FIETSBANDMATEN UITGELEGD: ONZE COMPLETE GIDS

FIETSBANDMATEN UITGELEGD: ONZE COMPLETE GIDS

Fietsbandmaten kunnen op drie verschillende manieren worden uitgedrukt, wat verwarrend is voor fietsers. Laat ons u helpen ze te identificeren en te begrijpen, zodat u gemakkelijk de juiste banden voor uw fiets kunt kiezen.

Waar vindt u uw fietsbandenmaat?

Het vinden van uw fietsbandmaten is vrij eenvoudig omdat ze meestal op de zijkant van de band worden aangegeven.

Maar wat voor sommigen misschien nog verwarrender is, is waar deze bandenmaten mee overeenkomen, omdat ze op drie verschillende manieren kunnen worden uitgedrukt: ETRTO, de Europese of metrische bandmaat. Laten we ze allemaal wat nader toelichten.

Alles wat u wilt weten over fietsbandmaten

  • Kijk naar de getallen op de zijwand van de band. Mogelijk moet u het wiel ronddraaien voor u ze kan zien, maar ze horen hoe dan ook makkelijk te vinden te zijn.
  • Uw fietsbandenmaat wordt waarschijnlijk op een van deze drie manieren weergegeven:

ETRTO-fietsbandmaten

Het aflezen van fietsbandmaten met ETRTO-maten

ETRTO-fietsbandmaten staan vermeld met twee getallen gescheiden door een streepje: Bijvoorbeeld: 23-622, 25-622 of 28-622. De fietsbandenmaat kan als volgt worden ontcijferd:

23-622 / 25-622 / 47-622

Het eerste cijfer is de bandbreedte in millimeter bij een bepaalde bandenspanning en velgbreedte. Dus voor een standaard racefietsbandenmaat is het eerste getal lager dan bij een mountainbike (bekijk mountainbikebandenmaten uitgelegd). MICHELIN volgt de ETRTO-aanbevelingen.

23-622 / 25-622 / 47-622

Het is belangrijk te weten dat het tweede driecijferige getal van een ETRTO-fietsbandencode slaat op de diameter van de velg, ook weer in millimeters uitgedrukt.

Onthoud dat het ETRTO-matenstelsel het minst wordt gebruikt voor fietsbanden.

Angelsaksische fietsbandenmaten

Het aflezen van fietsbandmaten met angelsaksische maten

Sommige fietsers zijn meer vertrouwd met de angelsaksische meeteenheid. Die wordt weergegeven als een reeks getallen zoals bijvoorbeeld: 29 x 2.10 of 29 x 2.25. Dit type maten wordt meestal gebruikt voor mountainbike- en stadsfietsbanden.

29 x 2.10 of 29 x 2.25

Hier worden de fietsbandmaten weergegeven in inches. Het eerste cijfer staat voor de buitendiameter (inclusief de band) bij een bepaalde bandenspanning en velgbreedte. De term ‘29 inch’ wordt vaak gebruikt voor het weergeven van de buitendiameter van de velg. Maar dat is niet correct: 29 inch is de totale diameter inclusief de band.

29 x 2.10 of 29 x 2.25

Het tweede getal geeft de breedte van de band op de velg aan. Dus in het voorbeeld hierboven staat 2.10 voor twee en een tiende inch, terwijl 2.25 twee en een kwart inch betekent bij een bepaalde bandenspanning en velgbreedte.

Angelsaksische fietsbandmaten hebben soms drie getallen:

22 x 1 3/8 x 1 1/4

angelsaksische fietsbandenmaat met 3 cijfers

Hier komt het eerste getal overeen met de buitendiameter in inches. Het tweede getal geeft de bandhoogte weer en het laatste getal staat voor de breedte van de band. Dus in dit voorbeeld zou de band een diameter van 22 inch, een hoogte van één en drie achtste inch, en een breedte van één en een kwart inch hebben. MICHELIN's bandenmatengids voor fietsers kan daarom heel handig zijn om begrijpen van de fietsbandmaten te begrijpen

Metrische fietsbandmaten

metrische fietsbandmaten


Fietsers kunnen ook markeringen zoals 700 x 23C of 700 x 28B tegenkomen. Deze maten, die worden weergegeven in millimeter, worden vaak gebruikt voor racefiets de bandmaten van racefietsen.

700 x 23C of 700 x 28B

Hier vormen de eerste drie cijfers de algehele diameter van de band bij een bepaalde spanning en velgbreedte.

700 x 23C of 700 x 28B

Het tweede gedeelte van de code geeft de breedte van de band weer in millimeter, plus de velggrootte in een lettercode.

Vindt u dit allemaal ingewikkeld? Maakt u zich geen zorgen! Omdat er verschillende soorten afmetingen kunnen zijn voor dezelfde band, biedt MICHELIN een fietsmaattabel om u te helpen bij het omrekenen van de ene maat naar de andere, zoals we hieronder zullen uitleggen.

Do you find all this complicated? Don’t worry! Since you can find different type of measurements for the same tyre, MICHELIN provides a bike size chart to help you convert one measurement to another, as we will explain below.

Maattabel voor fietsbanden: Hoe rekent u om?

Onze maattabel voor fietsbanden heeft 3 kolommen, één voor elke maat, waardoor het eenvoudig is om fietsbandmaten om te rekenen van metrisch naar Engels / of omgekeerd. U kunt de maattabel ook gebruiken om de ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) fietsbandmaatgegevens om te zetten naar een van de andere typen.

Zo vindt u de overeenkomst tussen de maat die op uw band staat en de maat die staat aangegeven voor de band die u wilt kopen

Fietsbanden voor verschillende soorten fietsen

MICHELIN produceert banden in fietsbandmaten geschikt voor bijna al deze verschillende soorten fietsen: cyclocrossfietsen, kinderfietsen, MTBs en weg- en racefietsen.

Ze zijn bovendien verkrijgbaar in tal van verschillende stijlen en met meerdere loopvlakpatronen die heel wat verschillende toepassingen kennen.

Standaard voor wegbanden

De bandenmaat voor racefietsen wordt voornamelijk met het angelsaksische meetsysteem aangegeven

Of racefietsen, fietsbandmaten worden over het algemeen uitgedrukt in metrische maten. Hoewel bandenmaten voor racefietsen met een ander systeem kunnen worden aangeduid, worden producten zoals de MICHELIN wedstrijdbanden voor op de weg altijd weergegeven met hun 700mm diameter eerst. Dit is ook de standaardpraktijk voor racebanden, cyclocrossbanden, fietsbanden voor dagelijks gebruik, trainingsbanden en racefietsbanden voor ruiger terrein, zoals de MICHELIN gravel banden.

Standaard voor MTB’s en stadsfietsen

Standaard voor MTB’s en stadsfietsen

Dit geldt echter niet voor mountainbikes. In een MTB-bandenmaattabel staan normaal de bandafmetingen in inches (angelsaksisch meetsysteem) weergegeven. Dit geldt ook voor stadsfietsen, een klasse waaronder ook trekking- en kinderfietsen vallen. Nogmaals, een fietsbandenmaatcalculator maakt het mogelijk angelsaksische maten redelijk eenvoudig om te zetten in de twee andere systemen.

ETRTO is een allesomvattende standaard 

ETRTO is een handig, veelzijdig systeem ontworpen voor alle soorten fietsen. Dus, zowel de banden van een allereerste kinderfietsje als die van een professionele racefiets worden vermeld in dit systeem. Maar zoals eerder gezegd: deze maten worden het minst gebruikt bij het selecteren van banden.

Kan ik de bandenmaat op mijn fiets wijzigen?

Misschien vraagt u zich af of u uw fietsbandmaten kan aanpassen aan verschillende situaties? In sommige gevallen is het mogelijk om andere fietsbandmaten te gebruiken, mits het om slechts kleine verschillen gaat. Zo gebruiken sommige MTB-rijders wat bredere banden voor bepaalde terreinen.

Omdat de afmetingen van de velg natuurlijk hetzelfde blijven, is het meestal het beste om u te houden aan de aanbevolen fietsbandenmaat. Anders kunnen de prestaties van uw fiets daar ernstig onder lijden en het kan zelfs invloed hebben op het functioneren van de remmen. De maat van uw fietsband hangt af van de specificaties van uw fiets. Dus als u uw bandenmaat wilt veranderen, adviseert MICHELIN u om contact op te nemen met een erkende vakman of uw fietsfabrikant.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website