Hoe kiest u de beste gravelbanden voor uw fiets?

Hoe kiest u de beste gravelbanden voor uw fiets?

De keuze van gravelbanden voor uw fiets kan het verschil maken, vooral als u zich buiten de gebaande paden begeeft. Dit geldt vooral als u gaat gravelbiken, waarbij de bandenkeuze uw rijervaring kan beïnvloeden. 

In dit artikel bespreken we de belangrijkste criteria voor het kiezen van de beste gravelbanden, helpen we u de verschillen tussen onze modellen te begrijpen en geven we u de informatie die u nodig heeft om de beste keuze te maken voor uw rijstijl en de terreinomstandigheden die u waarschijnlijk zult tegenkomen. Bereid u voor om met vertrouwen, comfort en snelheid over de meest uiteenlopende en gevarieerde paden te rijden! 

Wat zijn gravelbanden?  

Gravel biking heeft een grote vlucht genomen in Noord-Amerika, vooral in landelijke gebieden waar veel onverharde wegen bedekt zijn met gravel, vandaar de naam van de sport. Gravelbanden zijn ontwikkeld om meer grip en weerstand te bieden op deze oppervlakken, terwijl ze een hoge rolefficiëntie behouden om snelheid te behouden op asfaltoppervlakken. Ze vertegenwoordigen een belangrijke innovatie in de fietsindustrie omdat ze renners in staat stellen om met meer vertrouwen, comfort en snelheid buiten de gebaande paden te rijden. 

Wat voor soort gravelfietser bent u? 

Als het gaat om het kiezen van de beste gravelbanden voor uw behoeften, is het cruciaal om u af te vragen welke terreintypen u voornamelijk tegenkomt en wat de respectievelijke verhoudingen van deze terreinen zijn. Op deze manier wordt uw keuze beïnvloed door uw rijprofiel en uw voorkeuren op het gebied van ondergrond.

U rijdt voornamelijk off-road

Als u een mountainbike achtergrond heeft en niet veel op de weg rijdt, kiest u waarschijnlijk voor een gravel bike om meer plezier en snelheid te ervaren op lichte gravelpaden dan met een mountainbike. In dit geval is uw DNA duidelijk off-road. U geniet van het gevoel van het terrein onder uw wielen en bent niet bang voor de uitdagingen die de natuur u kan bieden. De beste gravelband voor u is de MICHELIN Power Gravel. Hij is ontworpen om een uitstekende grip en optimale weerstand te bieden op onverharde ondergronden, zodat u ten volle kunt genieten van uw offroadritten.

De MICHELIN Power Gravel is onze aanbevolen gravelband als u hoofdzakelijk off-road rijdt

U rijdt voornamelijk op de weg  

Als u daarentegen meer een wegfietser bent die weinig of niet off-road rijdt, maar af en toe van de hoofdwegen af wil om paden en trails te verkennen, dan is uw DNA meer op de weg gericht. In dat geval is de MICHELIN Power Adventure meer geschikt voor uw behoeften. Hij maakt korte uitstapjes buiten goed onderhouden wegen mogelijk en is perfect voor wie een beetje avontuur wil zonder in te boeten aan comfort en snelheid op de weg.

U bent een "bike-packing" enthousiasteling  

Als u van plan bent om tochten te maken met uw gravel bike en u wilt materiaal kunnen vervoeren zonder comfort en duurzaamheid op te offeren, raden wij u de MICHELIN Power Adventure of de MICHELIN Power Gravel aan, afhankelijk van het terrein dat u zult tegenkomen, met een voorkeur voor secties met een breedte van meer dan 40 mm. Met een grotere band kunt u immers zware lasten dragen zonder dat u de band te hard moet oppompen, wat u comfort en een veilige ervaring biedt tijdens uw tocht.  

U bent een "all-road" rijder  

Tot slot, als uw rijprofiel meer een "all-road" rijder is, d.w.z. ergens tussen puur weg en puur gravel, en u van plan bent om brede banden te monteren, variërend van 30-40 mm, dan zou de MICHELIN Power Adventure ook de beste keuze zijn. Het DNA van deze fietsen is om het hele jaar door snel te rijden, ongeacht de omstandigheden, in de veronderstelling dat u slechte wegen zult tegenkomen. De MICHELIN Power Adventure, hoewel minder specifiek ontworpen voor gravel, is perfect voor dit doel. Hij biedt een goed compromis tussen grip en rolefficiëntie, zodat u comfortabel en snel kunt rijden op verschillende ondergronden. 

Kies de MICHELIN Power Adventure als u hoofdzakelijk op de weg rijdt.

Op welk type fiets rijdt u? 

Het is essentieel om rekening te houden met de compatibiliteitskwestie, die er natuurlijk toe zal leiden dat u uw opties moet beperken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om van 50mm naar 30mm brede banden te wisselen als uw velg deze compatibiliteit accepteert, maar niet andersom. Controleer de maximale dwarsdoorsnede die de band, het wiel en het frame aankunnen. Neem bij twijfel contact op met uw dichtstbijzijnde dealer om er zeker van te zijn dat de overstap zonder onbekende gevolgen kan worden gemaakt.

Als u eenmaal op de hoogte bent van deze beperking, kunt u een keuze maken op basis van uw gebruik. Als u vooral van plan bent om op sportieve wegen te rijden, bijvoorbeeld tijdens trainingen, kunt u beter kiezen voor een MICHELIN Power Adventure met een kleinere sectie (30 mm), vergelijkbaar met wegbanden en geschikt voor dit gebruik.

Als u op zoek bent naar meer veelzijdigheid voor uw gravel bike, met 80% weggebruik en 20% off-road gebruik om plezier te hebben zonder al te veel risico op lekrijden, is het aan te raden om te kiezen voor banden met een grotere sectie, rond de 40mm, waarmee u met een lagere spanning kunt rijden. 

Het voordeel van tubeless banden is dat u veilig met een lagere spanning kunt rijden zonder het risico op lekrijden.

Hoe dichter u bij mountainbiken komt, hoe meer u moet kiezen voor bredere secties. MICHELIN Power Gravel banden kunnen bijvoorbeeld tot 47 mm breed zijn, terwijl MICHELIN Power Adventure banden tot 48 mm breed kunnen zijn.

Door uw bandenspanning te verlagen, krijgt u goede grip en kan de band zich beter aanpassen aan het off-roadterrein dat u gaat bedwingen. Deze combinatie van bredere secties en lagere spanning is ideaal voor off-road rijden.

Hoe dichter u bij mountainbiken komt, hoe breder de secties van uw gravelbanden moeten zijn.

Hoe kom ik erachter wat de compatibiliteit van de sectie van de gravelband is? 

Om de dwarsdoorsnede van de banden voor uw fiets te weten te komen, kunt u de ETRTO-norm raadplegen, die de juiste afmetingen aangeeft. Deze informatie staat meestal op de zijwand van de band. 

De notatie "40-622" geeft bijvoorbeeld een sectie van 40 mm (breedte van de band) en een wiel met een diameter van 622 mm aan.

Voor de maximale dwarsdoorsneden en wielafstanden wordt aanbevolen de handleiding van uw fiets te raadplegen, vooral voor originele wielen. Als u echter van plan bent om uw wiel te vervangen om te profiteren van grotere dwarsdoorsneden, is het essentieel om binnen de opgegeven tolerantiegrenzen van uw fiets te blijven. Dit voorkomt mogelijke complicaties tijdens uw ritten.

Als u twijfels of vragen hebt, kunt u het beste met uw fiets naar een gespecialiseerde dealer gaan en om advies vragen. Een expert kan u helpen bij het kiezen van de juiste gravelbanden en u informeren over de specifieke compatibiliteit van uw fiets, zodat u kunt genieten van een veilige en aangename rijervaring. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website