Reinforced tyres

WANNEER MOET U VERSTERKTE BANDEN GEBRUIKEN?

Tips en adviezen auto

Wat zijn versterkte banden en wanneer moeten ze worden gebruikt? Zijn ze nodig voor uw voertuig? Vind alle antwoorden in dit artikel.

Wat zijn versterkte banden?

De term kan misleidend zijn. U zou kunnen denken dat versterkte banden bestand zijn tegen slechte wegen met veel stenen en lekke banden kunnen vermijden... Maar in werkelijkheid ligt dat heel anders!

Versterkte banden zijn niet bedoeld voor off-roadgebruik. Het zijn banden met een verhoogd draagvermogen. Ze stellen u in staat om in goede omstandigheden te rijden terwijl ze een hogere belasting kunnen dragen die verband houdt met het type van het voertuig. 

Er zijn verschillende manieren om het gewicht van de auto te dragen: 

ofwel door de maat van de band te vergroten, waardoor het luchtvolume dat de lading draagt toeneemt
of door de spanning te verhogen

Versterkte banden zijn ontworpen om aan deze tweede optie te voldoen.

Versterkte banden, die voorheen de markering REINF op de zijwand (voor REINFORCED) hadden, hebben nu de aanduiding XL ("Extra Load"), in tegenstelling tot SL-banden ("Standard Load").        

De belastingsindex van de band (die wordt aangegeven op de zijwand) is bij een XL-band hoger dan bij een SL-band, zodat deze een zwaarder voertuig kan dragen.

Voor welke soorten voertuigen zijn versterkte banden ontworpen?

Versterkte banden zijn ontworpen voor zwaardere voertuigen zoals SUV's.

Reinforced tyres are designed for vehicles with a high mass

Enkele voorbeelden:

  • BMW X2 M35i (4x4): versterkte XL banden, maat 225/45 R 19 96H
  • MERCEDES 1.3 L 109 (MPV):  versterkte XL banden, maat 225/40 R 19 93H
  • RENAULT Koleos II1.8 dCi 150 (4x4): versterkte XL banden, maat 225/55 R 19 103V
  • SEAT Tarraco 1.9 TSI 190 (4x4): versterkte XL banden, maat 235/45 R 20 100V
  • VOLVO XC 60 2.0 T6 320 (4x4): versterkte XL banden, maat 255/45 R 20 105H


In tegenstelling tot wat uzou denken, gebruiken commerciële voertuigen zoals bestelwagens, die zware ladingen vervoeren, geen XL-banden. In feite hebben deze voertuigen hun eigen banden met een specifieke 'C'-markering die zichtbaar is op de zijwand van de band, naast de maat.

Wat is het verschil tussen een XL-band en een HL-band?

HL-banden (Heavy Load) zijn van recentere datum. Ze werden in 2021 geïntroduceerd als reactie op de behoefte van autofabrikanten om zwaardere ladingen te kunnen dragen dan is toegestaan met XL-banden.

Waarom? Heel eenvoudig omdat er nieuwe voertuigen op de markt zijn gekomen: elektrische en hybride voertuigen.

Elektrische voertuigen

Elektrische accu's zorgen voor een extra belasting die banden moeten kunnen weerstaan zonder dat ze van maat hoeven te veranderen. Daarom heeft de bandenindustrie besloten om een nieuwe norm te introduceren, HL genaamd, die nu zichtbaar is vóór de bandenmaat.

Voorbeeld: HL 225/45 17 XL 124V

De HL-markering is echter niet alleen voorbehouden aan elektrische of hybride voertuigen. Sommige sportieve en zeer zware voertuigen zijn ook uitgerust met HL-banden, zoals de Mercedes AMG C Class Sport of andere voertuigen van hetzelfde type.

Kan ik versterkte banden op mijn voertuig monteren?

Als uw voertuig geen XL-banden nodig heeft, is er geen reden om ze te gebruiken.

Een versterkte band is namelijk zwaarder dan een standaardband, wat resulteert in een grotere stijfheid, met als nadeel iets minder comfort. Deze banden hebben ook een hogere rolweerstand, wat een iets hoger brandstofverbruik betekent.

Omgekeerd, als uw voertuig versterkte banden nodig heeft, is het niet aan te raden om standaardbanden te monteren. Met dezelfde spanning zouden ze worden platgedrukt en niet goed werken op de weg. Ze zouden ook sneller slijten.
 

Andere gerelateerde artikelen

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website