jauge de profondeur

BESTELWAGEN BANDEN SPANNING GIDS

Tips en adviezen auto

Waarom is de bandenspanning van een bestelwagen belangrijk? Hoe weet u welke spanning geschikt is voor uw voertuig? Hoe vaak moet u deze aanpassen? En hoe? Als een aantal van deze vragen u bezighouden, dan bent u bij ons aan het juiste adres! Onze experts hebben de antwoorden.

Waarom is de bandenspanning van bestelwagens belangrijk?

Na verloop van tijd verliest een band op natuurlijke wijze spanning, hoe luchtdicht het ventiel ook is. Daarom is het noodzakelijk om de spanning regelmatig aan te passen voor alle banden, inclusief het reservewiel als dat er is. Deze controle helpt ook om abnormaal verlies van spanning in de ene band in vergelijking met andere te constateren.

Wat zijn de risico's van een verkeerde bandenspanning van een bestelwagen?

Een band die met onvoldoende spanning werkt, zal zijn temperatuur abnormaal zien stijgen, wat de interne componenten kan aantasten. Deze aantasting is onomkeerbaar en kan leiden tot het kapotgaan van de band door plotseling volledig luchtverlies.

De gevolgen van rijden met een te lage bandenspanning worden door de band onthouden en kunnen pas lang daarna merkbaar worden, zelfs nadat de bandenspanning weer is gecorrigeerd.

Een te lage bandenspanning betekent een hoger brandstofverbruik en verhoogt ook het risico op gripverlies door aquaplaning.

Of hij nu te hard of te zacht is opgepompt, een band zal snel en soms ongelijkmatig slijten, wat meestal resulteert in de noodzaak van voortijdige vervanging.

Correcte spanning:

  • Veiligheid
  • Levensduur
  • Optimaal brandstofverbruik

-0.5 Bar:

  • Verkorte levensduur van de band

-1 Bar:

  • Risico op klapband
  • Verhoogd brandstofverbruik
  • Gewijzigde wegligging
  • Langere remweg

Hoe vaak moet u de bandenspanning van uw bestelwagen controleren?

U kunt uw bandenspanning ongeveer een keer per maand controleren. Het is ook belangrijk om dit voor elke lange reis te doen.

Hoe past u de bandenspanning van uw bestelwagen aan?

Gemeten in BAR of PSI kan de bandenspanning worden aangepast bij een benzinepomp of met een handmatige compressor, bij voorkeur wanneer de banden koud zijn, d.w.z. wanneer het voertuig weinig of helemaal niet heeft gereden.

Wanneer u de ventieldop losdraait en het mondstuk van de pomp plaatst, geeft de meter van de pomp de huidige spanning van uw bestelwagenband aan. Met knoppen kunt u lucht toevoegen of verwijderen om de juiste bandenspanning voor bestelwagens te bereiken.

Houd er rekening mee dat als de controle na een rit wordt uitgevoerd, de band mogelijk is opgewarmd: in dit geval mag men geen lucht uit de band laten ontsnappen, aangezien de spanning toeneemt met de temperatuur.

you can inflate tyres with a tyre inflation pump in a petrol station

De bandenspanning van een bestelwagen kan worden aangepast bij een luchtpomp van een benzinestation

Op welke spanning moet ik mijn bestelwagenbanden pompen?

Michelin raadt aan om de door de voertuigfabrikant aanbevolen bandenspanning te volgen en te respecteren.

Deze is meestal te vinden in de deur van de bestelwagen aan de bestuurderszijde. Soms ook in de tankvulklep.

U kunt ook onze online tool raadplegen om de aanbevolen spanning voor uw type bestelwagen te vinden.

Opgemerkt moet worden dat er verschillende aanbevolen spanningen zijn voor hetzelfde voertuig, afhankelijk van of het licht of zwaar beladen is. Vanwege de aard van bestelwagens, waarbij vaak goederen worden geladen en gelost, fluctueert het gewicht aanzienlijk en moet daarom de bandenspanning van de bestelwagen dienovereenkomstig worden aangepast.

Als u uw bestelwagen overbelast zonder de bandenspanning aan te passen, zullen de banden veel sneller verslijten en voortijdig moeten worden vervangen. We raden u daarom aan om ervoor te zorgen dat de bandenspanning van uw bestelwagen correct is voor de belading voordat u vertrekt.

De specificiteit van de "C"-markering op banden

Bestelwagenbanden hebben een "C"-markering, wat betekent dat het karkas is versterkt om hogere belastingen te kunnen weerstaan ​​dan een personenwagenband (zie ons artikel over versterkte banden).

Op de zijwand van een band met een "C"-markering zijn twee belastingsindexen aangegeven: de eerste voor een enkele montage (twee banden op de achteras), de tweede voor een dubbele montage (vier banden gemonteerd op de achteras voor een betere belastingsverdeling).

Om ervoor te zorgen dat deze versterkte banden zwaardere belastingen kunnen weerstaan ​​dan een personenautoband, is het ook nodig om ze op te pompen tot een hogere spanning, zoals aanbevolen door de voertuigfabrikant.

Los neumáticos con marcaje "C" también deben inflarse a la presión recomendada

Vind de juiste bandenspanning voor uw bestelwagen

In onze onderstaande tool kunt u het merk, model en andere details van uw voertuig invoeren om de door uw fabrikant aanbevolen spanning te vinden.

Hoe gebruikt u onze bandenspanningstool?

Hier is een voorbeeld: als u de bandenspanning van de Renault Master bestelwagen wilt weten, selecteert u ""Renault"" in het vak "Merk", vervolgens "Master" en het model in het vak "model" , dan het bouwjaar, de motorinhoud en de bandenmaat.

Nadat u uw keuzes heeft gevalideerd, informeert de volgende pagina u over de spanning van de voorbanden en de spanning van de achterbanden, weergegeven in balken, in het gedeelte "Bekijk maatdetails". U kunt de ingevoerde gegevens op elk moment wijzigen.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website