4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape 2

2 of 4 winterbanden: hoeveel winterbanden heb ik nodig op mijn voertuig? Advies van de experts bij Michelin

Veel automobilisten vragen zich af hoeveel winterbanden ze moeten kopen. Is het beter om 2 of 4 winterbanden op uw voertuig te hebben?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt het aanbevolen om altijd 4 winterbanden op uw auto te gebruiken.

Onthoud deze eenvoudige regel: gebruik altijd 4 winterbanden op uw auto.

Tips en adviezen auto
4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1 1

Veiligheid in de winter is zeer belangrijk!

Als u heeft besloten om winterbanden te laten monteren op uw auto, onthoud dan dat het ten zeerste wordt aanbevolen om dezelfde winterbanden op alle 4 de wielen te gebruiken, ongeacht het type voertuig dat u rijdt (voorwielaandrijving, achterwielaandrijving of vierwielaandrijving). Waarom? Als u verschillende banden op de voor- en achteras gebruikt, zal uw voertuig uit balans zijn en daardoor minder stabiel.

Auto Picto front only Tips en advies

Is het gevaarlijk om winterbanden op alleen de voorste 2 wielen van mijn auto te gebruiken?

Bent u aan het twijfelen of u 2 of 4 winterbanden wilt gebruiken? Weet dan dat het aanbrengen van alleen 2 winterbanden op de voorwielen van de auto gevaarlijk kan zijn.
Als u over sneeuw of ijs rijdt, bestaat de kans dat de achterkant van uw voertuig gaat slippen. Bij het versnellen zullen de achterwielen deze slip erger maken. Slippen kan met name gevaarlijk zijn voor automobilisten die weinig ervaring hebben met het rijden in winterse omstandigheden.

Als u alleen 2 winterbanden op de voorwielen van een voertuig met achterwielaandrijving laat monteren, zal dit niet de mobiliteit van de auto verbeteren.

Auto Picto Rear only Tips en advies

Is het gevaarlijk om winterbanden op alleen de achterste 2 wielen van mijn auto te gebruiken?

Het laten monteren van sneeuwbanden op alleen de achterste 2 wielen van uw auto is ook gevaarlijk. In tegenstelling tot het vorige geval kan de onbalans in grip hier komen vanaf de voorzijde van het voertuig. De onbalans tussen de voor- en achterwielen kunnen problemen veroorzaken bij het rijden en remmen. 

Als u alleen 2 winterbanden op de achterwielen van een voertuig met achterwielaandrijving aanbrengt, zal dit niet de mobiliteit van de auto verbeteren.

De belangrijkste dingen om te weten over rijden in de winter

  • Voordat u gaat rijden in winterse omstandigheden valt het aan te raden om het weer en de rijomstandigheden te controleren. Dit zal u helpen de juiste keuzes te maken, waardoor u niet in gevaarlijke situaties terechtkomt.
  • Bij temperaturen onder de 7 graden bieden winterbanden meer grip en kortere remafstanden.
  • Breng sneeuwbanden altijd aan in sets van 4 en niet van 2, ongeacht uw type voertuig.
remmen op besneeuwd wegdek bij 50 kmu

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterband in vergelijking met een zomerband. Remmen op sneeuw van 50 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16 H, uitgevoerd bij -5°C.

Deze artikelen zijn mogelijk interessant voor u

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website