4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape

Rijden in de winter: veelgestelde vragen

Tips en adviezen auto

Wanneer controleer ik mijn bandenspanning?

De bandenspanning van winterbanden dient minstens één keer per maand gecontroleerd te worden. Het is ook nuttig om ze te controleren voordat u een lange rit maakt of wanneer uw voertuig zwaar is beladen. Om te verzekeren dat de meting zowel accuraat als betrouwbaar is, dient u minder dan 3 km op uw sneeuwbanden te rijden voordat u ze controleert. 

Hoe kan ik mijn winterbanden goed beschermen tijdens de zomer?

Bij temperaturen hoger dan 7 graden dient u uw winterbanden te verwisselen met zomerbanden. Controleer voordat u uw winterbanden opslaat voor de zomer hun conditie. Banden met scheurtjes leveren mindere prestaties, zelfs als ze hun slijtagelimiet nog niet hebben bereikt. U dient ook uw wieluitlijning regelmatig te controleren.

Waar moet ik mijn winterbanden opslaan?

Uw winterbanden dienen passend te worden opgeslagen om ze zo te beschermen voor de volgende keer dat u ze gebruikt. 

 

Idealiter zouden ze moeten worden opgeslagen in:

 

  • Een schone, droge, milde en geventileerde ruimte, vrij van direct zonlicht en beschermd tegen de elementen.
  • Weg van chemische stoffen, oplosmiddelen of oliën die het rubber kunnen beschadigen.
  • Weg van alles dat het rubber kan doorboren (spijkers, splinters, enz.).
  • Weg van warmtebronnen, vlammen, brandende objecten of uitrusting die vonken of piekspanningen kunnen produceren. 
  • Weg van ozonbronnen (transformators, elektrische motoren, lasinstallaties, enz.). 
  • Weg van alles dat de banden zou kunnen pletten.

Hoe moet ik mijn winterbanden opslaan?

Als u genoeg ruimte heeft in uw garage kunt u uw winterbanden opslaan op stapels, bij voorkeur op pallets, op een plaats waar ze niet worden geplet. De stapel mag niet hoger zijn dan 1,20 meter.

Als u thuis niet genoeg ruimte heeft om uw banden handig op te slaan, onthoud dan dat de meeste bandendealers een bandenopslagdienst aanbieden. Vraag na bij uw lokale bandendealer.

 

Als uw winterbanden al op velgen zijn aangebracht en u de ruimte heeft om ze op te slaan, dan zou u uw opgepompte banden rechtop moeten neerzetten of ze naast elkaar neer moeten leggen op schappen, in een enkele laag.

Een andere oplossing is om de opslag en de zorg van uw winterbanden over te laten aan een professional, zoals uw bandendealer.

 

Hoe sla ik mijn op velg gemonteerde winterbanden op?

Als uw winterbanden al op velgen zijn aangebracht en u de ruimte heeft om ze op te slaan, dan is het het beste om uw opgepompte banden rechtop neer te zetten of ze naast elkaar neer te leggen op schappen, in een enkele laag.

Een andere oplossing is om de opslag en de zorg van uw winterbanden over te laten aan een professional, zoals uw bandendealer.

 

Hoe vaak moet ik mijn winterbanden op slijtage controleren?

Ongeacht het bandentype wordt het aanbevolen om regelmatig de conditie van uw banden te controleren, als onderdeel van routinematig onderhoud van uw voertuig.

Hoe vaak moet ik mijn winterbanden vervangen?

Net zoals zomer- en all season banden kunnen winterbanden gebruikt worden totdat de wettelijk geldende slijtageindicatoren op het loopvlak worden bereikt. In Nederland is dat een loopvlakdiepte van 1,6 mm.

Banden vroeg vervangen heeft een significante ecologische impact.

U kunt ervan verzekerd zijn dat Michelin zich inspant om banden te ontwerpen met een aanzienlijke levensduur die gedurende deze levensduur hoge prestaties blijven leveren. Zodra de wettelijk geldende slijtageindicatoren worden bereikt, is het tijd om uw banden te vervangen.

Als voorzorg, zelfs als hun algemene conditie er op het eerste gezicht goed uitziet en ze hun wettelijk geldende slijtageindicatoren nog niet hebben bereikt, raadt Michelin aan om uw banden elke tien jaar te vervangen.

Zijn spijkerbanden toegestaan?

Spijkerbanden zijn verboden in Nederland.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website