r1a2 header

Hoe kies ik de beste banden voor mijn auto?

Tips en adviezen auto

Welke banden heb ik nodig? Hoe kies ik de beste banden voor mijn auto? Als u met deze vragen zit, helpt ons artikel u aan de hand van belangrijke criteria bij het maken van de juiste keuze. 

Misschien denkt u dat de bandenmaat de enige belangrijke factor is bij het kiezen van een band. Zoals u zult zien, is het echter ook belangrijk om rekening te houden met uw rijstijl en klimaatomstandigheden. Om de juiste keuze te maken, zullen we ook het Europese labelsysteem behandelen en u een keuzetool bieden.

Houd u aan de afmetingen die door de fabrikant worden aangegeven

Dit is het allereerste criterium waar u rekening mee moet houden wanneer u banden voor uw auto kiest.
Omdat een band geen standaard maat heeft, moet u eerst achterhalen welke bandenmaten op uw voertuig passen voordat u verdergaat met de andere prestatiegebieden die we hieronder behandelen.

Bekijk de zijwand om de maat van uw band te vinden

Waar vind ik de bandenmaten voor mijn auto?

Bekijk de zijwand van één van uw banden en let op de getallen en letters die daar op staan. 
Met deze informatie kunt u de banden vinden die passen op uw auto.
Dit is een voorbeeld van de volledige afmetingen van een band: 255/55 R17 72H

U kunt de bandenmaten ook in uw bestuurders- of passagiersdeur vinden:

Bandenmaten worden ook vermeld in de gebruikershandleiding van uw voertuig (die als het goed is in het handschoenenkastje ligt). Deze documenten bevatten meestal alle benodigde informatie met betrekking tot uw bandenmaat en -specificaties, evenals de juiste bandenspanning.

De bandenmaat op een sticker in de bestuurdersdeur

Wat betekenen die letters en cijfers? 

Breedte van de band of sectiebreedte : (Voorbeeld: 255)
De breedte van de band wordt in millimeters gemeten vanaf het breedste punt van de buitenste zijwand van een band tot het breedste punt van de binnenste zijwand.

Hoogte-breedteverhouding : (Voorbeeld : 55)
De hoogte-breedteverhouding is de verhouding tussen de hoogte van de zijwand van een band en de breedte van de band. Hoe lager deze verhouding, hoe kleiner de hoogte van de zijwand en dus hoe beter het bochtenwerk maar hoe stugger het rijgedrag.

Constructie : (Voorbeeld : R)
Dit heeft betrekking op de interne constructie van de band. De meest banden zijn R (radiaal), maar ze kunnen ook een D (diagonale constructie) of een B (‘belted’, gordel) hebben.

De diameter van het wiel : (Voorbeeld : 17)
Dit getal is uitgedrukt in inches en geeft de diameter aan van het wiel waarop de band hoort te passen.

Belastingsindex (draagvermogen) : (Voorbeeld : 72) 
Dit geeft aan welk gewicht de band mag dragen volgens zijn certificatie, bij een optimaal veilige bandenspanning. De cijfers verwijzen naar een tabel met het draagvermogen van de band. 
Bijvoorbeeld: 72 = 355 kg.

U kunt het draagvermogen van uw band in de tabel Belastingsindex vinden:

Tabel Snelheidssymbool : (Voorbeeld: H)

Dit geeft de maximale veilige snelheid aan waarvoor een band is gecertificeerd om een belasting te dragen onder vastgestelde omstandigheden. Snelheidscategorieën variëren van A (laagste) t/m Y (hoogste), met één uitzondering: H valt tussen U en V.

Voorbeeld: H = 210 km/u.

Om de maximumsnelheid voor uw band te vinden, raadpleegt u de tabel Snelheidssymbool. Het overschrijden van de wettelijke maximumsnelheid valt niet aan te bevelen noch goed te keuren.

hl marking

High-Load-Capacity-banden (HL-banden)

HL-banden zijn ontworpen om het gewicht van elektrische en hybride voertuigen te kunnen dragen. Ze hebben dezelfde maat als ‘gewone’ banden, maar bieden een hoger draagvermogen.
Hoe is een HL-band te herkennen? Aan het voorvoegsel ‘HL’ voor de bandenmaat. 

Wat zijn OE-banden?

OE staat voor Original Equipment (Eerste Montage), hetgeen betekent dat de banden werden goedgekeurd door uw voertuigfabrikant om standaard te worden gemonteerd op uw auto.

Sommige fabrikanten zoals Audi, BMW, Mercedes en andere, voorzien hun voertuigen van banden die speciaal zijn ontworpen voor hun merk. Deze banden hebben een speciale OE-markering op de zijwand. In dat geval adviseert MICHELIN om uw banden uitsluitend te vervangen door banden met deze specifieke OE-markering.

Tabel met OE-markeringen per automerk:

Autofabrikanten
Markering eerste montage
marked tyre

Het kiezen van banden voor mijn auto aan de hand van mijn gebruik en de gebruiksomstandigheden

Zodra u de afmetingen weet, zijn er nog drie andere criteria waar u aan moet denken: 

●    de klimaatomstandigheden waaronder u rijdt
●    uw rijstijl
●    het type voertuig (elektrisch of met verbrandingsmotor)
 

Klimaatomstandigheden:

Het andere door ons aangeraden criterium om rekening mee te houden bij het kiezen van banden voor uw auto zijn de weersomstandigheden. 

Hoe kies ik banden voor mijn auto aan de hand van het klimaat?

●    Kies voor zomer- en winterbanden als u meerdere maanden van het jaar in bergachtige gebieden rijdt waar zware winterse omstandigheden (sneeuw, winter, ijs) kunnen voorkomen met temperaturen onder de 7 °C. Als u in zwaardere winterse omstandigheden rijdt, lees dan ons artikel ‘Hoe kies ik een winterband?

 

34963888 m

 

●    Kies voor all-season banden als u ergens woont met minder zware winters en af en toe een sneeuwbui.

●    Kies het hele jaar voor zomerbanden als u in zuidelijke Europese gebieden rijdt met milde winters (temperaturen boven de 7°C, geen sneeuw).

Uw rijstijl:

Om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van uw ritten, is het slim om te zoeken naar een band die past bij uw rijstijl.

comfortable ride

Als u houdt van stil, comfortabel weggedrag: 

Zoek naar banden die specifiek comfort, soepel weggedrag of weinig rolgeluid benoemen. Normaal gesproken zijn banden met een lager snelheidssymbool (S-, T- of H-codering op de zijwand) geoptimaliseerd voor meer comfort in plaats van meer snelheid. Het wordt aangeraden om nooit een band te monteren met een lager snelheidssymbool dan degene die de fabrikant van uw voertuig specificeert. Gebruik daarnaast geen banden met een agressief loopvlak. Deze banden zien er misschien wel cool uit, maar ze maken veel geluid.
Onze MICHELIN Primacy 4+ zou bijvoorbeeld een goede keuze zijn.

Als u elke bocht wilt voelen: 

Zoek een band die goed weggedrag of stuurprecisie benoemt. Dit zijn vaak hoge-prestatie banden die hogere snelheidssymbolen hebben, wat betekent dat ze zijn geoptimaliseerd voor meer controle en strakker, nauwkeuriger weggedrag.
Onze MICHELIN Pilot Sport 5 is bijvoorbeeld geschikt voor deze rijstijl.

feeling curves

Het type voertuig (elektrisch of met verbrandingsmotor):

Er komen steeds meer elektrisch aangedreven voertuigen op de markt. Er zijn nu specifieke banden te koop die ontworpen zijn voor de unieke kenmerken van deze voertuigen. Banden met een lage rolweerstand zijn bijvoorbeeld geschikt om de actieradius van een elektrisch voertuig te maximaliseren. Dit is van toepassing op onze banden E-Primacy en Pilot Sport EV.

Hoewel de E-Primacy niet specifiek voor elektrische voertuigen is ontworpen, is het hier een bijzonder goede band voor vanwege zijn lage rolweerstand. De Pilot Sport EV is meer geschikt voor de sportievere elektrische voertuigen zoals de Porsche Taycan, Tesla Model Y, enz.

BANDENGAMMA’S

VOOR WELKE VOERTUIGEN?

AANBEVOLEN VOOR

MICHELIN Primacy ⁴ ⁺

VW Golf 8, BMW Serie2, Renault Scenic, Peugeot 3008, DS3 CrossBack

Verbrandingsmotor

MICHELIN e·Primacy

VW Golf 8/e.Golf, Peugeot 3008/3008 Hybrid, Renault Zoe, DS5 Hybrib

Verbrandingsmotor & Elektrische motor

MICHELIN Pilot Sport
MICHELIN Pilot Sport
⁴ ˢᵘᵛ

AUDI A4, MERCEDES C, BMW X3-X5 AMG GLE

Verbrandingsmotor

MICHELIN Pilot Sport EV

TESLA Model Y, AMG EQS, VOLVO XC 40BEV

Elektrische motor

MICHELIN Pilot Sport ⁴ ˢ

BMM M3, PORSCHE 911(II), AMG CLS53

Verbrandingsmotor & Elektrische motor

MICHELIN CrossClimate²
MICHELIN CrossClimate
² ˢᵘᵛ

VW Golf 8, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Volvo XC40, Audi Q3

Verbrandingsmotor & Elektrische motor

Banden voor mijn auto kiezen aan de hand van het Europese bandenlabel

Op de nieuwe versie van het Europese bandenlabel staat de brandstofefficiëntie van een band aangegeven op een schaal van A to E.

Om u te helpen de beste banden voor uw auto te kiezen, kunt u ook het bandenlabelsysteem gebruiken dat door de Europese autoriteiten is opgesteld. Met dit label kunt u bepaalde prestaties uitlichten, met name de grip op nat wegdek en de energie-efficiëntie, met classificaties van A t/m E. 
Lees ons artikel over het Europese bandenlabel

Een tool die u helpt de beste band voor uw auto te kiezen 

Deze tool helpt u de meest geschikte banden van MICHELIN te kiezen aan de hand van bovengenoemde seizoenscriteria.

slide1

Heeft u bijvoorbeeld een familieauto zoals een Renault Scenic en rijdt u veel in een bergachtige omgeving, dan gebruikt u wisselend zomer- en winterbanden.  
In dit geval kunt u kiezen voor de MICHELIN Alpin ⁶ voor de winter en de MICHELIN Primacy ⁴ voor de zomer. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website