123218334 comp

HOE LEES JE DE BANDENMAAT VAN EEN BESTELWAGEN?

Tips en adviezen auto

De bandenmaat van de bestelwagen is cruciaal als het gaat om het vervangen van uw banden. Maar waar staat deze en hoe interpreteer je het? Dit artikel belicht deze essentiële aspecten om u te begeleiden bij de juiste bandenkeuze.

Waar vind je de afmetingen van een bestelwagenband?

Het is heel eenvoudig. De bandenmaat van een bestelwagen staat altijd op de zijwand van de band. Dus als u uw banden moet vervangen, hoeft u alleen maar even te bukken en de cijfers en letters op de zijkant van uw banden te lezen.

U zult opmerken dat de bandenmaat er zo uitziet:

225/65 R 16 C 112/110 R

Maar wat betekent deze code? Het is een verzameling nuttige informatie die de maat van de band bepaalt. Om u te helpen het te begrijpen, zullen we het punt voor punt opsplitsen:

 • Het eerste getal (in dit voorbeeld 225) geeft de breedte van de band in millimeters aan
 • Het tweede getal (65) definieert de hoogte/breedteverhouding van de sectie
 • De letter R betekent simpelweg dat de band een radiale structuur heeft
 • Het volgende getal (16 in ons voorbeeld) is de diameter in inches

 
En de letter die volgt geeft extra informatie: “C”, in ons voorbeeld, geeft aan dat de band versterkt is, d.w.z. dat hij zwaardere ladingen kan dragen dan een conventionele personenautoband en daarom geschikt is voor bestelwagens en lichte bedrijfswagens. (Lees voor meer informatie ons artikel over versterkte banden).

 • 112/110 is de belastingsindex (112 voor enkele montage en 110 voor dubbele montage).
 • R is het snelheidssymbool.

 
Naast de bandenmaat van de bestelwagen zijn er nog andere essentiële codes voor het kiezen van je banden, zoals de belastingsindex en het snelheidssymbool.

Wat is belastingsindex van een bestelwagenband?

De belastingsindex van de bestelwagenband verwijst naar een tabel waarin een overeenkomstige belasting wordt vermeld. Dit is de maximale belasting die de band kan dragen.

De belastingsindex tabel toont de maximale belasting voor elke classificatie.

Op uw band wordt de belastingsindex aangegeven door een getal gevolgd door een letter. Deze letter staat voor het snelheidssymbool (dat we hieronder zullen toelichten).

Voorbeeld: 112/110 R

Hier is 112/110 de belastingsindex. Deze komt overeen met een maximaal draagvermogen van 1120 kg voor enkele montage en 1060 kg per band voor dubbele montage.

Der Tragfähigkeitsindex eines Leicht-LKW-Reifens entspricht seiner maximalen Tragfähigkeit

Wat is het snelheidssymbool van een bestelwagenband?

Uw banden hebben niet alleen een belastingslimiet. Ze hebben ook een snelheidslimiet, d.w.z. een maximale snelheid tot welke de band kan rollen met zijn maximale belasting. Het snelheidssymbool is natuurlijk indicatief en mag geen voorrang hebben op de snelheidslimiet bij het rijden op wegen of snelwegen.

Het snelheidssymbool van uw band wordt aangegeven met een letter van het alfabet.

In het bovenstaande voorbeeld (112/110 R) definieert de letter R het snelheidssymbool van de band. Door te verwijzen naar de snelheidstabel leren we dat deze letter overeenkomt met een maximumsnelheid van 170 km/u.

De snelheidsymbool tabel toont de maximumsnelheid voor elke classificatie.

Het geval van de dubbele markering

Hoewel de hierboven beschreven algemeenheden van toepassing zijn op de meeste banden, hebben bestelwagenbanden soms een onderscheidend kenmerk: een extra markering met een hogere snelheidscapaciteit in combinatie met een verminderd draagvermogen.

Voor sommige afmetingen verschijnt bijvoorbeeld een dubbele markering zoals deze, soms met een enkele markering tussen haakjes:

205/65R 16C 107/105T (103H)

Merk op dat een snelheidssymbool wordt toegevoegd aan het tweede cijfer, maar verwijst naar beide belastingsindexen.

Het dubbele draagvermogen wordt als volgt geïnterpreteerd:

 • 107: komt overeen met een maximaal draagvermogen bij enkele montage op een as (hier: 975 kg per band)
 • 105: komt overeen met een maximaal draagvermogen bij dubbele montage op een as (hier: 925 kg per band)

 
Een extra markering kan ook worden aangegeven (103H in ons voorbeeld). Het is een aanvullende markering met een hoger snelheidssymbool en een lagere belastingsindex.

Hier geeft 103H een draagvermogen van 875 kg per band aan bij een maximale snelheid van 210 km/u.

Nu weet u hoe u de juiste maat banden kiest met de juiste belastingsindex en het juiste snelheidssymbool voor uw bestelwagen.

In ons artikel "Wat zijn de beste bestelwagenbanden voor uw bestelwagen?" vindt u ook aanvullende informatie over hoe u uw bestelwagenband kiest.

Wist u ook dat er een Europees label bestaat waarmee u uw bandenkeuze kunt verfijnen? Neem de tijd om het volgende te lezen om u te helpen de juiste keuze te maken.

Kiezen voor beter dankzij het Europese bandenlabel

Het Europese bandenlabel

Sinds 2012 heeft de Europese Commissie bandenlabelling ingevoerd, een maatregel die in mei 2021 is aangescherpt en die de consument laat weten hoe een band op drie aspecten is beoordeeld:

 • zijn energie-efficiëntie
 • zijn grip op nat wegdek
 • het externe rolgeluid

 
Deze aspecten, gerangschikt met een letter van A t/m E, worden op het label gesymboliseerd door pictogrammen, waardoor het gemakkelijk is om in één oogopslag te begrijpen hoe de band op elk van deze gebieden presteert.

In het hier getoonde voorbeeld geeft het label aan dat onze Michelin-band een B-classificatie is voor energie-efficiëntie, B voor grip op nat wegdek en A voor rolgeluidemissie. Dit zijn waardevolle aanwijzingen voor u, de consument, bij het maken van uw bandenkeuze.

U heeft nu alle informatie die u nodig heeftt om de beste bestelwagenbanden te kiezen. U kunt onze bandenkiezer gebruiken om de bestelwagenbanden in de juiste maat te vinden die de beste prestaties leveren:

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website