Technische woordenlijst

Technische woordenlijst

Deze technische woordenlijst helpt u om de verschillende markeringen en andere technische termen die gebruikt worden in de wielersport beter te begrijpen. We hebben ze in alfabetische volgorde opgesomd. 

Bandmarkeringen 

ETRTO-standaardmarkering  

De ETRTO-markering is een meeteenheid die op Europees niveau is gestandaardiseerd en wereldwijd wordt erkend voor bandenmaten. Deze is beschikbaar voor alle banden naast de afmetingen in millimeters of inches.

Een ETRTO-markering kan als volgt worden uitgedrukt op een band: Voorbeeld: 32*590 (650*32A)

Wat betekent dat?
Het eerste getal (32) geeft de banddoorsnede in millimeters aan.
Het tweede getal (590) geeft de diameter van de band in millimeter aan.
De getallen tussen haakjes (650*32A) komen overeen met de markering in millimeters, die hieronder wordt uitgelegd. 

Markering in millimeters

Markering in millimeters 

Wordt vaak gebruikt voor weg- of stadsbanden.

Een markering in millimeters kan als volgt worden uitgedrukt op een band:
Voorbeeld: 650x32A (32-590)

Wat betekent dat?
Het eerste getal (650) geeft de buitendiameter van de band in millimeter aan.
Het tweede getal (32) geeft de bandsectie in millimeter aan.
De letter A geeft een velg van 590 mm aan.
De getallen tussen haakjes (32-590) komen overeen met de ETRTO-markering, die hierboven wordt uitgelegd. 

Markering in inches  

Voornamelijk gebruikt voor MTB, City en Gravel bikes.
Een markering in inches kan als volgt worden uitgedrukt op een band:
Voorbeeld: 26*1 3/8 * 1 1/4 (32*590)

Wat betekent dat?
Het eerste getal (26) geeft de buitendiameter van de band aan in inches.
Het tweede getal (1 3/8) geeft de hoogte van de band aan in inches en fracties van inches.
Het derde getal (1 1/4) geeft de sectie van de band aan in inches en fracties van inches.
De getallen tussen haakjes (32*590) komen overeen met de ETRTO-markering, die hierboven wordt uitgelegd.

Speciaal geval van markering in inches:
Voorbeeld : 29x2,40

Wat betekent dat?
Het eerste getal (29) geeft de totale diameter van de band in inch aan.
Het tweede getal (2,40) is de totale doorsnede. 

Technische termen 

Hieronder vindt u, in alfabetische volgorde, eenvoudige definities van technische fietstermen

A>

Afdichtmiddel: afdichtmiddel is een zelfdichtende vloeistof die in binnenbandloze fietsbanden of binnenbanden wordt gespoten. Het kan lekke banden dichten zonder dat u hoeft te stoppen met fietsen. Lees ons artikel "Hoe gebruikt u afdichtmiddel voor fietsbanden".

B >

Bandenmaat: op de zijkant van uw fietsband staat de maat waarschijnlijk op een van deze drie manieren aangegeven: ETRTO maten (bijvoorbeeld: 23-622), Imperiale maten (bijvoorbeeld: 29 x 2.10) of Metrische maten (bijvoorbeeld: 700 x 23C). Zie voor meer informatie ons artikel "Fietsbandmaten uitgelegd".

Bar: dit is een spanningseenheid die over het algemeen wordt gebruikt voor banden. In Engelstalige landen is PSI de meest gebruikte eenheid. Michelin biedt u bandenspanningstabellen voor uw fiets in Bars en PSI.

C >

CO2-patroon: dit kleine patroon, ongeveer zo groot als een duim, is erg handig in geval van nood en wordt meestal gebruikt als vervanging voor een pomp om uw fietsbanden op te pompen. Meestal heeft u een specifieke adapter nodig om hem op het ventiel aan te sluiten en de lucht eruit te laten.

Compressor: een compressor (of luchtcompressor) is een oppomp apparaat dat vaak beschikbaar is bij benzinestations. Het is voornamelijk bedoeld voor auto's, maar kan ook worden gebruikt om de spanning van een fiets aan te passen als de banden zijn uitgerust met een Schrader-ventiel en de compressor specifieke instellingen heeft voor fietsers.

E >  

E-25 / E-50 fietsen: E-25 fietsen zijn door een elektromotor ondersteunde fietsen, met ondersteuning tot 25 km/u. E-50 fietsen zijn elektrisch ondersteunde fietsen met ondersteuning tot 50 km/u.

ETRTO: European Tyre and Rim Technical Organization : Europese Technische Organisatie voor Banden en Velgen. Dit is de organisatie die verantwoordelijk is voor het definiëren van bandenstandaarden op Europees niveau

F > 

Flexibele hiel (FB) - of opvouwbare hiel: Uitgevonden en geperfectioneerd door MICHELIN, ze zijn gemaakt van aramide (bv. Kevlar®). Ze zijn lichter en laten toe de band op te vouwen.

G > 

Gewicht: De vermelde gewichten worden gegeven als richtlijn met een tolerantie van plus of min 7 %.
Deze variatie wordt veroorzaakt door de natuurlijke elementen die inherent zijn aan de constructie van banden.

Gum Wall (GW) zijwand is bedekt met een laag rubber om hem stijfheid te geven en te beschermen. Voordeel: weerstand tegen scheuren van de zijwand.

Gum-x: MICHELIN GUM-X compound is ontworpen om de grip en de rolsnelheid te optimaliseren. Het is aangepast aan elke categorie waarin u het terugvindt in het MICHELIN-gamma. 

2023 07 20 11 56 38 cliiox5hg0wol01mjd2wcte6v rtb 3 wild enduro front gumx full jpg 1140 641

M >

Magi-X:  De MICHELIN MAGI-X compound werd ontworpen om een maximale grip te bieden zonder compromissen. Deze compound is aangepast aan elke categorie waarin u het terugvindt in het MICHELIN-gamma.

MTB: Dit is gewoon een afkorting die vaak gebruikt wordt om Mountainbikes aan te duiden.

O >

Overlap: Centraal deel van het karkas.

P >

Presta ventiel: is kleiner dan een Schrader ventiel en vereist het losdraaien van de dop om op te pompen. Zie ons artikel over bandventielen.

Protek Max: Dit is de lekvrije binnenband van Michelin. De combinatie van vloeibaar dichtmiddel, specifieke vierkante vorm en butyltechnologie zorgt voor een uitstekend spanningsbehoud . Meer informatie over MICHELIN Protek Max.

202212 michelin bike innertube protekmax fr fra

P.S.I.: Pound Per Square Inch. PSI is een eenheid van spanning die over het algemeen gebruikt wordt in Engelstalige landen, vooral voor banden. Bar is de andere spanningsmeeteenheid die het meest wordt gebruikt in andere landen. Michelin biedt u bandenspanningstabellen voor uw fiets in PSI en Bars.

R >

Rolweerstand: dit is de wrijving die wordt gegenereerd door het contact van de band met de grond. Samen met luchtweerstand en zwaartekracht als ju bergop gaat, is het een van de belangrijkste factoren die fietsen moeilijker maken. Lees ons artikel over rolweerstand.

S >


Sectie: Breedte van de opgepompte band van zijwand tot zijwand.

Shore is een meeteenheid van 0 tot 100. Deze eenheid meet de hardheid van elastische producten. (Van 0 zacht tot 100 hard).

Schrader ventiel (standaard): het Schrader ventiel is een standaard geworden. Het heeft dezelfde maat als een autobandventiel, dus u kunt de bandenspanning aanpassen bij een benzinestation als u geen luchtpomp heeft. Zie ons artikel over bandventielen.

Skin Wall (SW) zijwand maakt het mogelijk om de textuur van het karkas te zien door zijn transparantie. Voordelen: lichtgewicht, flexibel en efficiënt.

T >

TPI: Threads Per Inch- aantal draden per inch. Deze meting geeft de dichtheid van de koorden in het karkas van de band weer. Hoe groter de dichtheid, hoe lichter, flexibeler en mobieler de band.
 

bi 141 tire michelin force access line master product in context 1 nosignature 16 slash 9

Tubeless: Band zonder binnenband. Hiervoor zijn specifieke velgen nodig. Het voordeel van de tubeless band is het gebruiksgemak. Aangezien de velg al voorzien is van een ventiel, hoeft de band alleen maar gemonteerd en onderhouden te worden.

Tubeless Ready (TLR): Tubeless Ready banden kunnen zonder binnenband gemonteerd worden, op voorwaarde dat er een tubeless wiel gebruikt wordt, de maximale bandenspanning niet overschreden wordt, er afdichtmiddel aangebracht wordt en de bandenspanning voor elke rit gecontroleerd wordt.

Tubetype: dit is simpelweg het type band dat een afneembare binnenband bevat.

Tubular: een tubular is een type fietsband dat rond de binnenband is genaaid om een torus te vormen. Het geheel wordt dan op een velg met binnenband gelijmd.

 

U >

UCI: de Internationale Wielerunie is een organisatie die als doel heeft de wielersport te ontwikkelen en te promoten in samenwerking met de nationale wielerfederaties.

UST: Universal System Tubeless is een standaard voor tubeless banden waarbij de velg en de band als één systeem worden beschouwd.

V>

Veerweg: het vermogen van het voor- en/of achterwiel om verticaal te bewegen om schokken te absorberen en obstakels te overwinnen. 
 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website