Hoe fietsbanden op te slaan

HOE FIETSBANDEN OP TE SLAAN

Het opslaan van uw banden (gemonteerd of gedemonteerd) kan soms noodzakelijk zijn. Welke speciale voorzorgsmaatregelen moet u nemen om uw fietsbanden zo goed mogelijk te bewaren? Moeten banden anders worden opgeslagen, afhankelijk van het feit of ze tubeless, tubetype of tubular zijn? U komt alles te weten na het lezen van de aanbevelingen van onze experts in dit artikel. 

Hoe fietsbanden op te slaan? 

Laten we beginnen met een paar algemene aanbevelingen.

Voor een goede conservering moeten fietsbanden worden opgeslagen op een droge plaats, uit de buurt van UV-stralen. Temperaturen zijn ook een belangrijk criterium, want in het uiterste geval hebben ze een schadelijk effect op banden. Als het te koud is (bijvoorbeeld onder 0°C), kan het rubber van de band breken. Als het te warm is, versnelt het verouderingsproces van de band. Banden moeten daarom worden opgeslagen bij een gematigde temperatuur.

Vermijd ruimten met airconditioning, omdat sommige airconditioners ozon genereren dat de chemische verbindingen in banden kan aantasten. 

We raden ook aan om fietsbanden nooit op te slaan in ruimtes waar elektrische apparatuur, oplosmiddelen, koolwaterstoffen, brandstoffen of chemische producten aanwezig zijn. 

Hoe moet je Tubeless Ready banden opslaan? 

Als u van plan bent om voor langere tijd op vakantie te gaan, raden we u aan om uw Tubeless Ready banden en ook het afdichtingsmiddel binnenin te verwijderen. Als u deze vloeistof nog maar kort gebruikt, kun u deze in een gesloten verpakking bewaren om te voorkomen dat hij langdurig in contact komt met de lucht.

Waarom is het belangrijk om de band te verwijderen voor opslag?

Als de band lange tijd gemonteerd en stil blijft liggen, hoopt de vloeistof zich op aan de onderkant van de band. En als de band geleidelijk zijn spanning verliest, zal hij leeglopen op het punt waar de vloeistof zich heeft afgezet, waardoor er lucht binnenkomt. Als de vloeistof in contact komt met de lucht, wordt hij hard... als hij nog niet uit de band is gelopen!

Als de vloeistof is gestold, kan deze de band natuurlijk niet meer afdichten. 

Waarom is het belangrijk om de band te verwijderen voor opslag?

Als u terugkomt na een lange periode en er niet aan hebt gedacht om de bovenstaande voorzorgsmaatregelen te nemen, raden we u aan om een hiel uit de band te halen en de staat van u afdichtmiddel te controleren voordat u op uw fiets vertrekt. Als de vloeistof nog in de band zit, vervangt u gewoon de hiel, pompt u de band weer op en rijd u verder. Als de vloeistof al is gestold, verwijder dan alle resten (dit gaat heel gemakkelijk met een vingernagel). Spuit vervolgens nieuw afdichtmiddel in

Banden met binnenband opslaan (Tubetype) 

Als ze gemonteerd zijn, laat ze dan niet te lang zo liggen. Na verloop van tijd zullen ze leeglopen en het gewicht van de fiets zal uiteindelijk kleine scheurtjes veroorzaken. Als u de wielen niet kunt demonteren en ophangen, kun u uw fiets het beste op zijn kop zetten.

Moeten Tubetype banden opgevouwen worden voor ze opgeslagen worden?  

Als u Tubetype banden opslaat, vouw ze dan op zoals in de originele verpakking. Een band met een zachte hiel die gedemonteerd is, kunt u opvouwen, maar banden met een stijve hiel nooit. 

Als u banden hebt gekocht die oorspronkelijk opgevouwen waren, hoeft u ze niet ongevouwen te bewaren voor opslag. Als u weet dat u ze niet meteen gaat gebruiken, kunt u ze zonder problemen opvouwen. Als de band echter nog in de originele verpakking zit, is er geen reden om hem eruit te halen. 

Hoe moet je Tubes opslaan? 

Tubes moeten op dezelfde manier worden opgeslagen als harde hielbanden. Vouw ze niet op en hang ze op een droge plaats, uit de buurt van licht.

We willen van deze gelegenheid gebruik maken om u te herinneren aan een paar voorzorgsmaatregelen die u moet nemen met tubes voordat u er voor het eerst mee gaat rijden. Tubes worden niet op dezelfde manier geproduceerd als Tubetype banden: omdat er in de fabriek oplosmiddelen worden aangebracht, is het belangrijk om deze te laten verdampen voor het eerste gebruik: voordat u gaat rijden, pompt u de band op (niet noodzakelijk tot de maximale spanning) zodat de karkassen uitrekken en laat u de band 24 uur staan. Deze tijd is nodig om de oplosmiddelen volledig te laten verdampen. 

Hoe lang kun je banden bewaren? 

Er is geen verband tussen de leeftijd van een band en zijn veroudering. De veroudering van een band hangt uitsluitend af van de omstandigheden waarin hij is opgeslagen en de manier waarop hij is gebruikt. Een nieuwe band die bijvoorbeeld naast een transformator wordt neergezet of opgeslagen, kan al na een paar dagen onherstelbare schade aan de zijwand (scheuren) vertonen, wat zijn prestaties en drukbestendigheid zal beïnvloeden. Volg dus zeker ons advies op om uw opgeslagen banden zo lang mogelijk te bewaren! 

veroudering van banden
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website