VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Winterband of sneeuwband : wat is het ?

Tips en adviezen auto

Wat is een winterband ? Is die anders dan een sneeuwband ?

Ontdek wat u allemaal moet weten over winterbanden en wanneer het aan te raden is om ze onder uw auto te monteren.

guide drive in snow 2

Wat maakt winterbanden uniek?

 

Winterbanden zijn banden die specifiek zijn ontworpen om veilig te rijden bij temperaturen onder de 7 graden, ongeacht of de weg besneeuwd is of niet.

U kunt ze herkennen aan speciale M+S en/of 3PMSF markeringen op de zijwand van de band.

Wat is het verschil tussen winterbanden, sneeuwbanden en thermoplastische rubberbanden?

In feite zijn er weinig verschillen. Deze termen zijn in de loop van de tijd geëvolueerd met de ontwikkeling van nieuwe technologie.

Vandaag de dag worden ze meestal aangeduid als ’winterbanden’, omdat de voordelen van deze banden niet alleen van toepassing zijn op sneeuw, maar in alle winterse omstandigheden, voornamelijk op natte wegdekken bij temperaturen lager dan 7 graden.

Waarom zou ik mijn voertuig moeten uitrusten met winterbanden?

Zomerbanden zijn merkbaar minder effectief wanneer het kouder wordt. Het rubber dat door lagere temperaturen wordt verhard, leidt tot mindere grip op de weg. Daarom raden we aan om uw banden te verwisselen zodra temperaturen lager worden dan 7 graden.

Winterbanden zijn ontwikkeld voor de vereisten van het rijden in de winter en zijn gemaakt van materialen die zich aan de kou aanpassen. Of u nu rijdt over droge, natte, besneeuwde of beijzelde ondergronden, hun flexibele rubber gecombineerd met diepe profielen garandeert een betere grip. De wegligging en bestuurbaarheid van het voertuig worden geoptimaliseerd, en de remafstand verkort. 

Om uw voertuig uit te rusten met MICHELIN winterbanden kunt u vertrouwen op Euromaster, de partner van Michelin. Gespecialiseerde technici zorgen voor het onderhoud en geven u de juiste tips om met vertrouwen te rijden.

winter tyre

Wanneer koud weer de wegomstandigheden kan veranderen

Van oktober tot april zijn rijomstandigheden zeer wisselvallig, en wegdekken kunnen droog, vochtig, nat, besneeuwd of beijzeld zijn. Het weer zal sowieso koud zijn. Daarom is het belangrijk om banden op uw voertuig te gebruiken die geschikt zijn voor het winterse weer (winterbanden of all season banden).

In de bandenwereld begint de winter zodra de temperatuur onder de 7 graden komt. Dat is het moment om over te schakelen op winterbanden. Bij deze temperatuur wordt het rubber in banden harder en daardoor minder efficiënt.

De veiligheid in de winter met winterbanden of all-season banden

Door sneeuw, ijs, en het gevreesde zwarte ijs voelen automobilisten zich minder veilig in de winter. Dat hoeft echter niet zo te zijn.

Door u op de juiste manier aan te passen aan de risicofactoren die komen kijken bij het rijden in koud weer en met de juiste uitrusting voor winterse omstandigheden (winterbanden of 3PMSF goedgekeurde all season banden), kunt u zich in de winter net zo veilig voelen als op een heerlijke zomerdag.

winter road

De echte risico factoren bij koud weer

Automobilisten denken soms dat sneeuw en ijs het meeste gevaar opleveren voor het rijden in de winter. Toch gebeuren 9 van de 10 ongelukken** op droge of natte wegen, en niet op wegen bedekt met sneeuw of ijs.

Sneeuw kan een gevaar zijn, maar er zijn veel meer gevaren dan sneeuw alleen. Zelfs in de winter gebeuren 9 van de 10 ongelukken** op een rechte weg.

Hoe valt dit te verklaren? Het is een zaak van concentratie. Automobilisten letten vaak meer op bij haarspeldbochten of blinde bochten. Op rechte stadswegen met goede zichtbaarheid kan de concentratie wel eens verslappen. Daardoor ligt het aantal ongelukken in stedelijke gebieden veel hoger.

In zulke omstandigheden spelen uw banden een nog belangrijkere rol, waardoor het belangrijk is om uw auto uit te rusten met winterbanden of all season banden (afhankelijk van uw rijomstandigheden)

*Verkeers Ongevallen Onderzoeks Instituut (VUFO) - Universiteit van Dresden : analyse van 12.000 ongevallen over gemiddeld 12 jaar.

Waarom bieden MICHELIN winterbanden optimale prestaties ?

Het profiel

Loopvlakken van winterbanden zijn eenvoudig herkenbaar aangezien ze meerdere diepe groeven bevatten. Deze groeven worden ook wel lamellen genoemd.

Deze lamellen die zich op het loopvlak van de band bevinden fungeren als het ware als klauwen, waardoor ze optimale prestaties leveren in droge, natte, sneeuwachtige, en ijzige omstandigheden.

Winterbanden hebben betere grip dan zomerbanden bij temperaturen lager dan 7 graden omdat ze zijn ontworpen met:

  • 10 keer meer lamellen
  • 3D zelfblokkerend lamellen tot op de profielbodem, waardoor het rijgedrag wordt verbeterd op droge wegen
  • 10% diepere profielgroeven, voor flexibelere prestaties op gladde wegen
Auto Hoofdartikel summer sculpture michelin pcy4 Tips en advies
Auto Hoofdartikel winter sculpture michelin alpin Tips en advies

Specifieke materialen

Winterbanden verschillen ook van zomerbanden wat betreft de chemische samenstelling van hun rubber. Deze samenstelling is zodanig geformuleerd dat de banden zelfs bij koude temperaturen zacht blijven, voor een betere grip op gladde ondergronden (natte, sneeuwachtige of ijzige omstandigheden).

- Bij lage temperaturen (onder de 7 graden) verhardt het rubber van het loopvlak van zomerbanden, waardoor ze minder grip op de grond leveren.

- De unieke samenstelling van winterbanden stelt ze in staat om flexibel te blijven waardoor ze hun grip op het wegdek behouden.

Waarom 3PMSF goedgekeurde banden gebruiken als het kouder wordt?

Er zijn veel redenen om speciaal aangepaste banden (winterbanden of 4 season banden) te gebruiken als het kouder wordt.

Hoewel de 3PMSF markering een veilige werking en mobiliteit op sneeuw garandeert, zijn banden met deze markering ook ontworpen om goed te presteren op koude, gladde wegdekken die nat of beijzeld kunnen zijn.

Bij temperaturen onder de 7 graden zijn goedgekeurde banden voor de winter (met M+S en/of 3PMSF markeringen) veiliger. Bovendien hebben ze een kortere remafstand vergeleken met zomerbanden op natte, besneeuwde of beijzelde wegen.

Auto Hoofdartikel 3pmsf Tyre Tips en advies


Handig om te weten:

Als u slechts af en toe in winterse weersomstandigheden zoals sneeuw of ijs rijdt, dan zijn de banden uit de MICHELIN CrossClimate reeks een perfecte keuze voor u.

Als u echter regelmatig te maken heeft met barre weersomstandigheden, dan biedt de MICHELIN Alpin reeks alles wat u nodig heeft om veilig op uw bestemming te komen

Andere artikelen

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website