camionnette premiere image

WAT ZIJN DE BESTE BANDEN VOOR UW BESTELWAGEN?

Tips en adviezen auto

Vraagt u zich af hoe u de beste banden voor uw bestelwagen kiest? Dit artikel bevat alle informatie die u nodig heeft en helpt u bij het maken van de juiste keuze.

Wat is een bestelwagen?

Voor we van start gaan, kan het handig zijn om te verduidelijken wat een bestelwagen precies is. In tegenstelling tot een personenwagen (bv. een auto voor pendelen en persoonlijk gebruik), is een bestelwagen ontworpen om een specifieke functie uit te voeren, meestal in een beroepsmatige context.

Hij kan bijvoorbeeld worden gebruikt om gereedschap of producten te vervoeren in de daarvoor voorziene laadruimte. De laadruimte kan variëren van de ene bestelwagen tot de andere. Bestelwagens zijn er in verschillende groottes en met verschillende laadvolumes. Zo proberen bestelwagens tegemoet te komen aan verschillende behoeften, met laadruimtes die variëren in grootte van 3m³ tot 30m³.

De 3 soorten bestelwagens

Hieronder geven we de drie voornaamste categorieën bestelwagens aan. Zo kunt u makkelijk nagaan tot welke categorie uw voertuig behoort.

small van détouré

Kleine bestelwagen (ook wel bestelauto genoemd)

Een kleine bestelwagen is de kleinste versie van een commercieel voertuig en vertoont het meeste gelijkenissen met een personenwagen. Het is namelijk een personenwagen die is omgebouwd tot een praktischere versie. Achterin zijn erg geen deuren meer en geen stoelen. In plaats daarvan is er een kofferruimte van zo’n 3m³.

 

Voorbeelden:

 • Renault Kangoo
 • Citroën Berlingo
 • Peugeot Partner
 • Mercedes Citan
 • Volkswagen Caddy
 • Fiat Torino
 • Fiat Doblò Cargo
medium van

Middelgrote bestelwagen

Een middelgrote bestelwagen is dan misschien niet zo handig in de stad, maar heeft wel een veel grotere laadruimte. Dit model komt dan ook tegemoet aan veeleisendere transportbehoeften.

 

Voorbeelden:

 • Renault Traffic
 • Citroën Jumpy
 • Peugeot Expert
 • Mercedes Vito
 • Volkswagen Transporter
 • Fiat Scudo
 • Fiat Talento
large van détouré

Grote bestelwagen

Dit is de grootste versie van een commercieel voertuig. Een grote bestelwagen kan tot wel 20m3 aan materiaal of pakketten vervoeren.

 

Voorbeelden:

 • Renault Master
 • Citroën Jumper
 • Peugeot Boxer
 • Mercedes Sprinter
 • Volkswagen Crafter
 • Fiat Ducato
 • Ford Transit

 

Sommige grote bestelwagens zijn specifiek aangepast aan koeltransport, andere dan weer aan personenvervoer.

van lifers

Kampeerwagens

Er bestaan ook bestelwagens die zijn omgebouwd om tegemoet te komen aan de wensen van ‘kampeerders’. Andere zijn dan weer geschikt voor dienstverlening of onderhoud.

Zoals u ziet, hebben bestelwagens heel wat toepassingen, maar ook tal van beperkingen. Het is dan ook belangrijk dat uw bestelwagen is uitgerust met de juiste banden, voor een optimale veiligheid in alle omstandigheden.

Heeft u een camper of kampeerwagen?

In dit geval raden we aan om ons specifieke artikel te lezen dat u helpt bij het uitkiezen van de beste banden voor uw camper.

Het begrijpen van de bandenmarkeringen op

bestelwagenbanden

markings

Elke band is ontworpen om een bepaald gewicht te kunnen dragen. Aangezien dit varieert per voertuigtype, is er een specifiek markeringssysteem ontwikkeld dat een nauwkeurigere indicatie geeft over het draagvermogen. Meer informatie vindt u hieronder:

XL (‘Extra Load’) of REINF (‘Reinforced’) op de zijwand van de band betekent dat het draagvermogen hoger is dan dat de vergelijkbare band voor een personenwagen.
XL- of REINF-banden kunnen daarom geschikt zijn voor kleine bestelwagens.
Voorbeeld van een afmeting met XL-markering: 215/65 R 16 102V XL

C of LT verwijst naar bestelwagenbanden met een versterkt karkas die een hogere belasting kunnen dragen, bv. met een belastingsindex tot 128, wat betekent dat de maximale belasting 1800 kg bedraagt. Deze markering heeft bijgevolg betrekking op banden voor middelgrote en grote bestelwagens.
Voorbeeld van een afmeting met C-markering: 215/65 R 16 C 109/107 T

Verwar dit echter niet met de CP-markering die niet van toepassing is op commerciële voertuigen, maar enkel op campers.

Hoe kiest u de beste bestelwagenbanden voor uw commerciële voertuig?

Hou er rekening mee dat kleine bestelwagens mogelijk personenwagenbanden vereisen, terwijl grotere commerciële voertuigen vaak eerder specifieke bestelwagenbanden nodig hebben. Raadplaag de gebruikershandleiding om beter te begrijpen welke afmetingen zijn goedgekeurd door de fabrikant van uw bestelwagen. MICHELIN raadt hoe dan ook banden met C-markering aan.

Dan kunt u de meest geschikte banden kiezen met deze afmetingen volgens de criteria die hieronder worden verduidelijkt:

Met wat voor soort winters krijgt u te maken?

Het type band dat u dient te kiezen, is afhankelijk van het feit of u de weg op moet tijdens mild, koud of extreem winterweer. Opdat u veilig aan het werk kunt, moeten de banden een optimale grip bieden in alle omstandigheden.

We raden u aan de onderstaande afbeelding te raadplegen om in slechts enkele seconden tijd het bandengamma te vinden dat het beste aansluit op de klimatologische context waarmee u te maken krijgt:

van

Krijgt u soms te maken met sporadische sneeuwval? De MICHELIN Agilis CrossClimate all-season banden beantwoorden aan uw behoeften. Ontdek meer in ons artikel over all-season banden.
Wanneer het vaak sneeuwt tijdens de winter, kunt u één van de volgende opties kiezen:

 

Als u de weg opgaat bij extreem lage temperaturen (onder de 7°C) en in ijzige omstandigheden, dan raden we aan om uw commerciële voertuig tijdens de winter te voorzien van de MICHELIN Agilis X-Ice North-banden, en tijdens de zomer van de MICHELIN Agilis 3-banden. Lees meer over winterbanden in ons specifieke artikel.

Rijdt u op alle soorten wegen?

Als u met uw bestelwagen op een natuurlijke ondergrond rijdt, raden we aan om ons artikel over bestelwagenbanden voor alle soorten wegen te lezen.

Waarom kiezen voor het MICHELIN Agilis-gamma?

Ons MICHELIN Agilis-gamma is specifiek ontworpen voor bestelwagens, wagenparkbeheerders, vaklui en winkeliers.

We weten dat u zich enkel wilt focussen op uw bedrijf en uw klanten en steeds dezelfde service wilt leveren zonder u druk te hoeven maken om de weersomstandigheden waarin u rijdt. Kortom, we hebben dit gamma speciaal ontworpen voor uw gemoedsrust.

Voor uzelf en uw werknemers heeft u banden nodig die betrouwbaar en veilig zijn, zelfs op natte of besneeuwde wegen.

Met de MICHELIN Agilis-banden kunt u veilig de weg op, ongeacht de weersomstandigheden en het type weg. Ze staan garant voor een uitstekende tractie en gaan lang mee.

De banden uit het MICHELIN Agilis-assortiment zijn specifiek ontworpen voor veeleisende professionele behoeften en lenen zich ook perfect voor ‘vanlifers’ die het hele jaar op de weg zijn.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website