microsoftteams image

Beschadiging van de zijwand van de band: wat moet u doen?

Tips en adviezen auto

Onder bepaalde omstandigheden kan de zijwand van de band in mindere of meerdere mate beschadigd raken. Wat voor soort beschadiging? Wanneer treedt dit op? Wat kan u er tegen doen? Hoe kan het worden voorkomen? In dit artikel beantwoorden wij al deze vragen. 

Wat voor soort beschadiging van de zijwand van de band kan er optreden?

Er zijn 6 hoofdcategorieën van beschadiging van de zijwand:

1- Krassen en inkepingen in de zijwand van de band

tyre scratches & nicks

Er kunnen krassen op de zijwand van uw banden verschijnen. Zitten er meerdere en/of duidelijke zichtbare krassen en inkepingen op de banden, laat ze dan door een specialist controleren. 

2 - Insnijdingen in de zijwand van de band

tyre cuts

De diepte van de insnijding in de zijwand van de band bepaalt de ernst van het probleem.
Voor niet-experts is het echter lastig de diepte te beoordelen.

● Is de insnijding diep, dan heeft de karkaslaag, die onder het rubber zit en de spanning in de band helpt te behouden, mogelijk schade opgelopen. Als de karkaslaag is beschadigd, bestaat er een risico op plotseling spanningsverlies. Bij dergelijke schade kan de band niet worden gerepareerd en moet die worden vervangen.

● Is de insnijding niet te diep, dan is er niet direct een groot risico. Deze insnijding kan echter wel groter worden, wat uw veiligheid in gevaar kan brengen.

Dit soort bandbeschadiging kan zich voordoen in de binnenste zijwand (niet zichtbaar wanneer u uw auto controleert) en aan de buitenzijwand van de band.

Om deze reden, maar ook wanneer u over puntige elementen (zoals scherpe stenen) hebt gereden, is het raadzaam uw banden te laten controleren op eventuele insnijdingen.

3 - Bulten en uitstulpingen op de zijwand van de band

auto edito infograph uitstulping tips en adviezen

Wanneer uw auto tegen een stoeprand rijdt, voorwaarts of zijdelings, of door een diepe kuil op de weg rijdt, kan er een bult ontstaan op de zijwand van een band.

Het lijkt alsof er zich een uitstulping in de vorm van een bubbel heeft gevormd op de zijwand van de band.

Dit is een van meest alarmerende signalen, aangezien dit een echt gevaar vormt.

Controleer de robuustheid van banden bij uw vergelijking
Beschadiging van de zijwand door diepe kuilen in de weg

Rijden door diepe kuilen in de weg kan een bult veroorzaken op de zijwand van de band. Probeer zulke kuilen dus te ontwijken als u ze ziet bij het rijden!

Als u een stoeprand raakt of door een kuil in de weg rijdt, moet u uw banden laten controleren om na te gaan of ze al dan niet zijn beschadigd.

Waarom is een bult in een band zo gevaarlijk?

Als er een uitstulping in de vorm van een bubbel verschijnt op de zijwand van de band, wijst dit erop dat de karkaslaag achter het rubber is doorboord. Als deze bubbel barst, kan dit plotseling spanningsverlies veroorzaken. Gebeurt dit tijdens het rijden op hoge snelheid, bijvoorbeeld op de snelweg, dan kan dit snelle spanningsverlies ertoe leiden dat u de controle over uw voertuig verliest en mogelijk zelfs een ongeluk krijgt.

En net zoals bij insnijdingen, kunnen bulten zowel aan de binnen- als buitenkant van de band zitten. Dit betekent dat ze niet altijd zichtbaar zijn als u rond uw auto loopt om de banden te controleren. Wel zult u met abnormale trillingen te maken krijgen als er een bult in een band zit. Heeft u hier last van, onderneem dan snel actie en laat uw banden door een specialist controleren. 

Kunnen verkeersdrempels banden beschadigen en een bult veroorzaken?

Nee. Omdat ze zo ontworpen zijn dat ze een helling hebben om erop en eraf te rijden kunnen drempels de vering beschadigen, maar niet de band.

4 - Scheurtjes in de zijwand van de band

2

Scheurtjes in de zijwand zijn een teken dat uw banden verouderen. Ook zijn scheurtjes het gevolg van blootstelling aan zonlicht en ozon.

Een andere oorzaak kan het schoonmaken van de zijwand van de banden zijn. Als u chemicaliën gebruikt om uw banden te laten glimmen, worden mogelijk beschermende stoffen verwijderd en kunnen uw banden eerder scheurtjes vertonen.
 

Wanneer er scheurtjes in de zijwand van de band verschijnen, is dit een waarschuwing dat de band zich aan het einde van zijn levensduur bevindt en dat u hem spoedig moet vervangen. U kunt een bandenspecialist om advies vragen. 

5- Lichte vervorming van de zijwand van de band

3

Het is normaal dat u lichte vervormingen van radiaalbanden (het merendeel van de banden) ziet. Deze hebben geen invloed op de prestaties van uw banden. De zijwand van uw banden bestaat uit vele onderdelen, waaronder lagen van textiel of metaal. Waar de lagen elkaar overlappen, is vaak een lichte vervorming te zien.

U kunt een bandenspecialist om advies vragen. 

6 - Lek in de zijwand van de band

Wanneer er een lek zit in het loopvlak van de band (het gedeelte dat in contact is met de grond), door bijvoorbeeld een spijker, dan is reparatie mogelijk.
Zodra het gat gedicht is en de band opnieuw is gemonteerd, kan er weer worden gereden als voorheen.

Dit is echter anders bij schade aan de zijwand van de band. Bij een lek of insnijding in de zijwand, is het onmogelijk de band te repareren. Het is onmogelijk om de vervormingseigenschappen terug te krijgen die nodig zijn voor optimale prestaties. In dat geval moet de band dus worden vervangen.

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Auto
  • Auto
  • Moto
Mijn locatie
Zoeken

Hoe kunt u beschadiging van de zijwand van de band voorkomen?

tyre sidewall damage

● Zorg ervoor dat uw banden de aanbevolen spanning hebben (deze informatie staat vermeld in de handleiding van uw auto of op een sticker in de deurstijl van de bestuurder)
● Probeer geen stoepranden te raken
● Rij niet door kuilen in het wegdek
● Controleer uw banden regelmatig op barsten, insnijdingen, scheuren en bulten
● Maak de zijwand van uw banden niet schoon met schoonmaakmiddelen, vooral niet met producten die siliconen bevatten.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website