opslag van banden

BANDENOPSLAG - HOE UW BANDEN OP TE SLAAN

Tips en adviezen auto

Moet u uw banden opslaan?
De MICHELIN experts geven u graag advies over hoe u uw banden kunt opslaan om ze in goede conditie te houden tijdens deze periode.

Wanneer moet u uw banden opslaan?

Als u uw banden langere tijd niet gebruikt (een maand of langer), kan hun oppervlak uitdrogen en kunnen er scheurtjes ontstaan.

Daarom raden we aan om ze binnen op te slaan, op een koele, droge en schone plaats. 

Winterbanden opslaan

Wanneer de buitentemperatuur boven de 7°C stijgt, wordt het rubber van winterbanden zachter door de warmte. Daardoor slijten ze sneller en worden ze minder efficiënt. Daarom raden we aan om uw winterbanden op te slaan en uw zomerbanden te monteren wanneer de temperaturen stijgen. 

Zomerbanden opslaan

Omgekeerd, als de temperatuur onder 7°C daalt, verhardt het rubber van zomerbanden, waardoor ze hun wegvasthoudende eigenschappen verliezen. Het is dan tijd om uw zomerbanden op te slaan en uw winterbanden te monteren.

inspect tyres

Voordat u uw banden opslaat: 

 • Noteer de positie van uw banden op de auto voordat u ze demonteert. Zo kunt u ze de volgende keer dat u ze monteert op de juiste manier verwisselen om een gelijkmatige slijtage te garanderen.
   
 • Controleer elke band op beschadigingen of ongelijkmatige slijtage.
   
 • Maak uw wielen en banden schoon met water en droog ze goed af om corrosie te voorkomen.
   
 • Verwijder eventuele steentjes of vuil dat in de groeven van de band vastzit. 

Waar moet u uw banden opslaan?

 • Bewaar uw banden op een schone, goed geventileerde, droge en niet te warme plaats, uit de buurt van direct zonlicht en slecht weer.
   
 • Uit de buurt van chemische stoffen, oplosmiddelen of koolwaterstoffen die de aard van het rubber kunnen veranderen.
   
 • Uit de buurt van voorwerpen die door het rubber heen kunnen dringen (metalen punt, hout, enz.).
   
 • Uit de buurt van warmtebronnen, vlammen, gloeilampen, materialen die vonken of elektrische ontladingen kunnen veroorzaken en alle bronnen van ozon (transformatoren, elektromotoren, lassets, enz.).
   
 • Uit de buurt van voorwerpen die ze kunnen pletten.
   
 • Als de banden buiten worden opgeslagen (maar slechts voor korte tijd), til ze dan van de grond en plaats er een ondoordringbare, geventileerde afdekking overheen om schimmel te voorkomen.
   
 • Controleer of het oppervlak waarop de banden worden opgeslagen schoon is, zonder sporen van vet, brandstof, olie of andere stoffen die het rubber kunnen aantasten.
   
 • Als uw banden een witte zijwand of witte tekst hebben, sla ze dan om esthetische redenen op met de betreffende zijwanden naar elkaar toe.
   
 • Als de banden lange tijd op een niet-rijdend voertuig moeten blijven, moeten ze worden ontlast van het gewicht van het voertuig, hetzij door het voertuig op te tillen, hetzij door de banden te verwijderen. Doet u dit niet, dan kan dit leiden tot onherstelbare schade. 
bibendum

Als u genoeg ruimte hebt in uw garage, kunt u uw winterbanden stapelen en ervoor zorgen dat ze niet vervormen. U kunt ze het beste op een pallet opslaan.

De stapel mag niet hoger zijn dan 1,20 meter.

opslag van banden

Hoe sla je banden met wielen op?

Als uw banden op wielen gemonteerd zijn, sla ze dan verticaal op, hang ze op of stapel ze (maximaal per twee).

banden met wielen opslaan

Hoe sla ik banden zonder wiel op?

Als uw banden niet op wiel gemonteerd zijn, stapel ze dan niet op.
Sla ze rechtstaand op.

banden zonder velg opslaan

Zomer- en winterbandenopslag bij mij in de buurt

Als u niet genoeg ruimte hebt om uw banden thuis in goede omstandigheden op te slaan, moet u weten dat de meeste bandenspecialisten een opslagservice bieden.
Vind de dichtstbijzijnde specialist met behulp van onze locatietool: 

map search desktop
VIND BINNEN ENKELE SECONDEN EEN BANDENVERKOPER BIJ U IN DE BUURT
Zoeken op
Adres, stadof postcode
Auto
Mijn locatie
Zoeken

Blader door andere artikelen 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website