microsoftteams image

Is het mogelijk de bandenmaat te wijzigen?

Tips en adviezen auto

Wilt u de bandenmaat wijzigen? Dat kan, maar er zijn wel beperkingen. In dit artikel zullen we ze bespreken.

Wat is een bandenmaat?

Wanneer we over de maat van een band spreken, hebben we het eigenlijk over zijn afmetingen. De volgende elementen worden weergegeven op de zijwand van een band

tyre size
  • De breedte (bijvoorbeeld 205) in millimeter.
  • De hoogte-breedteverhouding (bijvoorbeeld 55) in procenten. Dit is de verhouding tussen de hoogte van de zijwand van een band en de breedte van de band. 
  • Het type (bijvoorbeeld. R voor radiaal)
  • De diameter (bijvoorbeeld 17) in inches.
  • De belastingsindex (bijvoorbeeld: 91) Dit getal is een index die overeenkomt met de maximale belasting die een band kan dragen. Bekijk de belastingsindextabel in dit artikel.
  • Het snelheidssymbool (bijvoorbeeld V) Deze letter is een symbool dat overeenkomt met de maximale snelheid waarop een band zijn maximale belasting kan dragen. Bekijk de snelheidssymbooltabel in dit artikel.

Welke bandenmaten zijn er mogelijk?

58818286 m

Op een voertuig is er een standaardmontage van de autofabrikant en worden er optionele montages voorgesteld, die bestaan uit meerdere door de fabrikant goedgekeurde alternatieven.

Bijvoorbeeld voor een PEUGEOT 308 - 1.2 pure tech uit 2021:

195/65 R15 91H
205/55 R16 91V
205/50 R17 93V
225/45 R17 91V
225/40 R18 92V

Het is bijvoorbeeld mogelijk een andere banddiameter te kiezen (meestal kan er uit drie opties worden gekozen). Een auto kan een goedgekeurde wieldiameter van 15, 16 of 17 inch hebben.

Verandering van de wieldiameter betekent natuurlijk vervanging van de velgen, die gemaakt kunnen zijn uit plaatstaal zoals de originele of van lichtmetaal dat lichter is en er aantrekkelijker uitziet.

Goedkeuring

De verschillende afmetingen, opgegeven door de autofabrikant, zijn allemaal goedgekeurd voor het voertuig.
Het is eenvoudig te controleren welke dat zijn: ze staan meestal aangegeven op een sticker in de bestuurdersdeurstijl of in de handleiding van de auto. Soms staan de gegevens ook op het brandstofklepje.

Kan ik een maat gebruiken die niet is goedgekeurd?

U moet zich aan de door de fabrikant voorgeschreven maten houden. In sommige landen is een uitzondering mogelijk als de bandendiameter niet meer dan -2% of +1.5% afwijkt van de gestelde limiet.

Wij raden aan dat u zich houdt aan de goedgekeurde maten. Zo brengt u uw veiligheid, net als die van uw passagiers en andere weggebruikers, niet in gevaar. Door te kiezen voor niet-voorgeschreven maten, zou u bijvoorbeeld voor te brede banden kunnen kiezen die gevaarlijk buiten het voertuig kunnen steken. Of voor banden met een te laag draagvermogen voor bijvoorbeeld bestelwagens die vaak zware ladingen vervoeren.

Daarbij komt ook dat de snelheidsmeter rekening houdt met de diameter van uw wielen. Rijdt u met een andere maat dan voorgeschreven, dan kan dit leiden tot een onjuiste weergave van niet alleen de snelheid maar ook van de afgelegde afstand in uw kilometerteler.

122592729 m

Wat zijn de gevolgen als ik mij niet houd aan de homologatie?

Hoewel in sommige landen een kleine afwijking is toegestaan, stelt u zich bloot aan bepaalde risico’s als u zich niet aan de voorgeschreven afmetingen houdt, waaronder:

  • Veiligheidsrisico’s
  • Een boete in het geval van politiecontrole
  • De afkeuring van uw auto bij een voertuiginspectie
  • Geen dekking door uw verzekering bij ongevallen
     

Houdt u zich echter aan de voorgeschreven afmetingen, dan geniet u nog steeds van de keuze en worden deze problemen eenvoudigweg vermeden.

Wanneer moet ik voor een andere bandenmaat kiezen?

Is uw voertuig geïmporteerd uit een ander continent, dan is het raadzaam om te controleren dat de banden voldoen aan de lokale goedkeuring van de bandenfabrikant. 
(voor Europa geldt de R30- en R117-regelgeving zoals aangeven op de E-markering op de zijwand van de band).

Is uw auto bijvoorbeeld naar Europa geïmporteerd vanuit de VS, dan bent u wettelijk verplicht om te voldoen aan de Europese homologaties en dient u uw banden hierop aan te passen.

Wanneer kan ik de belastingsindex of het snelheidssymbool van mijn banden verlagen of verhogen?

Het 3PMSF-label geeft aan dat de band de winterprestatietest succesvol heeft doorstaan

Banden voor de winter (winter- of 4-seizoensbanden) moeten een goedkeuring M+S (Mud and Snow) en 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flakes) hebben.

Als ze voorzien zijn van een 3PMSF-markering (gecertificeerd voor het rijden in de winter op natte of besneeuwde wegen), is het wettelijk mogelijk om winterbanden te monteren met een lager snelheidssymbool dan aangeraden. Dit is omdat bestuurders hun snelheid verlagen in de winter wanneer ze rijden op besneeuwde wegen.

De enige eis is dat er een sticker moet worden geplakt in het voertuig, zichtbaar voor de bestuurder, om hem te herinneren aan de maximale snelheid waarmee hij mag rijden. Echter, is de band alleen gemarkeerd met M+S en niet met 3PMSF, dan is het sinds januari 2020 wettelijk verboden het snelheidssymbool te verlagen.

Voor zomerbanden is het mogelijk te kiezen voor banden met een hogere belastingsindex en/of snelheidssymbool dan aangegeven door de autofabrikant, maar ze mogen in geen geval lager zijn.

Hoeveel banden moet ik per keer vervangen?

Het is belangrijke dat alle vier banden, niet alleen twee op één as, worden vervangen in het geval er voor een andere maat wordt gekozen.

Nu u alle informatie heeft over het veranderen van de bandenmaat, kunt u via onze bandenkiezer hieronder de voor u juiste banden kiezen.

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Auto
  • Auto
  • Moto
Mijn locatie
Zoeken
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website