Driving safely on mountain roads

VOORZICHTIG RIJDEN OP BERGWEGEN

Tips en adviezen auto

Rijden op bergwegen vereist de juiste voorzorgsmaatregelen en gedrag om veilig te blijven, vooral wanneer de weersomstandigheden moeilijk zijn (regen, sneeuw, ijzel, enz.).

Lees ons artikel en ontdek het advies van onze experts over hoe u veilig kunt rijden op bergwegen.

Inhoud :

Hoe bereid u zich voor op een reis

Allereerst volgt hier een uitgebreide lijst met nuttige accessoires voor uw veiligheid op bergwegen, vooral in de winter: 

1 - Zorg voor de juiste accessoires 

Allereerst volgt hier een uitgebreide lijst met nuttige accessoires voor uw veiligheid op bergwegen, vooral in de winter:

 • een ontdooispray en een ijskrabber om uw voorruit en andere ruiten sneller ijsvrij te maken, bijvoorbeeld als uw auto de hele nacht buiten heeft gestaan bij koud weer
 • een schep om de sneeuw te verwijderen
 • een stuk karton om onder de wielen te leggen als ze doordraaien bij het wegrijden
 • een deken en warme kleren als u in je auto moet wachten
 • eten en drinken.
   

2 - Controleer het olie- en koelvloeistofpeil

Niemand vindt het leuk om pech te krijgen, en al helemaal niet als het koud is, midden op een bergweg. Om deze situatie te voorkomen, raden we u aan om uw oliepeil te controleren voordat u vertrekt, omdat dit helpt voorkomen dat de motor en andere auto-onderdelen oververhit raken. De koelvloeistof moet ook worden bijgevuld om de motortemperatuur onder de 100°C te houden. Als de temperatuur tijdens het rijden te hoog oploopt, kunt u het beste op een geschikte plek stoppen en een paar minuten wachten tot de temperatuur is gedaald. 

3 - Controleer de koplampen

Op de weg is het essentieel om te zien en gezien te worden, en nog meer op een bergweg waar het zicht kan worden belemmerd door plotselinge weersveranderingen en zonder straatverlichting. Door al uw voor- en achterlichten te controleren, weet u zeker dat u uw route kunt verlichten en gezien worden door andere automobilisten.

4 - Controleer de ruitenwissers 

Als het sneeuwt of regent, kunt u alleen met uw ruitenwissers goed zicht houden. Vergeet dus niet het peil van de ruitensproeiervloeistof te controleren. 

5 - Controleer uw banden 

Er zijn twee punten die u moet controleren met betrekking tot uw banden:

 • hun slijtageniveau
 • hun spanning


Na verloop van tijd is bandenslijtage onvermijdelijk en wanneer ze de wettelijke slijtagegrens bereiken, wordt rijden gevaarlijk. Wanneer het profiel de minimaal toegestane diepte heeft bereikt, biedt de band niet meer dezelfde prestaties, vooral op nat wegdek. Ontdek hoe u het slijtageniveau van uw banden kunt controleren.

Op dezelfde manier neemt na verloop van tijd de spanning in uw banden af. Een goed opgepompte band geeft u een goede wegligging en dus meer veiligheid. De juiste spanning voorkomt ook ongelijkmatige of vroegtijdige bandenslijtage. Daarom raden we sterk aan om uw bandenspanning regelmatig te controleren en voor lange ritten of tochten in de bergen.

U kunt uw banden oppompen met een bandenpomp bij een benzinestation.

Hebt u de juiste banden voor het rijden in de bergen?

Als u regelmatig in de bergen rijdt, kunt u te maken krijgen met weersveranderingen die soms lastig kunnen zijn. Voor uw veiligheid is het belangrijk om u uit te rusten met geschikte hoge-prestatie banden.

Afhankelijk van de wintertemperaturen in uw regio en de sneeuw- en ijsomstandigheden, zijn bepaalde banden beter geschikt om u veiligheid en prestaties te bieden. Ontdek ons advies voor het kiezen van de juiste band.

michelin crossclimate 2

Rijden in de bergen: onze veiligheidstips 

In de bergen kunt u zich op bochtige wegen met verschillende hellingsgraden bevinden. Het zicht kan beperkt zijn, er zijn veel bochten en sommige kunnen erg scherp zijn. Om veilig te rijden, zelfs op droge wegen, moet u dus je rijgedrag aanpassen.

Algemeen advies

 • Rijd altijd voorzichtig en langzaam en houd veilige afstanden aan, vooral als de weg nat, besneeuwd of beijzeld is.
 • Voordat u een bocht ingaat met verminderd zicht, moet u vertragen en niet aarzelen om aan te geven dat u eraan komt door te claxonneren. Zo maakt u tegemoetkomende bestuurders attent op uw aanwezigheid voordat ze u zien.
   

Veilig bergop rijden

Vertraag voor elke bocht en geef dan voorzichtig gas in de bocht. Als het toerental van de auto daalt, is er een probleem. In plaats van het gaspedaal hard in te drukken, schaketl u beter naar een lagere versnelling. Dit is vooral handig bij het nemen van bochten op bochtige weggedeelten zoals hairpins. 

Veilig bergaf rijden

Gebruik bij het afdalen van een helling uw remmen, vooral de motorrem: gebruik de verschillende versnellingen van uw versnellingsbak om iets meer toeren te maken om de auto af te remmen.

Veilig rijden in de winter

Veilig rijden in de winter

Al deze tips gelden ook in de winter, maar met extra voorzorgsmaatregelen. Rijden in bergachtige gebieden in de winter kan u blootstellen aan gecompliceerdere weersomstandigheden dan in de zomer.

Op sneeuw of ijs reageert uw auto anders als u remt. Als u te hard of te plotseling remt, kunnen de wielen van uw auto blokkeren en doordraaien. Denk er dus aan om voorzichtig en geleidelijk te remmen om uw banden de tijd te geven om grip te krijgen en de auto af te remmen.

Blader door andere artikelen

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website