microsoftteams image

KUNNEN VERSCHILLENDE BANDEN GEMENGD GEMONTEERD WORDEN?

Tips en adviezen auto

Kun je verschillende banden voor en achter monteren? Is het mogelijk om verschillende merken banden gemengd monteren? Kunt u verschillende slijtageniveaus hebben op dezelfde as? Het is niet eenvoudig om uw weg te vinden, maar MICHELIN kan u helpen begrijpen wat is toegestaan en wat niet. 

1 - Verschillende banden op de voor- en achteras monteren

Is het mogelijk om banden te monteren met verschillende slijtageniveaus voor en achter? 

Autobanden slijten voor en achter anders. Wanneer u een nieuwe auto koopt of alle 4 de banden tegelijk vervangt, hebben de voorbanden de neiging om sneller te slijten dan de achterbanden. Het is dus normaal dat er een verschil in slijtage is tussen de twee assen. De wet verbiedt dit verschil niet zolang de banden de slijtage-indicator niet hebben bereikt. 

Voor- en achterbanden kunnen verschillende slijtageniveaus vertonen

Twee banden vervangen: voor of achter? 

Banden met een grotere profieldiepte op de achteras bieden een betere wegligging, grip op nat wegdek en een betere waterafvoer, terwijl ze overstuur en verlies van voertuigstabiliteit op nat wegdek beperken.

Op de vooras kunnen banden met een grotere profieldiepte het remmen op nat wegdek in een rechte lijn en de remafstand verbeteren.

Als er slechts twee banden aan vervanging toe zijn, raadt MICHELIN aan om ze op de achteras te monteren, als er geen contra-indicatie is van een bandenspecialist.

Is het mogelijk om banden van verschillende merken op de voor- en achteras te monteren?

Er is geen wet die dit verbiedt. U kunt bijvoorbeeld MICHELIN-banden op de vooras monteren en een ander merk op de achteras. 

U kunt verschillende merken banden op de voor- en achteras monteren.

Is het mogelijk om verschillende profieltypes op de voor- en achteras te monteren?  

We hebben gezien dat het mogelijk is om uw voertuig te voorzien van verschillende profieltypes op de voor- en achteras. Het is ook mogelijk om banden van hetzelfde merk te monteren, maar met een verschillend loopvlakprofiel voor en achter. 

Verschillende bandenprofielen kunnen voor en achter worden gemonteerd

Mogen winter- en zomerbanden voor en achter door elkaar worden gebruikt?

Wettelijk is dit niet verboden, maar het wordt niet aanbevolen door onze Michelin-experts. Waarom niet? Omdat weg- en weersomstandigheden een verschillend effect kunnen hebben op banden.

Als u bijvoorbeeld voor zomerbanden monteert en achter winterbanden: in de winter hebben uw achterbanden optimale grip, zonder risico op slippen.

In de zomer is echter het tegenovergestelde het geval: de zomerband heeft meer grip op droog wegdek, maar er is een risico op overstuur door de winterbanden achter. Overstuur treedt op wanneer de achteras meer draait dan de vooras, waardoor de auto gaat slippen.

Daarom raden we af om banden van verschillende seizoenen voor en achter te monteren. Als dit het geval is, raden we aan om voor zomerbanden en achter winterbanden of vierseizoenenbanden te monteren.
 

Het is niet aan te raden om zomer- en winterbanden voor en achter door elkaar te monteren.

2 - Verschillende banden op dezelfde as monteren

Mogen banden van verschillende merken,profielen, profieldieptes of seizoensgebondenheid op dezelfde as worden gemonteerd? 

Over het algemeen is dit bij wet verboden.

Op dezelfde as moeten de banden zelfs exact hetzelfde model hebben. Er is echter een tolerantie als het om tijdelijk gebruik gaat, bijvoorbeeld bij een lekke band, en u een reservewiel moet monteren. Ga dan zo snel mogelijk naar een vakman om de band te vervangen. 

Als algemene regel geldt dat het verboden is om banden van verschillende merken op dezelfde as te monteren.
Als algemene regel geldt dat het verboden is om banden met verschillende profielen op dezelfde as te monteren.
Als algemene regel geldt dat het verboden is om banden met verschillende slijtageniveaus op dezelfde as te monteren.
Als algemene regel geldt dat het verboden is om banden van verschillende seizoenscategorieën op dezelfde as te monteren.

Waarom is dit verboden?

Het is een kwestie van afmetingen. Bandenfabrikanten bieden verschillende diameters voor verschillende bandenmodellen. De omtrek kan echter variëren als u verschillende banden op dezelfde as monteert, wat storingen veroorzaakt in de ESP (Electronic Stability Program)-controlesystemen en indirect in het bandenspanningsmeetsysteem.

Als de omtrek van de rechter- en linkerband niet hetzelfde is, zal er een verschil in rotatiesnelheid zijn dat door de sensor wordt geïnterpreteerd als een te lage bandenspanning en dat u zal waarschuwen. Bovendien kan dit ervoor zorgen dat de auto naar één kant van de weg trekt of anders reageert op nat wegdek, afhankelijk van of u links- of rechtsaf slaat.

Verschil in profieldiepte tussen linker- en rechterband: moet ik mijn beide banden verwisselen bij een lekke band? 


Bij een lekke band zal uw bandenspecialist de band indien mogelijk repareren of een nieuwe monteren.

Als het verschil in profiediepte tussen de twee banden niet te groot is, moet alleen de lekke band worden vervangen, anders moeten ze allebei worden vervangen.
 

Uw bandenspecialist zal u vertellen of u beide banden op de as moet vervangen of alleen de lekke band.

Banden gemengd monteren op een 4x4

Impact van de wielen op het differentieel 

In bochten rolt het binnenste wiel langzamer dan het buitenste wiel omdat de straal van de bochten niet hetzelfde is. Het differentieel zorgt ervoor dat de twee wielen met verschillende snelheden rollen.

Op een 4x4-voertuig zijn de banden ontworpen met verschillende rolomtrekken voor en achter. 

Ze zijn uitgerust met een differentieel dat de verdeling van de krachten voor en achter regelt op basis van de verschillen in omtrek. 

Als u uw 4x4 uitrust met banden met een andere omtrek dan wordt aanbevolen, wordt het differentieel verstoord en kan het de krachten niet langer verdelen. Het is daarom essentieel om de aanbevelingen van de bandenfabrikanten voor dit type voertuig op te volgen. We raden u ook aan om de aanbevelingen van de fabrikant te controleren voordat u banden met verschillende slijtageniveaus voor en achter monteert. 

Raadpleeg bij twijfel een vakman.

Andere gerelateerde artikelen

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website