Hoe kiest u uw cyclocross banden?

Hoe kiest u uw cyclocross banden?

Cyclocross banden zijn, net als in elke andere wielerwedstrijd, cruciaal om uw kansen om als eerste over de finish te komen te vergroten. Hoe kiest u ze? Dat gaan we in dit artikel uitleggen. 

Cyclocross: een veeleisende discipline 

Als u een cyclocross rijder bent, weet u hoe veeleisend deze discipline is. U begint aan een sprintwedstrijd die meestal tussen 1 uur en 1,5 uur duurt zonder pauze, waardoor u een intense inspanning moet leveren om als eerste over de finish te komen.

De parcoursen worden onderbroken door obstakels en soms moet u uw fiets eroverheen dragen of erlangs rennen om een paar seconden te winnen, bijvoorbeeld als u door diepe modder moet. 

Cyclocross banden zijn cruciaal om uw kansen om als eerste over de finish te komen te vergroten

Het geschreeuw van het publiek moedigt u aan terwijl u hijgt, bedekt met zweet en modder. Mannen en vrouwen zijn gepassioneerd door dit soort wedstrijden, die hen tot het uiterste drijven.

Maar om te winnen is het niet genoeg om een fiets te hebben die ontworpen is voor cyclocross. U heeft ook cyclocross banden nodig, met andere woorden banden die speciaal voor deze discipline zijn ontworpen. 

Cyclocross banden voor specialisten 

In het hart van deze discipline speelt grip een cruciale rol. En om grip effectief te laten zijn, kunt u het beste brede banden monteren, die u een betere footprint geven en u in staat stellen om met een lage bandenspanning te rijden.

Tot een paar jaar geleden was het zeldzaam om banden te monteren die breder waren dan 28 mm op wegframes, maar cyclocross-modellen zijn geëvolueerd om banden- of tube-breedtes tot 33 mm toe te laten.

Tot op heden is dit de maximale breedte die wordt opgelegd door de UCI (International Cycling Union). Het maakt goede prestaties mogelijk op dit soort parcours.

Welke cyclocross banden moet u kiezen?

Afhankelijk van de omstandigheden passen specialisten hun banden aan. Meestal gebruiken ze één set banden of tubes voor droog weer en een andere set voor nat weer en zeer zachte ondergrond, zoals zand. 

Cyclocross banden voor droog terrein 

Als u op zoek bent naar hoge-prestatie cyclocross banden voor droog terrein, raden wij u ons MICHELIN Power Cyclocross Jet gamma aan. Het profiel, geïnspireerd op onze Cross Country MTB gamma's, biedt een uitstekende grip op droge sporen.

Het biedt ook een verhoogde weerstand dankzij de MICHELIN "Bead to bead" versterking, met versterkingen op de gordel en de zijwanden voor een betere bescherming tegen lekrijden.

MICHELIN Cyclocross Jet biedt een uitstekende grip op droge wegen.

Omdat cyclocross wedstrijden meestal in de winter plaatsvinden, kan een normaal modderig oppervlak door de kou verharden. In dit geval zal de MICHELIN Cyclocross Jet beter presteren dan een band die ontworpen is voor een zachte ondergrond.

Deze 33-622 band is beschikbaar in twee versies: Tubeless Ready en Tubular. 

Cyclocross banden voor zacht terrein 

Als u wilt presteren op parcours met zacht, zanderig of modderig terrein, dan zijn onze meest geschikte cyclocross banden die van het MICHELIN Power Cyclocross Mud gamma. De afstand tussen de noppen zorgt voor een betere wegligging op modderig terrein en de MICHELIN "Bead to bead" technologie biedt een verhoogde weerstand om u te beschermen tegen lekrijden. 

MICHELIN Cyclocross Mud biedt een beter rijgedrag op modderig terrein

Zelfs op modderig terrein kunnen er kleine stukken droge grond zijn waarop het belangrijk is om snel te blijven. Maar als het grootste deel van de ondergrond zacht, zanderig of modderig is, zorgt de structuur van de MICHELIN Power Cyclocross Mud voor meer grip en betere prestaties.

Deze 33-622 band is beschikbaar in twee versies: Tubeless Ready en Tubular.

Moet ik Tubeless of Tube banden gebruiken? 

Uw keuze hangt af van uw budget en uw prestatie-eisen.

Wij raden de tubeless versie aan voor de beste prestaties. Met tubeless banden, die rechtstreeks op een speciaal wiel worden gelijmd, kunt u met een zeer lage spanning rijden, met een betere grip en zonder risico op losraken of lekrijden.

De Tubeless Ready versie (met binnenband of preventieve vloeistof) geeft u goede prestaties voor een lager budget.

Op het gebied van duurzaamheid zijn de twee versies gelijkwaardig. Het verschil zit hem meer in hun gedrag: de tubes hebben zachtere karkassen, die in staat zijn om kleine schokken te filteren en te rollen bij een lagere spanning. 

Met tubular cyclocross banden kunt u met een zeer lage spanning rijden, met een betere grip en zonder risico op losraken of lekrijden.

Met tubular cyclocross banden kunt u met een zeer lage spanning rijden, met een betere grip en zonder risico op losraken of lekrijden.

Cyclocross banden voor gelegenheidsrijders 

Als u slechts af en toe veldritten rijdt, hebben we twee banden die ook voor u zouden kunnen werken.

MICHELIN Power Gravel
Deze band is verkrijgbaar in maat 33-622 en kan worden gebruikt voor veldrijden in redelijk gemengde omstandigheden. Vooral als het parcours een aantal natte gebieden bevat en andere die droger zijn, omdat de Power gravel structuur zeer veelzijdig is. Hij is geschikt voor veldritten als u niet veel wedstrijden rijdt en niet twee paar wielen wilt kopen.

MICHELIN Power Adventure
Wij bieden u dit alternatief voor af en toe veldrijden op droog terrein. De MICHELIN Power Adventure is beschikbaar in de maat 30-622 en biedt een hoge rolsnelheid en on- en offroadcapaciteiten met een verhoogde bescherming en duurzaamheid.

Met een breedte van 30 mm, hoewel minder dan de maximaal toegestane breedte, zal hij goed presteren op glooiende cyclocross parcoursen. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website