VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Hoe een goede winterband te herkennen

Tips en adviezen auto

Verschillende markeringen op winterbanden

Er zijn speciale bandmarkeringen die aangeven of het winter- of all season banden zijn.

Deze symbolen zijn eenvoudig te vinden op de zijwand van de banden.

Auto Hoofdartikel guide snowy night road Tips en advies

3PMSF winterbanden

Het 3PMSF symbool geeft aan dat de banden zowel betrouwbaar als veilig zijn voor het rijden in de sneeuw.

De 3PMSF markering wordt toegekend door een gecertificeerd laboratorium.

Om voor deze markering in aanmerking te komen, moet de band volgens een standaard reguleringsmethode getest worden en dient er een toereikende standaard behaald te worden voor wat betreft zowel de mobiliteit als de veiligheid op sneeuw.

Dit symbool wordt steeds meer de norm voor het herkennen van een goede winterband.

Het 3PMSF symbool (3 Peak Mountain Snow Flake) is eenvoudig te herkennen: een sneeuwvlok omringd door 3 bergtoppen. Wegens regelgeving wordt het symbool altijd vergezeld door de M+S markering.

Auto Hoofdartikel 3pmsf certif Tips en advies

M+S winterbanden

M+S (Modder en Sneeuw)

Deze markering geeft aan dat de band beter is geschikt voor besneeuwde of modderige wegen dan standaardmodellen (zomerbanden).

Let op: deze markering kan worden toegekend door de fabrikant en de band hoeft niet te slagen voor een gecertificeerde test.

Voorheen was deze markering de toonaangevende indicator van een winterband. Dit is nog steeds het geval in sommige Europese landen, maar in de meeste landen ontwikkelen regelgevingen zich, waardoor de 3PMSF markering steeds meer de norm wordt in Europa.

Auto Hoofdartikel marquages m s et 3pmsf fiche 06 Tips en advies
Auto Hoofdartikel guide drive in snow 2 Tips en advies
4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1 1

 

Michelin raadt aan om winterbanden te gebruiken die zijn gemarkeerd met 3PMSF en niet enkel met M+S voor het rijden in de winter. 

U kunt veilig en met gemoedsrust rijden, wetende dat alle Michelin winterbanden en all season banden gecertificeerde 3PMSF banden zijn.

Hoe zit het met markeringen op ijs- en spijkerbanden?

 

‘Nordic’ of ‘ICE’ banden zijn ontworpen voor het rijden in de meeste extreme omstandigheden. Ze zijn speciaal ontworpen voor het rijden op ijzige wegen, op samengedrukte sneeuw en in zeer lage temperaturen (tot -40 graden). Er bestaan geen specifieke symbolen voor deze banden, behalve de standaard M+S en 3PMSF markeringen.

Spijkerbanden worden alleen in ijzige omstandigheden gebruikt. Er zijn exacte regelgevingen over wanneer deze gebruikt kunnen worden, en deze banden hebben geen specifieke markeringen.

Auto Hoofdartikel x ice Tips en advies
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website