4w 461 tire michelin crossclimate 2 en us product in context dry no signature 16 slash 9

Wat moet ik doen als de wegligging verandert?

Tips en adviezen auto

Wegligging, rijgevoel... van tijd tot tijd kunnen bestuurders merken dat hun auto zich niet meer zo gedraagt als voordien, ook al hebben ze niets bijzonders gedaan. Of dat denken ze tenminste! Wat moeten automobilisten doen wanneer ze tijdens het rijden merken dat het rijgevoel als gevolg van de banden is veranderd? Een bezoek aan een specialist is noodzakelijk om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Lees verder om meer te weten te komen van MICHELIN.

Wat is wegligging?

Wegligging heeft betrekking op de manier waarop het voertuig reageert of de banden reageren op de vele eisen van de bestuurder, zoals sturen, versnellen en remmen. Wegligging is van cruciaal belang, zowel voor de veiligheid en de stabiliteit van het voertuig als voor uw rijplezier.

44340525 m

Waarom is de wegligging veranderd?

Een stoeprand, kuil, verkeersdrempel... er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen die het gedrag van een voertuig kunnen veranderen.

4w 387 tire michelin energy xm2 plus en us features and benefits 2 signature 16 slash 9

Als de wielen niet goed meer zijn uitgelijnd, kan het zijn dat het stuur niet goed reageert, dat u meer trillingen voelt of dat de auto naar één kant trekt.
Wat de reden ook is, het goede nieuws is dat het te verhelpen is. Een professionele wieluitlijningsservice kan dit verhelpen. 

Waarom spelen banden een belangrijke rol in de wegligging van een voertuig?

Voor zover het de bestuurder betreft, wordt wegligging vooral afgemeten aan de mate waarin het voertuig reageert op de handelingen van de bestuurder. Alles moet vlot, consistent en zonder verrassingen verlopen.

Voor autofabrikanten is wegligging een van de belangrijkste aspecten van de prestaties. Prestaties op dit gebied, die verband houden met de veiligheid en het rijplezier, zijn een doorslaggevende factor voor de goedkeuring van banden. Het is inderdaad een van de prestaties die het meest wordt becommentarieerd door professionals (opinieleiders en tijdens persevenementen), maar ook door bestuurders.

Ontwerpen voor de juiste wegligging is bijzonder complex, aangezien wegligging afhangt van een reeks factoren op drie verschillende niveaus, namelijk:

• het voertuig (geometrie en gewichtsverdeling),
• de onderdelen die betrokken zijn bij het contact tussen de grond en het voertuig (banden, stuurinrichting en ophanging),
• de rijhulpsystemen (stabiliteitscontrole en de stuuras).

De band speelt een sleutelrol in de wegligging omdat deze aan het einde van de ketting zorgt voor de overdracht van de krachten tussen het voertuig en de grond om het door de bestuurder bepaalde traject te blijven volgen.

De wegligging van de banden wordt beoordeeld aan de hand van een aantal tests (zowel objectief als subjectief, op droog wegdek, op nat wegdek en op meetmachines).

Wegligging is meestal te corrigeren door een uitlijncontrole uit te voeren. Maar bij een grote klap kunnen de mechanische onderdelen van het voertuig beschadigd raken.

Waarom is wieluitlijning belangrijk is voor mijn veiligheid?

129754498 m

Als de ophangingsgeometrie van uw voertuig niet correct is, kan het rijgedrag veranderen en uw veiligheid in gevaar komen. U kunt ongelijkmatige slijtage van uw banden opmerken.

Het is belangrijk om te zorgen voor een correcte uitlijning om de beste wegligging te krijgen, om uw banden te beschermen tegen onregelmatige en/of snelle bandenslijtage en om brandstof te besparen.

Wat is wielbalancering?

Een goed gebalanceerde band, met een gelijkmatige gewichtsverdeling, draait zonder trillingen te veroorzaken om zijn as. Voor een perfecte balancering worden op bepaalde punten in de velgrand gewichten aangebracht. Dit kan alleen door specialisten worden uitgevoerd, aangezien hiervoor specifieke meetapparatuur nodig is. Goed gebalanceerde banden zorgen voor een comfortabeler rijgedrag, een langere levensduur van de banden en minder vroegtijdige mechanische slijtage.

Meer informatie over het balanceren van wielen. 

Hoe vind ik een specialist op het gebied van wieluitlijning of wielbalancering bij mij in de buurt?

Er zijn verschillende manieren om naar wielen uitlijnen bij mij in de buurt te zoeken en een professionele garage te vinden. Als u uw banden opnieuw laat uitlijnen, verbetert u het weggedrag van de banden. Gebruik onze dealer locator om een specialist te vinden.

map search desktop

Vind binnen enkele seconden een bandenverkoper bij u in de buurt

Zoeken op
Adres, stadof postcode
Auto
  • Auto
  • Moto
Mijn locatie
Zoeken
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website