motorhomes tyres header

Welke camperbanden moet ik nemen?

Tips en adviezen auto

Of u nu uw camper gebruikt voor weekendjes weg, meer gaat voor het echte "camperleven" of juist dol bent op reizen met een busje of bestelbus, u heeft zich vast weleens afgevraagd welke camperbanden het beste bij uw voertuig passen en hoe u de bandenspanning van uw camper moet beheren om veilig te rijden. In dit artikel bespreken we het allemaal.

4w 1015 tire michelin crossclimate camping en product in use 2 nosignature landscape

Wat voor camper hebt u?

Wat de beste banden voor uw camper zijn, hangt af van het soort camper. 
Er zijn vier voorname soorten campers: de tot camper omgebouwde bestelbus, de alkoofcamper, de semi-integraalcamper en de integraalcamper.

type 01

1 - Een tot camper omgebouwde bestelbus:

Dit is de eenvoudigste versie: een tot camper omgebouwde bestelbus waarvan het meest opvallende kenmerk het hefdak is dat plaats biedt aan een bed.
Voorbeelden hiervan zijn de Adria Twin Plus 600 SPB, de Globe-Traveller Voyager XS en de Adria Twin Supreme.
De door MICHELIN aanbevolen banden voor een tot camper omgebouwde bestelbus: banden met C-markering.

Ons Agilis-gamma is perfect voor dit soort voertuigen.

type 02

2 - De alkoofcamper:

De alkoofcamper is wat hoger dan andere campers. Hij kan worden herkend aan de overhang boven de bestuurderscabine, zoals bijvoorbeeld bij de Ford Transit en de Iveco Daily.
De door MICHELIN aangeraden camperbanden: CP-gemarkeerde banden.

Ons CrossClimate Camping-gamma is perfect voor dit soort voertuigen.

type 03

3 - Semi-integraalcamper:

De semi-integraalcamper is een lichtere versie van de alkoofcamper, maar dan zonder het slaapgedeelte boven de bestuurderscabine. 
De Fiat Ducato, Challenger Graphite 260, Bürstner Ixeo T690G en de Chausson Titanium 640 vallen onder de categorie van semi-integraalcampers.
De door MICHELIN aangeraden camperbanden: CP-gemarkeerde banden.

Ons CrossClimate Camping-lijn is perfect voor dit soort voertuigen.

type 04

4 - Integraalcamper:

Een integraalcamper biedt de meest ruimte en comfort met een echte slaapkamer achterin en een hoogwaardige afwerking. 
Voorbeelden zijn de Dethleffs Pulse I 7051 DBM, de Carthago S Plus 64 en de Hymer B-Klasse ModernComfort.

De door MICHELIN aangeraden camperbanden: CP-gemarkeerde banden.

Ons CrossClimate Camping-gamma is perfect voor dit soort voertuigen.

Waarom worden CP-banden aanbevolen voor zware campers?

Als u een alkoofcamper, semi-integraalcamper of integraalcamper heeft, dan is een band met C-markering waarschijnlijk niet voldoende voor uw voertuig. In dat geval raden wij u aan om te kiezen voor banden met CP-markering. 

Waarom? Omdat CP-banden speciaal zijn ontworpen voor zware campers. Deze camperbanden hebben niet alleen een hogere belastingsindex (draagvermogen) en spanning, maar ook een verstevigd karkas.

Waarom is een hoger draagvermogen nodig voor CP-camperbanden?

Campers hebben over het algemeen een hoog eigen gewicht (het voertuig zelf en de voorzieningen binnen). Daarnaast komt er vaak extra gewicht bij van uw reisuitrusting (bagage,fietsen..).

Daarbij hebben campers een hoog zwaartepunt, vaak een grote overhang (het gedeelte tussen de as en de achterkant van het voertuig) en extra lading die ongelijkmatig verdeeld kan zijn. 

schema

1 - Ongelijke verdeling van de statische belasting (bijvoorbeeld door de watertank)
2 – Extra gewicht aan de achterkant (bijvoorbeeld vanwege een fietsenrek)
3 - Wisselende belasting door centrifugale krachten en de ligging van het zwaartepunt (bijvoorbeeld in een bocht)

Dit zorgt voor veel druk die alle vier de banden gedurende vele kilometers moeten kunnen weerstaan. Banden met CP-markering zijn speciaal ontwikkeld voor deze omstandigheden en zijn hierdoor beter geschikt voor grote campers dan banden met C-markering.

motorhomes tyres header

CP-banden worden aangeraden door de ETRTO (De Europese technische organisatie voor banden en velgen)

Sinds 2003 raadt de ETRTO aan dat banden op de hierboven beschreven campers voorzien moeten zijn van een CP-markering (staat naast de beschrijving van de bandenafmeting), in plaats van de normale C-markering die op de banden van een bestelbus vermeld staat.

De CP-markering is zichtbaar op de zijwand van een camperband.

Camperbanden met een CP-markering, zoals de MICHELIN CrossClimate Camping, zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke beladingseigenschappen van deze voertuigen en zijn in lijn met de aanbevelingen van de ETRTO. Zo kan u zo veilig mogelijk met uw voertuig de weg op.


Bandenspanning camper

Een ander belangrijk aandachtspunt voor de veiligheid en stabiliteit van het voertuig is de bandenspanning van uw camper. Het volume en de druk van de lucht in de camperbanden bepalen het gewicht dat ze kunnen dragen.

Camperbanden met een CP-markering zijn ontworpen om te kunnen rijden met een hogere spanning dan de bandenspanning voor bestelbusjes (C markering). Ze bieden zo een beter rijgedrag en verbeterde weerstand tegen de beladingseigenschappen van grote campers.  

De ETRTO geeft de volgende adviezen voor CP-banden gemonteerd op campers:
●    Op de achteras: de bandenspanning van de camper moet 5,5 bar (80 psi) zijn. Het maximale draagvermogen op de band mag niet worden overschreden.
(Let op: het gebruik van stalen ventielen of rubberen ventielen speciaal voor hoge bandenspanning is vereist boven de 4,5 bar (65 psi)),
●    Op de vooras: raadpleeg de aanbevelingen op het voertuig en/of handleiding van de producent over de bandenspanning.

Vergeet niet dat de bandenspanning van uw camper maandelijks en voor het ondernemen van een lange reis moeten worden gecontroleerd en aangepast indien nodig. 

157751925 m

Wat zijn de aanbevelingen bij langdurige stilstand van een camper?

Om de goede staat en de veiligheid van de banden te waarborgen, dient u vóór elke langdurige periode van stilstand ervoor te zorgen dat:

  • De banden de juiste spanning hebben, zoals aanbevolen. Een te lage bandenspanning dient absoluut te worden vermeden, omdat dit jouw camperbanden zou kunnen beschadigen.
  • Bescherm uw camperbanden zoveel mogelijk tegen blootstelling aan de zon, aangezien UV-straling en hitte factoren zijn die voortijdige veroudering van banden versnellen.
  • Bescherm uw camperbanden bij voorkeur tegen contact met koude, vochtige ondergrond door het voertuig op steunblokken te plaatsen.
  • Controleer vóór gebruik van het voertuig de staat van de banden en pas de bandenspanning zonodig aan.

Welke camperbanden zijn geschikt om het hele jaar door te worden gebruikt?

Wilt u het hele jaar veilig en zonder problemen met uw camper rijden, dan raden wij u aan voor 4-seizoenenbanden (all season-banden) te kiezen.

Onze MICHELIN CrossClimate Camping-band is een ideale keuze. Hij is 3PMSF-gecertificeerd (weergegeven als een berg met 3 bergtoppen met daarin een sneeuwvlok) en biedt niet alleen uitstekende prestaties in de winter (tot -7°C) op een nat en besneeuwd wegdek, maar ook in de zomer op droge wegen.

Zijn robuuste ontwerp en grip zorgt ervoor dat u zonder problemen over gras, grind, zand en modder kunt rijden.

De band is speciaal ontworpen om zware lading te dragen, waaronder de grootste campers. Daarom heeft de band de CP-markering is hij een uitstekende keuze voor uw camper.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website