tyres for electric cars

KIES DE JUISTE BANDEN VOOR ELEKTRISCHE MOBILITEIT

Tips en adviezen auto

We hebben het allemaal gemerkt: elektrische voertuigen zijn stiller, zwaarder en accelereren opvallend snel. Welke banden moeten we gebruiken om het rijcomfort en de actieradius van onze elektrische auto te vergroten? Tegenwoordig zijn de prestaties van banden voor elektrische auto's net zo belangrijk als het bereik van de accu en de dichtheid van het netwerk van oplaadpunten.

De juiste banden voor een betere ervaring

The range challenge of electric cars

Acceleratie, remmen, koppel, geluidsniveau... rijden in een elektrische auto biedt een gloednieuwe ervaring. Een eenvoudige testrit en u waant zich op een vliegend tapijt, met alleen het geluid van de wind en de banden op de achtergrond. Michelin is een voorvechter van duurzame mobiliteit, zowel op de weg als op het circuit, en onderzoekt al lange tijd bandentechnologieën voor elektrische voertuigen, met name via zijn betrokkenheid bij de Formule E, waarvan het sinds het eerste seizoen in 2014 tot 2022 partner is. De elektrische competitie op hoog niveau diende als laboratorium voor de ontwikkeling en overdracht van technologie, met name op het gebied van energie-efficiëntie om de best mogelijke banden voor elektrische auto's aan te bieden.

De uitdaging van het batterijgewicht

De toekomst van elektrische mobiliteit hangt deels af van het bereik van de batterij, wat een belangrijke factor is voor de acceptatie door het publiek. Het bereik kan worden vergroot door te kiezen voor een energiezuinigere rijstijl en zoveel mogelijk gebruik te maken van regeneratief remmen. Maar dat is niet genoeg. Autofabrikanten investeren veel in onderzoeksprogramma's om steeds efficiëntere en energiedichtere batterijen te maken, maar ondertussen worden de batterijen steeds groter en de voertuigen steeds zwaarder.

Gelukkig heeft Michelins uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van hoge-prestatie banden het mogelijk gemaakt om deze uitdaging voor elektrische mobiliteit aan te gaan. En we zijn er trots op te kunnen zeggen dat al onze huidige gamma's perfect zijn aangepast aan de eisen van elektrische voertuigen. De bandenkeuze zal afhangen van uw auto, uw gebruik en de klimatologische omstandigheden waarin u leeft en de specifieke prestaties die u verwacht.

Verbeterde levensduur en rolweerstand

Zoals eerder uitgelegd, zijn al onze banden geschikt voor elektrische auto's gezien de ervaring die Michelin de afgelopen decennia heeft opgedaan om de rolweerstand te verbeteren. Met deze prestaties wordt rekening gehouden in al onze assortimenten, maar om concreter te zijn kunnen hieronder twee voorbeelden worden uitgelicht:

  • De MICHELIN e.Primacy bijvoorbeeld, met zijn elastomeer met hoge elasticiteit, levert uitstekende prestaties in de categorie EV (Elektrische Voertuigen) zowel op het vlak van levensduur als van rolweerstand. Hij verhoogt het bereik van een elektrische auto met 7%(1), wat overeenkomt met 30 km extra op een rit van 400 km. Dit kan zeer nuttig zijn op het einde van een reis wanneer men het dichtstbijzijnde oplaadstation moet bereiken.
  • De MICHELIN Pilot Sport EV, ontworpen voor sportiever rijden, biedt een extreem lage rolweerstand dankzij de GreenPower Compound technologie, wat resulteert in een toename van het bereik met 60 km(2). Voor bestuurders die het potentieel van hun voertuig optimaal willen benutten, kan deze verbetering van de energie-efficiëntie echt een verschil maken.

Banden aangepast aan uw klimaatomstandigheden

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van uw banden zijn de klimatologische omstandigheden waarin u leeft. Afhankelijk van of uw winters streng of zacht zijn, zullen sommige bandengamma's beter aan uw behoeften voldoen dan andere.

Om u te helpen de juiste keuze te maken, hebben we deze visuele gids gemaakt.

visuel mobile 1

Bent u een sportieve bestuurder?

Dan kunnen banden uit het MICHELIN Pilot Sport-gamma een goede keuze voor u zijn.

Dit gamma is speciaal ontworpen voor sportief rijden en ontwikkeld dankzij de ervaring van Michelin in de Formule E (van 2014 tot 2022). MICHELIN Pilot Sport-banden zijn geschikt voor de extreme acceleratie en gewichtsverdeling die eigen zijn aan deze voertuigen. Ze zijn geschikt voor sportief rijden wanneer de banden op de proef worden gesteld en bieden optimale grip op zowel droog als nat wegdek. De banden van het MICHELIN Pilot Sport-gamma bieden dus veel rijplezier en garanderen tegelijkertijd prestaties en veiligheid.

Banden aanbevolen door de autofabrikant

Een OE-markering (Original Equipment = Eerste Montage) op uw band geeft aan dat deze is goedgekeurd door uw autofabrikant om standaard te worden gemonteerd.

Het kiezen van dezelfde band als de eerste montage is daarom een verstandige manier om uw voertuig mee uit te rusten, omdat deze band een ideale kandidaat is om een goede wegligging, optimaal comfort en een geoptimaliseerde rolweerstand te garanderen.

Wettelijke vermeldingen

*(1) Grotere actieradius en lagere CO2-uitstoot - De nieuwe MICHELIN e-PRIMACY-band biedt gemiddeld 2kg/t minder rolweerstand dan de concurrentie, wat overeenkomt met een brandstofbesparing tot 0,21L/100km. Dit komt overeen met een vermindering van de CO2-uitstoot met 5 g voor een VW Golf 7 1.5 TSI, en een toename van de actieradius met 7% voor een VW e.Golf. Rolweerstandtests, uitgevoerd op een machine door Applus Idiada op verzoek van Michelin, in juni (nieuwe band) en augustus 2020 (2-mm gepolijst), in de afmeting 205/55 R16 91V.

 

*(2) Grotere actieradius voor krachtige elektrische voertuigen - intern onderzoek naar de rolweerstand, uitgevoerd in oktober 2020, in de afmeting 255/45 R19, waarbij de MICHELIN Pilot Sport EV-band (6,47 kg/t) werd vergeleken met de MICHELIN Pilot Sport 4 SUV-band (8,8 kg/t). Voor een elektrisch voertuig van 2151 kg, met een actieradius van 540 km, resulteert dit verschil van 2,3 kg/t in een toename van de actieradius met meer dan 60 km, wat neerkomt op een verbetering van 10% ten opzichte van de oorspronkelijke actieradius.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website