Het oppompen van een fietsband voor optimale prestaties

HET OPPOMPEN VAN EEN FIETSBAND VOOR OPTIMALE PRESTATIES

Door fietsbanden op de juiste manier op te pompen helpt u het maximale uit uw banden te halen en uw rit te verbeteren. Hoe zorgt u voor een goede verbinding met het ventiel van de binnenband en behoudt u de juiste druk? Lees verder voor de antwoorden.

Het oppompen van een fietsband – stap voor stap 

Het oppompen van een fietsband wordt meestal met een handpomp gedaan

Fietsbanden oppompen is eenvoudig als u deze stappen volgt:
 

  1. Controleer de aanbevolen spanning voor uw MICHELIN-banden. Onthoud dat de aanbevolen minimale en maximale spanning die op de zijwand staan, alleen gelden bij de montage van de band.
     
  2. Verwijder het dopje van het ventiel van de binnenband, bewaar het dopje om het er later weer op te schroeven.
     
  3. Kijk wat voor soort ventiel er wordt gebruikt voor de binnenband: Schrader-ventielen zijn breed en plat, Presta-ventielen zijn smal en hebben een punt aan het uiteinde. Er zijn ook nog andere ventielen zoals Dunlop en Regina.
     
  4. Zorg dat uw fietspomp het juiste mondstuk heeft voor het gebruikte soort ventiel, anders kunt u de band niet oppompen. De meeste goede fietspompen hebben mondstukken voor beide soorten ventielen.
     
  5. Als het ventiel een borgmoer heeft – zoals dat van Presta – dan moet u die losschroeven. Druk op de bovenkant van het ventiel om te controleren of er lucht wegloopt. Dit betekent dat de binnenband klaar is om te worden opgepompt.
     
  6. Sluit uw fietspomp aan op het ventiel. Sommige kunnen direct worden gekoppeld, andere hebben hiervoor een flexibele slang. Zorg in elk geval dat de pomp netjes is uitgelijnd met het ventiel. Probeer geen verbinding te maken als de pomp in een hoek staat en dus niet op één lijn staat met het ventiel.
     
  7. Zorg voor een luchtdichte verbinding met de pomp door deze goed aan te sluiten op het ventiel. U kan nu beginnen met het oppompen van de band. Zorg dat de pomp is uitgelijnd met het ventiel om schade aan het ventiel te voorkomen (vooral bij het Presta-ventiel).
     
  8. Beweeg de pomp van boven naar beneden of van achteren naar voren en hou de drukmeter in de gaten om de vereiste spanning te bereiken. Houd er rekening mee dat de meternaald heen en weer gaat bij het pompen van lucht in de band. Het heeft dus alleen zin de meter af te lezen als de naald stilstaat.
     
  9. Maak de pomp los zodra het juiste drukniveau is bereikt. Doe dit voorzichtig, maar wel snel om het drukverlies te minimaliseren. Plaats de borgmoer, indien aanwezig, terug en schroef het ventieldopje terug.
     
  10. Ga nu verder met de andere band en pomp die ook op. Wij raden aan om daarna nog een keer de eerste band te controleren en de spanning nog een keer na te gaan. Elke verlaging van de luchtdruk kan een aanwijzing zijn dat er een lek is - zoals een gat in de binnenband, een slecht functionerend afdichtingsmiddel of een beschadigde velgrand, waardoor deze zal moeten worden gerepareerd of vervangen.

Het oppompen van een fietsband zonder handpomp

Over het algemeen zijn handpompen ideaal voor fietsers omdat ze klein zijn en makkelijk mee kunnen worden genomen. Sommige zijn zo ontworpen dat ze op het frame van de fiets kunnen worden geklemd, waarmee ze nog handiger zijn. Het kan echter zijn dat u geen handpomp tot uw beschikking hebt. Welke andere manieren zijn er om fietsbanden op te pompen?

De fietsband oppompen bij het tankstation of met een compressor

U heeft misschien de mogelijkheid om uw fietsband op te pompen bij een benzinestation of met een luchtcompressor. Als dat zo is, moet u wel uiterst voorzichtig te werk gaan. Omdat autobanden vaak zijn uitgerust met Schraderventielen, kan een luchtpomp van een benzinestation geschikt zijn als uw fietsband ook zo'n ventiel heeft. Presta ventielaansluitingen zijn niet beschikbaar op zulke luchtpompen. Echter, fietsbanden oppompen met zo'n apparaat kan gemakkelijk leiden tot overmatige druk, waardoor de binnenband scheurt. Dit kan ook uw fiets beschadigen en personen die dichtbij staan, verwonden. Indien mogelijk raadt MICHELIN daarom aan om luchtpompen van benzinestations te vermijden - tenzij ze een speciale instelling hebben voor fietsers.

De fietsband oppompen met een voetpomp

Tegenwoordig gebruiken veel enthousiaste amateurwielrenners een voetpomp in plaats van een handpomp.

Hoe pompt u een fietsband op met een voetpomp?

Het proces is eigenlijk hetzelfde als bij een handpomp. Het enige verschil is dat een voetpomp op de vloer wordt gezet als die verbonden is met het ventiel. In plaats van een handmatige heen-en-weergaande beweging, pompt u lucht door uw voet naar beneden te duwen. Deze pompen hebben nog een handig voordeel: ze hebben vaak een brede, duidelijke spanningsmeter. Het enige minpunt is dat voetpompen zwaarder en groter zijn dan de meeste handpompen.

Een fietsband oppompen met een CO2-patroon

Het is mogelijk om CO2-patronen te gebruiken, deze zijn heel handig als u bijvoorbeeld onderweg bent. Het kan echter wel een gevaarlijke oplossing zijn vanwege de hoge druk en de directe koeling van het patroon wanneer dit wordt geopend. Het is dus het beste om contact op te nemen met een gecertificeerde professional of de fabrikant zelf om te vragen wat u precies moet doen.

Waarom is het zo belangrijk de fietsbanden goed op te pompen?

Het oppompen van de banden van uw fiets tot de juiste spanning is belangrijk om drie belangrijke redenen, die we hieronder in detail zullen uitleggen.

Lagere rolweerstand

Rijden op een fiets met banden die lek zijn of een te lage spanning hebben, is veel minder leuk (en kan zelfs gevaarlijk zijn) bij gebruik op de weg en in de stad waar de ondergrond relatief vlak is (in tegenstelling tot offroadgebruik met veel obstakels). Dit heeft te maken met de rolweerstand. Met andere woorden: wanneer fietsbanden een lage spanning hebben, hebben ze een vlakker profiel waardoor de fietser meer wrijving moet overwinnen. Dit maakt het trappen veel moeilijker, zelfs op zeer goede ondergronden zoals net geasfalteerde wegen. Zachte banden leiden dus tot lagere snelheden, grotere inspanningen en minder plezier tijdens het fietsen.

Dit geldt echter niet voor MTB-banden, waar een lage spanning juist gunstig kan zijn voor de fietser. Een juiste spanning aangepast aan het terrein en zijn beperkingen (of obstakels) zorgt voor een betere balans tussen grip, rolweerstand en snelheid.

Door fietsbanden op te pompen, kunt u de beste prestaties uit uw fiets halen
Betere prestaties

Het is nog belangrijker om te weten hoe hard fietsbanden opgepompt moeten worden als de fiets gebruikt wordt voor wedstrijden. Zonder het juiste drukniveau zetten deelnemers zichzelf op een aanzienlijk nadeel. Zelfs sterke wielrenners die veel kracht leveren kunnen slechter accelereren en hun topsnelheid behouden als ze hun racefietsbanden niet op het optimale niveau hebben opgepompt.

Beter rijgedrag

Tot slot is het oppompen van een fietsband niet alleen bedoeld om sneller en verder te kunnen rijden. Zowel banden met een te hoge spanning, als exemplaren met een te lage spanning zorgen ervoor dat een fiets lastiger te besturen is. Als u een betere grip op de ondergrond wilt, dient u zich ervan bewust te zijn dat goede banden, zoals MICHELIN-banden, optimaal moeten worden opgepompt. Zo wordt het rijgedrag gemaximaliseerd, vooral bij het nemen van een bocht of bij het remmen. Een beter rijgedrag betekent ook dat u veiliger kunt fietsen, wat essentieel is, of het nu gaat om een stadsfiets, een kinderfiets, een mountainbike of een racefiets.

U kunt meer informatie vinden in onze bandenspanningsgids.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website