r9a12 header def

Hoe kunnen banden de gereden afstand verhogen en het brandstofverbruik verlagen?

Tips en adviezen auto

Inzicht krijgen in de brandstofefficiëntie van banden kan u helpen om meer kilometers te rijden op één volle tank. Dat is niet alleen goed nieuws voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Hier vertellen wij u hoe u energiezuiniger kunt rijden en focussen wij ons op de band en brandstofefficientie: wat betekent het label, en wat houden de brandstofefficiëntie klassen nu eigenlijk in.

Wat is brandstofbesparing?

Het brandstofverbruik van uw auto kan makkelijk worden verlaagd aan de hand van de volgende tips.

Uitrekenen hoe ver u kunt rijden op één volle tank is minder simpel dan het lijkt. Twee auto’s kunnen met dezelfde hoeveelheid brandstof beginnen en dezelfde afstand afleggen, maar hun brandstofverbruik aan het einde van de rit kan aanzienlijk verschillen. Dit wordt bepaald door een aantal factoren. Het verbruik wordt uitgedrukt kilometers per liter (km/l) of in liters per 100 km. Hoe meer kilometers per liter of hoe minder liters per 100 km, hoe efficiënter het voertuig.

Elke auto heeft om te beginnen een eigen verbruiks-klassering, de afstand die uw voertuig af kan leggen hangt af van verschillende factoren zoals rijstijl, banden en terrein. Dit is waarom we vaak de term “brandstofbesparing” gebruiken als we het hebben over hoe het brandstofverbruik van motoren kan worden geoptimaliseerd.

Hoe het brandstofverbruik verlagen: begrijpen hoe voertuigen werken

Om te begrijpen hoe u brandstof kunt besparen, is het belangrijk te weten wat de meeste brandstof verbruikt bij een auto en waarom. In het algemeen geldt dat hoe groter en zwaarder een auto is, hoe meer brandstof hij verbruikt. Waarom? 

Dit heeft onder meer te maken met de rolweerstand van een auto. Dat er energie nodig is om een auto vanuit stilstand op een vlakke ondergrond in beweging te krijgen, is volledig te wijten aan de rolweerstand van de banden. Hoe zwaarder de auto is, hoe meer kracht er moet worden uitgeoefend en hoe meer energie er nodig is. Maar hoe lager de rolweerstand van uw banden is, hoe minder kracht er hoeft te worden uitgeoefend.

Een simpele oplossing voor brandstofbesparing is  kiezen voor een kleinere, lichtere auto. Of om alleen datgene mee te nemen wat u echt nodig heeft!

Hoe u het brandstofverbruik van uw auto kunt verlagen

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om een andere auto te nemen. En voor sommigen is een kleiner voertuig ook geen optie, zoals bij grotere gezinnen, of voor iemand die op regelmatige basis een groot aantal spullen moet vervoeren. Laten we daarom even nagaan op welke manier we grotere afstanden kunnen afleggen op een volle tank door deze brandstofbesparingstips te volgen.

  • Bandenspanning

Een belangrijke factor die wel eens over het hoofd wordt gezien wanneer we het brandstofverbruik van de auto willen verlagen, is de bandenkeuze en de bandenspanning. Banden die niet de juiste spanning hebben, kunnen een bron van onnodige energieverspilling zijn. Voor optimale prestaties is het daarom belangrijk dat u de bandenspanning regelmatig controleert. Iets dat voor de verkeersveiligheid overigens ook van groot belang is.

  • Onderhoud

Regelmatig onderhoud aan uw auto zorgt dat de onderdelen goed en soepel kunnen functioneren. Hiermee wordt de brandstofvoorziening in het voertuig geoptimaliseerd en voorkomt u onnodige energieverspilling. Het goed laten afstellen van de motor of de reparatie van een defecte zuurstofsensor kan van invloed zijn op het brandstofverbruik.

  • Maak de auto lichter

Als u brandstof wilt besparen, neem dan vooral geen onnodige bagage mee. Zo voorkomt u dat de banden zwaarder belast worden en dat de rolweerstand onnodig toeneemt. Controleer de kofferbak: de gereedschapskist die u af en toe nodig heeft voor een klusje bij uw ouders hoeft bijvoorbeeld niet elke dag in uw auto te liggen. 

  • Verlaag de luchtweerstand

De meeste moderne auto’s zijn aërodynamischer ontworpen met een gebogen, gestroomlijnd design, zodat het voertuig bij het voortbewegen minder weerstandskracht ondervindt. Hoe meer u de luchtweerstand verlaagt, hoe meer brandstof u kunt besparen. Heeft u een skibox of fietsendrager op de auto? Haal deze er dan af zodra het kan.

  • Plan de rit op voorhand  

Brandstofbesparing begint eigenlijk al voor u de motor heeft gestart. Plan uw rit goed op voorhand in om files te vermijden en de beste route te kunnen uitstippelen met een gps-systeem of mobiele app. Hoe beter u kunt vermijden om hard te remmen, te stoppen en op te trekken en hoe soepeler u zich door het verkeer kan bewegen, hoe meer kilometers u met een liter kunt rijden.

  • Airconditioning

Het verhogen en verlagen van de temperatuur in de auto kost energie. Eerder dan de verwarming wat hoger te zetten, kunt u bijvoorbeeld overwegen een trui aan te trekken om het wat warmer te krijgen. Dit geldt ook op verwarmde stoelen en ruitverwarming: deze verbruiken onnodig veel energie. Zet dus de verwarming een tandje lager en bespaar brandstof.

3 tips to improve fuel economy and increase gas mileage | Michelin Garage

Welke banden zijn het beste om brandstof te besparen? 

Er is één band die zich momenteel in zijn segment weet te onderscheiden op het gebied van rolweerstand: de MICHELIN e.PRIMACY. De innovatieve technologie van de band zorgt ervoor dat hij zowel zuiniger (er kunnen meer kilometers per liter mee worden gereden) als duurzamer is.

Cyrille Roget, Communicatiedirecteur Wetenschap en Innovatie bij Michelin, legt uit dat de energie die verloren gaat door banden — de eerder genoemde rolweerstand — verantwoordelijk is voor tot wel 20% van het brandstofverbruik van een auto met verbrandingsmotor. “Met de juiste band kunt u heel wat geld besparen. Met de nieuwe MICHELIN e.PRIMACY-band, die de laagste rolweerstand in zijn klasse* heeft, kan de klant brandstof besparen.” Uit gecertificeerde tests is gebleken dat autobestuurders dankzij de lage rolweerstand van de MICHELIN e.PRIMACY ongeveer 0,21 liter brandstof per 100 km en ongeveer € 80 besparen gedurende de levensduur van de band*”.

Dankzij deze brandstofefficiëntie heeft de MICHELIN e.PRIMACY een A-klassificatie op het Europese -bandenlabel.

Banden spelen een belangrijke rol bij brandstofbesparing

Hoe kan de Europese-klassering voor energiezuinige banden tot brandstofbesparing leiden? 

Op de nieuwe versie van het Europese bandenlabel staat de brandstofefficiëntie van een band aangegeven op een schaal van A to E.

De Europese Unie introduceerde zijn eerste bandenlabel in 2012. Het geeft aanwijzingen over wat de mogelijkheden van de banden zijn op het gebied van brandstofbesparing.

Het huidige bandenlabel (geactualiseerd in mei 2021) valt onder het nieuwste EU-energielabel initiatief, en toont een schaal van A tot E voor rolweerstand (weergegeven met de afbeelding van een benzinepomp). De letter A staat hier voor de beste prestaties en E voor de slechtste. Door te kiezen voor de A-klasse “energiezuinige autobanden” kan het brandstofverbruik van uw auto aanzienlijk dalen. 

U vindt ook andere nuttige informatie op het bandenlabel:

-    Een schaal die de mate van grip op nat wegdek aangeeft en die ook loopt van A tot E. 
-    Een teken met een megafoon om aan te geven hoeveel extern geluid wordt geproduceerd door de banden, weergegeven in decibel (dB).
-    Bepaalde bandenlabels geven ook aan of ze al dan niet zijn ontworpen voor het rijden op een ijzig wegdek en/of bij hevige sneeuw.
-    De labels hebben ook een QR-code die de consument kan gebruiken om snel informatie over band te verkrijgen.

Rijadvies: manieren om te zorgen dat uw auto energiezuiniger rijdt

Brandstofbesparingstips voor onderweg! Of u nog snel even uw boodschappen wil gaan doen of een lange reis wil maken, er zijn bepaalde rijtechnieken die u kunt hanteren om energiezuiniger te rijden.

Over het algemeen geldt dat hoe soepeler u rijdt, hoe verder u met een volle tank komt. Deze manier van rijden staat bekend als ecodriving. Met deze rijstijl kunt u niet alleen de kosten verlagen, maar stoot uw auto per kilometer ook minder CO2 uit, wat goed nieuws is voor het milieu. 

Door uw auto goed te onderhouden, te kiezen voor de juiste band en een ecodrivingrijstijl te hanteren, kunt u uw brandstofverbruik verlagen, minder CO2 uitstoten en zo efficiënt mogelijk rijden!

Andere gerelateerde artikelen

Naamsvermeldingen foto’s:

Adene Sanchez / Getty
Florent GIFFARD, TERMINAL 33 / Michelin
DR / Europese Commissie

Wettelijke Vermeldingen

* Tijdens gebruik genereert de MICHELIN e·Primacy gemiddeld 1,5kg/t minder rolweerstand dan concurrenten. Dit komt neer op een brandstofbesparing van wel € 80. Dit staat gelijk aan een vermindering van tot wel 174 kg CO2-uitstoot. De gebruikswinsten worden geschat op basis van het gemiddelde van nieuwe en tot 2 mm restprofieldiepte gepolijste banden om rekening te houden met daadwerkelijke prestaties na verloop van tijd - Alle besparingen zijn geschat op basis van 35.000 km en een brandstofprijs van € 1,46 per liter. (https://ec.europa.eu/energy/data-analysis/weekly-oil-bulletin_en 6/1/2020, gebaseerd op de top10-landen voor verplaatsingen van voertuigen op nationaal en internationaal terrein - https://ec.europa.eu/ eurostat/web/transport/data/database). De daadwerkelijke brandstof- en kostenbesparingen kunnen afwijken en zijn afhankelijk van het rijgedrag, het voertuig en de bandenspanning.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website