VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Europese wetten over winterbanden

Tips en adviezen auto

Winterbandmarkeringen

Ken uw bandenuitrusting

Auto Hoofdartikel 3pmsf Tyre Tips en advies

M+S (Modder en Sneeuw):

Een eigen goedkeuring van de fabrikant om aan te geven dat prestaties in winterse omstandigheden zijn getest.

Auto Hoofdartikel 3pmsf Tyre Tips en advies

3 PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake):

Banden met deze markering zijn ontworpen voor met sneeuw bedekte wegen waarbij hun prestaties zijn bevestigd door gereguleerde testen (1).

(1)Effectiviteitstest in winterse omstandigheden volgens de methode die wordt beschreven in regelgeving R117.2

Auto Hoofdartikel guide ue regulations Tips en advies

Wat zeggen Europese regelgevingen over winterbanden?

In Europa wisselen regels wat betreft het gebruik van goedgekeurde winterbanden (M+S en/of 3PMSF) per land. Afhankelijk van het land kunnen winterbanden verplicht zijn tijdens een bepaalde periode van het jaar of in bepaalde weer- en rijomstandigheden. Daarnaast hanteren sommige landen wetgeving waarbij een minimale profieldiepte verplicht is in de winter.

Klik hier voor de regelgevingen per land

Auto Picto Bibendum - Reflexion Tips en advies

Wist u dat...

In Europa kunnen banden die zijn goedgekeurd voor de winter (M+S en/of 3PMSF) een ietwat lagere maximale snelheidsindex hebben dan de originele banden. In dit geval dient uw rijsnelheid te worden aangepast aan deze lagere snelheidsindex.

Een sticker met een herinnering waarop de lagere maximale snelheid staat aangegeven moet vervolgens in de auto worden geplakt op een plaats die goed zichtbaar is voor de chauffeur.

Wanneer moet je je banden verwisselen voor de winter?

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Het is echter veel veiliger om wel winterbanden te gebruiken in winterweer. Onthoud deze eenvoudige regel voor het bepalen wanneer u uw banden wisselt voor een ontspannende rijbeleving: “Wanneer het kouder wordt dan 7 graden is het tijd om de winterbanden van stal te halen!” Een andere makkelijke manier om het te onthouden is om uw winterbanden op Halloween te plaatsen en weer te verwijderen met Pasen.

Bij temperaturen onder de 7 graden gaan zomerbanden minder goed presteren. Van oktober tot april is de beste oplossing om banden te gebruiken die zijn goedgekeurd voor de winter (sneeuwbanden of 4 season banden). Deze banden zijn ontworpen voor gebruik in koud weer en zorgen ervoor dat uw voertuig makkelijker te besturen is op natte en besneeuwde wegdekken. Winterbanden zorgen ervoor dat u een kortere remweg heeft en meer grip tijdens het rijden.

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en product in context 2 nosignature landscape 1

Hoe zit het met spijkerbanden?

Sommige Europese landen hebben regelgevingen over spijkerbanden waarbij ze voor gedeeltes van het jaar worden toegestaan.
In andere Europese landen zijn ze verboden. Dit is het geval voor Nederland.

Auto Banden fiche 10 visuel pneu cloute Tips en advies

Landen met regelgevingen over winterbanden

Winterbanden zijn in sommige Europese landen verplicht. In andere landen zijn winterbanden facultatief. Gezien er veel verschil zit tussen de regels over winterbanden in verschillende landen, dachten we dat het handig zou zijn om een overzicht te geven van deze regels in onze dichtstbijzijnde buurlanden.

Duitsland

In Duitsland bent u verplicht om winterbanden te gebruiken op besneeuwde of beijzelde wegen. Winterbanden zijn normaliter verplicht van oktober tot april, maar voor de zekerheid kunt u beter de wetgeving raadplegen voor de regio die u gaat bezoeken.

In 2018 zijn de regelgevingen strenger geworden met een veranderde definitie van “banden met wintereigenschappen.” Banden moeten nu niet enkel over een M+S markering beschikken, maar hebben ook een 3PMSF markering nodig.

Gebruikers kregen een respijtperiode voor de overgang: banden die zijn gefabriceerd vóór 1 januari 2018 worden geaccepteerd tot 30 september 2024 (link naar Wist u dat... Om de fabricagedatum van uw banden te vinden...)

Als u een symbool ziet met sneeuwkettingen betekent dit dat kettingen verplicht zijn op die weg tijdens de winter. Als u zich hier niet aan houdt, kan het zijn dat u een boete krijgt.

Italië

In Italië wordt het gebruik van sneeuwbanden of -kettingen geregeld door gemeentes, regio’s en autowegenmaatschappijen. Waar benodigd, is het gebruik van zulke uitrusting verplicht van 15 november tot 15 april. 

In sommige regio’s zult u verkeersborden zien met de mededeling dat u uw sneeuwkettingen op uw voertuig moet gebruiken. In dit geval zijn ze verplicht en kunnen ze in plaats van winterbanden worden gebruikt.

België

Als uw voertuig is uitgerust met M+S en 3PMSF gemarkeerde banden met een snelheidsindex die lager is dan de maximale snelheid van uw auto, mag u deze het hele jaar door gebruiken. Als u dat doet, dient u een voor de chauffeur goed zichtbare sticker te plakken waarop de maximale snelheidsindex van uw banden staat vermeld.

Als uw voertuig banden heeft met de M+S markering, maar geen 3PMSF markering, waarbij de snelheidsindex lager is dan de maximale snelheid van uw auto, mag u enkel van 1 oktober tot 30 april met ze rijden. In dat geval dient u een voor de chauffeur goed zichtbare sticker te plakken met de maximale snelheidsindex van de banden. 

M+S banden, met of zonder de 3PMSF markering, waarbij de snelheidsindex gelijkstaat aan of hoger is dan de maximale snelheid van het voertuig, kunnen het hele jaar door worden gebruikt.

Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Tussen oktober en april wordt het echter zeer aangeraden om winterbanden te gebruiken. Als er een ongeluk plaatsvindt waarbij het voertuig niet is voorzien van winterbanden, kan uw verzekeraar weigeren om schade te vergoeden en u zelfs aanklagen voor nalatigheid.

Als u verder een symbool ziet met sneeuwkettingen betekent dit dat kettingen verplicht zijn op die weg tijdens de winter.

carte nl hiver
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website