Kan ik gravelbanden gebruiken op een racefiets?

KAN IK GRAVEL- OF CYCLOCROSSBANDEN GEBRUIKEN OP EEN RACEFIETS?

In sommige gevallen is het mogelijk om gravelbanden op een racefiets te monteren. Er zijn echter beperkingen. In dit artikel leggen we uit wat er mogelijk is, zodat u zonder risico van uw ritjes kunt genieten.

Kunnen gravelbanden op een racefiets worden gemonteerd?

On some terrains it is better to use gravel or cyclocross tyres on a road bike

Als u gravelbanden wilt monteren op uw racefiets, hou dan rekening met de volgende zaken. Waarom? Omdat gravelbanden tot een klasse fietsbanden behoren die ontworpen is voor zwaardere terreinen dan waar de meeste racefietsen mee te maken krijgen. Met andere woorden, ze zijn niet speciaal ontworpen voor racefietsen, maar voor andere types fietsen zoals hybride fietsen.

Wanneer moet u misschien overwegen gravelbanden op uw racefiets te monteren?

Als u in het bezit bent van een racefiets en u wilt er een pad, jaagpad of een ander off-road terrein mee op, dan is een ander soort band misschien beter dan de conventionele banden voor gebruik op de verharde weg.

Dit is omdat racefiets- of wegbanden – zoals al blijkt uit hun naam – zijn ontworpen om te worden gebruikt op asfalt. Met andere woorden, ze zijn geoptimaliseerd om een zo laag mogelijke rolweerstand te bieden wanneer ze worden gebruikt op een harde en relatief gelijkmatige ondergrond. Maar als ze gebruikt worden op moeilijke oppervlakken, zoals takjes, grind en stenen, kunnen ze makkelijker lek raken. Bovendien bieden racefietsbanden niet altijd dezelfde mate van controle over de fiets op dergelijke terreinsoorten.

Hoe weet u of u gravelbanden op een racefiets kunt monteren?

De eenvoudigste manier om dit te weten te komen is door te kijken naar de vorm van het frame voor het achterwiel en hoe dicht de voorvorken bij uw band zitten. Waarom? Omdat gravelbanden meestal een duidelijker profiel hebben, soms met meer breedte en/of hoogte dan conventionele racefietsbanden. Daarom kunnen ze het frame raken als ze eenmaal gemonteerd zijn en onbruikbaar worden.

Kortweg: sommige racefietsen hebben te weinig vrije hoogte en ruimte aan de zijkant om wat grotere banden te monteren. Bij andere modellen hoeft dat weer helemaal geen probleem te zijn. De maximale afmetingen van de banden worden bepaald door de fietsfabrikant. Controleer daarom de specificaties van uw fiets om te weten te komen wat de maximale breedte en hoogte zijn.

Maar pas op! Ook al lukt het om racefietswielen te voorzien van gravelbanden, toch kan het zijn dat ze niet passen op het frame van de fiets.

MICHELIN POWER GRAVEL-banden zijn er gelukkig in verschillende maten en passen op veel soorten fietswielen. Hun geribbelde ontwerp staat garant voor een betere grip, uitstekende prestaties en optimaal rijgedrag op zowel wegen als offroad-paden. Dat is omdat het patroon op het loopvlakprofiel, voorzien van kleine blokjes voor een lagere rolweerstand, uitstekende tractie biedt op verschillende soorten terrein.

Meer informatie over band- en velgcompatibiliteit

202307 michelin bike dealer book 2024 master nl compatibiliteit

Kunnen cyclocrossbanden op een racefiets worden gebruikt?

Wat gravelbanden betreft, hangt dat voornamelijk af van de fiets en of de velg van het achterwiel dicht bij het frame zit of niet.

De prestaties van cyclocrossbanden zijn mogelijk niet zo goed op de weg als die van echte racefietsbanden, maar ze vormen een goede keuze als all-roundbanden wanneer een racefiets op verschillende terreinen wordt gebruikt.

Nog een extra pluspunt: ze bieden bovendien optimale prestaties op zowel natte als droge ondergrond. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat cyclocrossbanden, net als gravelbanden, iets zwaarder zijn dan typische racefietsbanden en sneller slijten wanneer ze alleen op de weg gebruikt worden.

Zouden cyclocross-banden moeten worden gebruikt op racefietsen?

Cyclocrossbanden zijn beter bestand tegen lekrijden

Als u uw racefiets gebruikt om in het stadsverkeer naar uw werk te gaan, kunt u soms obstakels tegenkomen die leiden tot lekke banden. Met de vele andere weggebruikers op de weg, is het soms moeilijk om stukjes glas, scherpe takjes en zelfs gaten in het wegdek te zien. Een ander voordeel van het monteren van cyclocrossbanden op een racefiets is dat ze beter bestand zijn tegen lekrijden dan conventionele banden. Dit kan handig zijn op de weg, maar ook op paden en weggetjes.

Is het een goed idee om een tweede set wielen te hebben?

Het nadeel van het monteren van cyclocross- of gravelbanden op een racefiets is dat het tijd en moeite kost. U heeft bijvoorbeeld misschien maar een paar keer per jaar gravelbanden nodig voor uw fiets. Dus om tijd en moeite te besparen, geeft u misschien de voorkeur aan een beter alternatief. In plaats van banden te verwisselen, kunt u overwegen om een tweede set wielen te kopen.

De reden hiervoor is dat het zowel sneller als eenvoudiger is om een set wielen te wisselen, dan dezelfde wielen met andere banden te gebruiken. Alle soorten moderne fietsen hebben snelspanners. Investeren in een andere set wielen met een velgmaat die geschikt is voor moderne cyclocross- of gravelbandmaten is daarom een eenvoudigere optie.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website