tyre wear indicator

Hoe de bandenslijtage-indicatoren aflezen?

Tips en adviezen auto

De juiste autobanden staan garant voor uw veiligheid op de weg tijdens het rijden. 

Ook moet u, als onderdeel van het onderhoud van uw auto, regelmatig controleren of de banden zich in goede staat bevinden. Terwijl met meerdere factoren rekening moet worden gehouden bij het beoordelen van de staat van uw banden - van tekenen van slijtage tot de staat van de zijwand -, is een van de voornaamste aandachtspunten de profieldiepte van de band.

CHECKLIST: DE VOORNAAMSTE TEKENEN VAN SLIJTAGE VAN HET LOOPVLAK

- Een loopvlak met een profieldiepte onder het wettelijke minimum (1,6 mm voor auto’s)
- Zichtbare scheuren, barsten of insnijdingen op de zijwand van de band
- Vlekken of verkleuringen op de band
- Ongewone bulten, uitstulpingen of vervormde delen op de zijwand, bandenslijtage op de buitenzijde
- Zichtbare of beschadigde hieldraad
- Gesepareerd loopvlak of gespleten bandelementen 

Wat is een bandenslijtage-indicator?

Bandenslijtage-indicatoren zijn markeringen die gelijkmatig verdeeld zijn aangebracht in het bandenprofiel. Deze stellen u in staat om nauwkeurig na te gaan in welke mate de band is versleten. Op de zijkant van de MICHELIN-autobanden zijn Michelin-mannetjes in reliëf aangebracht, waarmee de bandenslijtage-indicatoren gemakkelijk kunnen worden teruggevonden. Zo kunt u snel bepalen of de band al dan niet overmatig versleten is wanneer u uw banden controleert.

tyre wear indicator 1

Op de nieuwste Michelin-banden vindt u ook andere soorten van innovatieve bandenslijtage-indicatoren, zoals als de Wear2Check.

Is de band versleten tot het niveau van de bandenslijtage-indicator, dan heeft het loopvlak de wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm bereikt. Dit betekent dat de band moet worden vervangen. 

tyre wear indicator 2

Hoe kan ik de profieldiepte van de band controleren met behulp van een bandenslijtage-indicator?

Zorg dat u makkelijk bij uw banden kunt door de auto te parkeren op een vlakke ondergrond in een grote open ruimte met weinig verkeer, zoals bij u voor de deur of op een parkeerplaats. Zet de motor uit en zorg dat de handrem aangetrokken is.

Lokaliseer de bandenslijtage-indicatoren en bekijk of de wettelijke minimale profieldiepte van het loopvlak is bereikt. Gebruik, indien nodig, een bandenprofielmeter voor een precieze meting van de huidige profieldiepte. Met dit eenvoudige  gereedschap kan de slijtage van het loopvlak makkelijk worden opgemeten. Controleer meerdere plekken over de hele band om ongelijkmatige slijtage op te sporen. 

tire wear indicator 3

Tegelijkertijd kunt u ook van de gelegenheid gebruik maken om te kijken of u andere vormen van slijtage uit de checklist hierboven ziet. Bandenslijtage komt in vele vormen voor, waaronder in het midden en op enkele afzonderlijke plekken.

Laat uw banden ook regelmatig door een professional nakijken, die zowel aan de binnenrand als de buitenrand naar tekenen van schade en slijtage kan zoeken. 

Wanneer moeten banden worden vervangen?

Hoewel het misschien een goed idee lijkt om uw banden te vervangen als ze beginnen te slijten en vóór ze de wettelijke minimale profieldiepte hebben bereikt, is dit in wezen een kostbare zaak. Het is onnodig en heeft negatieve gevolgen voor het milieu. Om deze redenen blijft Michelin doorgaan met de ontwikkeling van duurzame banden, d.w.z. banden die zo lang mogelijk veilig gebruikt kunnen worden totdat de minimale profieldiepte is bereikt. Dankzij MICHELIN’s Prestaties van begin tot einde wordt een uitermate lange levensduur gecombineerd met een hoog niveau aan prestaties, van de eerste tot de laatste kilometer.

Echter, zodra de profieldiepte van 1,6 mm is bereikt, is het belangrijk de banden zo snel mogelijk te vervangen om maximale veiligheid op de weg te verzekeren én te voldoen aan de wettelijke voorschriften. Maakt u zich zorgen over de staat van uw banden, of denkt u dat de banden mogelijk te snel slijten, laat ze dan zo snel mogelijk nakijken door een professional. 

Knowing when to replace your tires | Michelin Garage

Welke risico's houdt het rijden op banden met onvoldoende profiel in?

Hoewel het normaal is dat het loopvlak na verloop van tijd slijtage gaat vertonen en de profieldiepte minder wordt, kunt u door het controleren van de profieldiepte voorkomen dat er mogelijk problemen in de toekomst optreden, vooral als u ontdekt dat de banden onregelmatig of te snel slijten. 

Bij te weinig profiel op de banden, is het lastiger grip op de weg te houden. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden voor u en andere weggebruikers. Dit is voornamelijk een probleem bij natte weersomstandigheden, wanneer u zoveel mogelijk grip op de weg wilt behouden om de controle over het voertuig te behouden en het risico op aquaplaning zo klein mogelijk te houden. 

Rijden met te gladde banden, d.w.z. met een profieldiepte van minder dan de wettelijke 1,6 mm, zorgt niet alleen voor minder grip op de weg, het is ook strafbaar en kan leiden tot een boete.

 

Wat zijn de voornaamste oorzaken van vroegtijdige slijtage van het loopvlak van de band?

Het is belangrijk te weten dat er meerdere soorten van slijtage van het loopvlak bestaan die verschillende oorzaken hebben. Hier is een lijst van de meest voorkomende oorzaken en de verschillende soorten van vroegtijdige slijtage van het loopvlak van de band:

• Banden met een te lage spanning: veroorzaken een ongelijke bandenslijtage aan de buitenranden
• Banden met een te hoge spanning: zorgen voor een snellere slijtage op het midden van het loopvlak
• Onjuiste camberafstelling:  zorgt dat de band harder slijt op de binnen- of buitenschouders van het loopvlak

Ga, als dit gebeurt, naar een garage in de buurt en vraag een professional om advies.

banner dealer locator

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Auto
  • Auto
  • Moto
Mijn locatie
Zoeken

Wat kan ik doen om slijtage op het loopvlak van de band te voorkomen en de levensduur te verlengen?

U hebt als bestuurder eigenlijk redelijk veel controle over hoe snel uw banden slijten. Daarom is het belangrijk rekening te houden met een aantal belangrijke factoren bij het rijden die zorgen dat uw banden zo lang mogelijk meegaan.

Het is van groot belang dat de juiste bandenspanning wordt toegepast voor het gewicht van de auto in kwestie. Overschrijd het maximum draagvermogen dat wordt aangeraden door de fabrikant niet, aangezien dit tot onnodige en overmatige belasting van uw banden kan leiden. Deze informatie staat op de klep van uw brandstoftank, op een label bij de bestuurdersportier,in het instructieboekje van uw auto of een handleiding van de autofabrikant.

Voorkom tijdens het rijden dat u abrupt remt of te snel optrekt. Vermijd ook het snel rijden over obstakels die uw banden kunnen aantasten, zoals kuilen in de weg, snelheidsdrempels of stoepranden. Als laatste tip: controleer regelmatig de staat van uw auto, zorg dat de bandenspanning in orde is en de wielen uitgelijnd zijn.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website