Auto Background conseil conduite hiver route winter Tips and Advice

ZOMERBANDEN OF ALL-SEASONBANDEN: HOE KIEST U?

Tips en adviezen auto

Lange tijd was de bandenkeuze eenvoudig: zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter. 

Nu bieden all-seasonbanden een hele reeks nieuwe mogelijkheden en het is niet altijd eenvoudig om te weten wat de beste optie is. Dat is waar MICHELIN om de hoek komt kijken! Of u nu all-seasonbanden of zomerbanden overweegt, wij hebben alle informatie die u nodig hebt om de juiste beslissing te nemen.

Zomerbanden

Ontworpen voor optimale prestaties boven 7°C, presteren zomerbanden goed op zowel droog als nat wegdek en zijn ze bijzonder doeltreffend op plaatsen waar de temperatuur af en toe of zelfs gedurende langere periodes boven de 35°C komt.

Remmen op nat wegdek

(1) Gemiddeld verschil in remafstand tussen een zomer- en winterband. Remafstand op nat wegdek tussen 50 en 0 km/u, TÜV SÜD-tests met 205/55 R15-banden, tussen 4°C en 6°C.

Het probleem met zomerbanden is dat het rubber harder wordt als de temperatuur onder de 7°C zakt, waardoor ze minder effectief zijn in de winter, vooral op nat wegdek.

Als u dus in winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt, neemt u risico's. Rijden op sneeuw met zomerbanden is bijzonder gevaarlijk. De remafstand is twee keer zo lang als met winterbanden.

Remmen op sneeuw

(2) Gemiddeld verschil in remafstand tussen een zomer- en een winterband. Remafstand op sneeuw tussen 31 en 0 km/u, TÜV SÜD 2013 tests, met 205/55 R16 banden, tussen -4°C en -6°C. 

All-seasonbanden

All-seasonnbanden, ook bekend als 4-seizoenenbanden, zijn een mix van banden die rijcomfort bieden bij temperaturen van -10°C tot 30°C. Hun geheim? Ze combineren de specifieke eigenschappen van winterbanden en zomerbanden, voor veilig rijden op droog of nat wegdek, zowel in de winter als in de zomer, en zelfs op sneeuw.

MICHELIN all-seasonbanden zijn gecertificeerd 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake), wat hun goede prestaties in de winter bevestigt, ook op sneeuw.

Dit is het grote voordeel van all-seasonbanden ten opzichte van zomerbanden. Ook al zijn ze niet zo effectief als winterbanden (de ultieme winterbanden), all-seasonbanden bieden mobiliteit en veiligheid in de meeste sneeuwsituaties. Dit voordeel heeft echter een keerzijde. Wanneer de temperatuur boven de 7°C stijgt, heeft zelfs de beste all-seasonband een iets langere remweg op droog of nat wegdek dan een zomerband. 

MICHELIN CrossClimate 2

Vergelijkende prestaties van MICHELIN zomer-, winter- en all-seasonbanden

Vergelijking van de prestaties van MICHELIN zomer- en all-seasonbanden

De waarderingscijfers geven het indicatieve prestatieniveau van de vergeleken banden weer.

Zomerbanden

MICHELIN Primacy 4+ en MICHELIN Pilot Sport 5 zomerbanden presteren het best op droog en nat wegdek bij warm weer. Ze zijn ook uiterst duurzaam, zoals u mag verwachten van het merk MICHELIN.

All-seasonbanden

 De MICHELIN CrossClimate 2 is eenall-seasonband en presteert even goed in de winter als in de zomer en zelfs op sneeuw. Ze gaan even lang mee als zomerbanden en zijn dus toonaangevend in deze categorie.

Zomerbanden of all-seasonbanden: wat moet ik kiezen?

De belangrijkste overweging bij het kopen van nieuwe banden zijn de omstandigheden die u het meest regelmatig met uw voertuig tegenkomt.

Hier is een diagram om je te helpen kiezen: 

Zomerbanden of all-seasonbanden: een schema om u te helpen!

Als u in een regio woont waar de winters gematigd zijn, met temperaturen die zelden onder de 7°C komen en u nooit op besneeuwde wegen rijdt, dan zijn zomerbanden ongetwijfeld de beste oplossing voor u.

Als u daarentegen in een regio woont waar de temperatuur regelmatig onder de 7°C daalt en waar u meerdere keren per jaar besneeuwde wegen tegenkomt (plaatselijke sneeuwval, wintersportvakanties, reizen naar bergachtige of besneeuwde gebieden, enz... ), dan zijn all-seasonbanden voor u de beste keuze.

Als u ten slotte regelmatig rijdt op besneeuwde wegen of in gebieden woont die in de winter moeilijk toegankelijk zijn (steile hellingen, onberijdbare wegen, enz.), is de beste oplossing om in de zomer  zomerbanden en in de winter  winterbanden te blijven gebruiken, wat betekent dat u uw banden twee keer per jaar moet verwisselen.

Andere gerelateerde artikelen

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website