behalen), maar ze kunnen zo bij verkooppunten worden aangeschaft.
Rolweerstandtest - Rolweerstandtests uitgevoerd op machine door Applus Idiada, op verzoek van Michelin, juni (op nieuwe) en augustus (tot 2 mm restprofieldiepte gepolijst) 2020, met afmetingen 205/55 R16 91V, vergelijking tussen MICHELIN e.PRIMACY (nieuw: 5,58 kg/t en gebruikt: 5,13 kg/t) en MICHELIN PRIMACY 4 (nieuw: 7,74 kg/t en gebruikt: 6,25 kg/t); BRIDGESTONE TURANZA T005 (nieuw: 7,17 kg/t en gebruikt: 5,81 kg/t); CONTINENTAL ECOCONTACT 6 (nieuw: 6,39 kg/t en gebruikt: 5,49 kg/t); CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 6 (nieuw: 8,93 kg/t en gebruikt: 6,94 kg/t); DUNLOP BLURESPONSE (nieuw: 7,97 kg/t en gebruikt: 5,54 kg/t); GOODYEAR EFFICIENT GRIP 2 (nieuw: 7,01 kg/t en gebruikt: 5,38 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 BLUE (nieuw: 6,96 kg/t en gebruikt: 6,30 kg/t); PIRELLI CINTURATO P7 (nieuw: 8,79 kg/t en gebruikt: 6,97 kg/t).

(2) In nieuwstaat genereert de MICHELIN e·Primacy gemiddeld 2 kg/t minder rolweerstand dan concurrenten, wat gelijkstaat aan een vermindering in brandstofverbruik van tot 0,21l/100km, wat gelijkstaat aan een winst in CO2-uitstoot van wel 5 g voor een VW Golf 7 1.5 TSI of aan een winst van wel  7% aan autonomie voor een VW e.Golf. 
Tijdens gebruik genereert de MICHELIN e·Primacy gemiddeld 1,5kg/t minder rolweerstand dan concurrenten, de winst staat gelijk aan een brandstofbesparing van wel € 80. Deze winst staat gelijk aan een vermindering van wel 174 kg aan CO2. De gebruikswinsten worden geschat op basis van het gemiddelde van nieuwe en tot 2 mm restprofieldiepte gepolijste banden om rekening te houden met daadwerkelijke prestaties in de loop van de tijd - Alle besparingen zijn geschat op een basis van 35.000 km en een brandstofprijs van € 1,46 per liter. (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020, gebaseerd op de top 10 landen voor verplaatsingen van voertuigen op nationaal en internationaal terrein - https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). De daadwerkelijke brandstof- en kostenbesparingen kunnen afwijken en zijn afhankelijk van het rijgedrag, het voertuig en de bandenspanning.

(3) Verhoogde actieradius van elektrische voertuigen en lagere CO2-uitstoot. In nieuwstaat genereert de MICHELIN e.PRIMACY gemiddeld 2 kg/t minder rolweerstand dan concurrenten, wat gelijkstaat aan een vermindering in brandstofverbruik van tot 0,21l/100km, wat gelijkstaat aan een winst in CO2-uitstoot van wel 5 g voor een VW Golf 7 1.5 TSI of aan een winst van wel 7% aan autonomie voor een VW e.Golf.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website