Veel onervaren fietsers onderschatten het belang van velgen om de juiste spanning en een goede staat van de band te behouden. Banden, en dan vooral de tubeless exemplaren, zitten in de velg en worden naar buiten gedrukt door de bandenspanning. Als een velg beschadigd is, kan er langzaam lucht ontsnappen, zoals bij een lekke band.
Een beschadigde velg kan er ook voor zorgen dat er veel lucht in één keer ontsnapt wanneer u over een hobbel gaat of door bijzonder ruw terrein rijdt.
En als uw band een te lage spanning heeft, is de kans op lekrijden natuurlijk groter.
Door schade aan uw velgen te voorkomen, kunt u een lekke band voorkomen. Velgen kunnen ook worden beschadigd bij een botsing, wanneer u een grote hobbel raakt of door groot gat in de weg rijdt, of zelfs wanneer u een beetje ruw een band wisselt. Wilt u kijken of de velg schade heeft opgelopen die niet direct met het blote oog waarneembaar is, dan kunt u het wiel een beetje optillen van de grond en ronddraaien. Afwijkingen en vervormingen zijn makkelijker waar te nemen als het wiel draait.
Vergeet ook de velgtape niet. Wanneer u een (binnen)band vervangt, maak dan van de gelegenheid gebruik om de velgtape te controleren. Zorg dat die alle spaakgaten van uw wiel bedekt. Voor tubeless banden geldt dat de velgbasis van essentieel belang is omdat die voor de afdichting zorgt. Is bij banden met binnenband de velgtape beschadigd, dan is het risico op lekrijden aanzienlijk. Het is noodzakelijk om het velglint te inspecteren en soms te vervangen. Neem bij twijfel contact op met een gecertificeerde professional.