Hoe kiest u de beste wegfietsbanden voor uw gebruik?

Hoe kiest u de beste wegfietsbanden voor uw gebruik?

U rijdt voornamelijk op de weg, voor wedstrijden, training of gewoon voor uw dagelijkse woon-werkverkeer. Misschien rijdt u ook een beetje off-road. Met het grote aanbod aan banden vraagt u zich waarschijnlijk af wat voor u de beste wegfietsbanden zijn. Zoek niet verder! Dit artikel geeft een antwoord op die vraag en helpt u bij uw keuze. 

Waarvoor gebruikt u uw fiets? 

Dit is de allereerste vraag die u moet stellen, omdat uw gebruik het belangrijkste criterium is voor het kiezen van de beste wegfietsbanden. Fietst u uitsluitend op de weg of doet u ook aan off-road activiteiten zoals gravel of cyclocross? 

Weggebruik 

1 - Onze beste wegfietsbanden voor wedstrijden 

Als u voornamelijk gericht bent op wedstrijden, zijn er een aantal belangrijke criteria waar u rekening mee moet houden om uw prestaties te optimaliseren. In wedstrijden heeft u een optimale rolweerstand, lekbestendigheid en grip op nat wegdek nodig, omdat deze het verschil kunnen maken. Voor tijdritten heeft een optimale rolweerstand een directe invloed op uw snelheid en efficiëntie,

Om uw wedstrijdresultaten te verbeteren, rekening houdend met deze criteria, raden wij u de MICHELIN Power Cup aan, onze beste wegfietsband, die beschikbaar is in drie versies:

 • Tubetype (met binnenband)
 • Tubeless ready (met of zonder binnenband). In het laatste geval is een bandenafdichtmiddel nodig om de band en de velg af te dichten. Bij een lek dicht de vloeistof de kleine gaatjes en kunt u verder rijden. 
 • Tube: De tube wordt op een speciale velg gelijmd voor een correcte compatibiliteit. 
MICHELIN Power Cup is onze beste wegfietsband voor wedstrijden

MICHELIN Power Cup is onze beste wegfietsband voor wedstrijden

Welke versie kiezen? 

Controleer eerst of de keuze mogelijk is, m.a.w. of uw wielen compatibel zijn met beide versies. Als u de keuze hebt, raden we u de Tubeless Ready optie aan om uw prestaties te maximaliseren. Dit aanbod onderscheidt zich als het beste in de competitie voor dit type band. 

Kunt u uw fiets optimaliseren door de breedte te veranderen?  

Ja, door verschillende bandbreedtes te kiezen kunt u de prestaties van uw fiets optimaliseren, op voorwaarde dat u de compatibiliteit van tevoren controleert.

Als uw huidige banden bijvoorbeeld 25 mm breed zijn en uw fiets geschikt is voor 28 mm of 30 mm banden, is het aan te raden om te kiezen op basis van uw gebruik:

 • Als u vaak wedstrijden rijdt op goede wegen en een vrij lichte rijder bent en uw banden maximaal kunt oppompen voor een optimale rolweerstand, dan kun u het beste 25 mm banden gebruiken.
 • Als u af en toe aan wedstrijden deelneemt en voornamelijk op normale wegen rijdt waar comfort belangrijk is, kan het verstandig zijn om voor 28 mm of zelfs 30 mm banden te kiezen, mits uw fiets en wielen compatibel zijn. 

 

2 - Onze beste wegfietsbanden voor training 

Voor trainingsdoeleinden moet een ideale band voor gebruik het hele jaar door, veelzijdig genoeg zijn om verschillende omstandigheden aan te kunnen. Hij moet met name bestand zijn tegen regen, goed lekbestendig zijn en een lange levensduur hebben. Het vereist ook een goed compromis tussen grip op nat wegdek en andere relevante factoren om een optimale rijervaring te garanderen.

Als u uitsluitend aan training doet, is onze beste wegfietsband voor training de MICHELIN Lithion, die alleen verkrijgbaar is in tubetype versie en die dus een binnenband nodig heeft. 

Hoewel deze band iets zwaarder is, biedt hij een interessant compromis, met een iets lagere rolefficiëntie, maar een hogere duurzaamheid en slijtvastheid dan de MICHELIN Power Cup. 

MICHELIN Lithion is onze beste wegfietsband voor training

MICHELIN Lithion is onze beste wegfietsband voor training

De MICHELIN Power Cup, die is ontworpen voor deelnemers die het hele jaar door fietsen, is nog steeds een optie, maar hoewel deze band een optimale rolweerstand biedt, is hij minder lekbestendig en heeft hij een kortere levensduur.

Als alternatief kunt u de MICHELIN Power All Season monteren, die uitstekende prestaties biedt voor alle seizoenen, zoals we hieronder bespreken in het gedeelte All-Season".

Kunt u uw fiets optimaliseren door de bandbreedte te veranderen? 

Voor training is het aan te raden om, indien mogelijk, voor iets bredere banden te kiezen om langer, comfortabeler en veiliger te kunnen fietsen. 

3 - Onze beste wegfietsbanden voor dagelijks gebruik  

Voor rijden in de stad en woon-werkverkeer zijn er verschillende banden die aan de prestatie-eisen kunnen voldoen en zich aan uw specifieke behoeften kunnen aanpassen:

 • MICHELIN Lithion, die een goede duurzaamheid en lekbestendigheid biedt en ook een goede grip op droog en nat wegdek.
 • MICHELIN Dynamic Classic, een perfecte partner voor dagelijks gebruik dankzij zijn stevigheid en duurzaamheid.
MICHELIN Dynamic Classic is een perfecte wegband voor dagelijks gebruik

Hoe zit het met elektrische fietsen? 

De meeste e-bikes op de markt zijn E-25, wat betekent dat de maximumsnelheid tot welke hun motor ondersteuning biedt 25 km/u is. Al onze wegbanden zijn compatibel met E-25 en kunnen dus zonder problemen op elektrische fietsen van deze standaard worden gemonteerd.

Omdat e-bikes zwaarder zijn dan conventionele fietsen, raden wij aan om MICHELIN city-banden te monteren, omdat deze een grotere dwarsdoorsnede hebben en dus betere prestaties leveren voor dit type fiets. 

4 - Onze beste wegfietsbanden voor gebruik het hele jaar door  

All-season fietsbanden zijn speciaal ontworpen voor gebruik het hele jaar door en bieden veel voordelen voor fietsers. Onze MICHELIN Power All Season band zorgt dankzij zijn uitstekende grip voor een optimale wegligging in alle seizoenen en biedt een veilige en comfortabele rijervaring in alle weersomstandigheden. 

MICHELIN Power All Season zorgt voor een optimale wegligging in alle seizoenen

MICHELIN Power All Season zorgt voor een optimale wegligging in alle seizoenen

Als u op zoek bent naar de beste wegfietsbanden om lekrijden te vermijden, dan zal de MICHELIN Power All Season u bevallen dankzij zijn versterkte loopvlak dat een betere weerstand biedt tegen lekrijden en zo zorgt voor een grotere betrouwbaarheid op de weg. Tot slot maken zijn robuustheid en lange levensduur hem tot een verstandige keuze voor wie wil investeren in een duurzame band met hoge prestaties die bestand is tegen weersinvloeden en een uitstekende grip op de weg biedt.

Voor training en dagelijks gebruik biedt deze band een interessante balans tussen prestaties en veiligheid. Hoewel de rolefficiëntie iets minder optimaal is, wordt dit gecompenseerd door een betere grip op nat wegdek en een grotere lekbestendigheid op slecht wegdek. Het is belangrijk om te weten dat als de weg nat is, de steentjes dat ook zijn, waardoor ze scherper zijn en het risico op een lekke band dus toeneemt. 

Off-road gebruik 

Als u op de weg rijdt, maar ook off-road activiteiten beoefent, zal dit gedeelte relevanter voor u zijn.

1 - Onze beste wegfietsbanden voor gravel  

Het gebruik van gravelbanden vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika, waar ze al lange tijd worden gebruikt vanwege de slechte wegomstandigheden. Deze banden zijn speciaal ontworpen om meer comfort en weerstand tegen knelchocs te bieden. Hoe breder de band, hoe meer er met lage spanning kan worden gereden, waardoor het risico op lekrijden afneemt.

We hebben twee aanbiedingen die passen bij uw behoeften aan gravelbanden:

 • Als u rijdt op wegen en paden met wortels, stenen of zelfs een beetje modder, kies dan voor ons MICHELIN Power Gravel gamma (off-road / weggebruik = 50/50), uitgerust met noppen over het hele oppervlak.
 • Als u voornamelijk op de weg rijdt en af en toe gebruik maakt van jaagpaden of bospaden, kies dan voor ons MICHELIN Power Adventure-gamma (off-road / weggebruik = 80/20), met lamellen op het laterale deel van het loopvlak.
MICHELIN Power Gravel is een perfecte band voor een 50/50 weg / off-road gebruik.

Lees voor meer informatie ons artikel over het kiezen van gravelbanden.

2 - Onze beste wegfietsbanden voor cyclocross  

Cyclocross-banden zijn ontworpen voor wedstrijden. Voor cyclocross, dat meestal in de winter wordt beoefent, is een specifieke fiets nodig. Cyclocrossbanden zijn vrij dun en voorzien van noppen, geschikt voor modderige oppervlakken en obstakels. 

Afhankelijk van het soort terrein hebben we twee aanbiedingen:

 • Voor droog terrein kiest u voor de MICHELIN Jet band. De Tubeless Ready versie is voordeliger en geschikt voor amateurrijders. Wie op zoek is naar prestaties in competitieverband, kiest voor de Tubular versie (tube).
 • Voor modderig terrein wordt de MICHELIN Mud band aanbevolen. De Tubeless Ready versie is ook voordeliger en geschikt voor amateurrijders. De Tubular versie (tube) is ideaal voor wedstrijden op hoog niveau. 
MICHELIN Mud band is een goede keuze voor modderig terrein

MICHELIN Mud band is een goede keuze voor modderig terrein

Lees voor meer informatie ons artikel over het kiezen van cyclo-cross banden.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website