Hoe kiest u uw mountainbikebanden

HOE KIEST U UW MOUNTAINBIKEBANDEN

Kies uw mountainbikebanden verstandig zodat u profiteert van de beste prestaties en kunt genieten tijdens uw tochten. Hoe? We leggen het allemaal in detail uit. Maar voordat we tot de kern van de zaak komen, is het belangrijk om erop te wijzen dat er twee belangrijke criteria zijn voor het kiezen van uw mountainbikebanden.

Twee criteria om de juiste mountainbikebanden te kiezen

1.Zorg dat u de juiste MTB-bandenmaat kiest

Zoals genoemd in de MICHELIN-gids over fietsbandenmaten, moeten MTB-banden de juiste maat hebben voor de wielen van uw fiets. De bandenmaat is belangrijk bij de keuze van de band en staat vermeld op de zijwand. In de documenten van de fietsfabrikant staat de aanbevolen bandenmaat en de maximale bandbreedtes. Om er zeker van te zijn dat uw band goed past, moet u alleen MICHELIN MTB-banden kiezen met dezelfde specifieke diameter.

2. Kies de juiste MTB-band voor het juiste gebruik

De juiste bandenmaat kiezen is slechts een deel van het verhaal. Fietsers met een mountainbike voor recreatief gebruik hebben namelijk andere verwachtingen van de banden die zij kiezen dan wedstrijdrijders. Terwijl sommigen gewoon op zachte paden willen fietsen, gebruiken anderen hun fiets dan weer heel anders.

Het goede nieuws is dat MICHELIN een selectie aan mountainbikebanden biedt die is onderverdeeld in verschillende secties voor verschillende MTB-activiteiten. Op welke manier u ook wilt fietsen, wij hebben het juiste assortiment voor u.

Bijvoorbeeld, als u high-performance MTB-banden voor Enduro wilt, dan zal onze MICHELIN Enduro-lijn aan uw behoeften voldoen. Als u zich bezighoudt met andere disciplines, bieden we ook banden voor Cross Country, E-bike banden en een Downhill-assortiment. Binnen de MTB-range hebben we ook freestylebanden en een range voor alledaags gebruik.

Sommige producten, zoals die uit de MICHELIN Cross Country-collectie, bieden een loopvlak met een laag profiel. Hierdoor zijn ze geschikt om op een harde ondergrond te rijden en bieden ze betere prestaties op het gebied van rolweerstand dan een downhillband (die meer is gericht op het bieden van grip). Andere producten, zoals de MICHELIN-modderbanden, zijn voorzien van speciale blokken in het loopvlak. Dit zorgt ervoor dat ze meer grip en stabiliteit bieden op natte of zachte ondergronden. Ze leveren tegelijkertijd ook goede allround prestaties in droge omstandigheden.

Wat zijn de beste MICHELIN mountainbikebanden?

Geen enkele serie mountainbikebanden kan worden beschouwd als de beste, omdat ze allemaal voor verschillende doeleinden zijn ontworpen.

Bijvoorbeeld, zelfs als u denkt dat u de beste MTB-modderbanden hebt gekozen, presteren ze misschien niet zo goed op harde oppervlakken als banden die er speciaal voor zijn ontworpen. Daarom is het belangrijk om uw banden te kiezen op basis van het beoogde gebruik.

Het bepalen van de beste MTB-banden voor uw gebruik zou vrij eenvoudig moeten zijn, aangezien alle MICHELIN mountainbike banden een logische naam hebben die aangeeft voor welke discipline ze bedoeld zijn. Bijvoorbeeld: Force XC voor Cross Country, Force of Wild AM voor All Mountain, Wild ENDURO voor Enduro, DH voor DownHill...

Vergeet niet dat de prestaties van alle mountainbike banden kunnen worden aangepast en verfijnd door het luchtdrukniveau zorgvuldig te wijzigen.

Hoe kiest u uw mountainbikebanden

Kunnen wegbanden op een mountainbike worden gebruikt?

Het wordt afgeraden om banden voor weggebruik te monteren om te mountainbiken.

Waarom? Simpelweg omdat de slick loopvlakken en de rubbersamenstelling van banden voor weggebruik niet ontworpen zijn voor off-roadgebruik. Banden voor weggebruik en de stad zijn alleen geschikt voor asfalt- of grindpaden. En zoals we zullen zien, is het ook een kwestie van wielgrootte. 

Waarom racefietsbanden niet geschikt zijn voor MTB-wielen

Er zijn meerdere verschillen tussen wielen voor de weg en MTB-wielen. Om te beginnen wordt de wielmaat bij racefietsen uitgedrukt in millimeters en bij mountainbikes in inches. Maar het belangrijkste verschil is dat de breedte verschilt.

Hoewel het tegenwoordig populair is bredere banden te hebben op fietsen, hebben de meeste MTB’s veel bredere wielen dan wegfietsen. Zelfs op hybride fietsen en stadsfietsen, die meestal bredere wielen hebben dan racefietsen, zijn de velgen niet breed genoeg om mee te mountainbiken. De band kan van de velg loskomen en uw veiligheid tijdens de rit in gevaar brengen.

Ontdek meer over de compatibiliteit van banden en velgen

tyre rim compatibility uk

Mountainbikes hebben bredere velgen voor bredere banden, omdat deze zorgen voor de grotere stabiliteit, de tractie en de besturing die nodig zijn bij het rijden op ruw terrein. Zelfs als u een passende set zou vinden en wegbanden op uw MTB zou monteren, zou het resulterende gebrek aan grip en de slechte bestuurbaarheid erg teleurstellend zijn - en ook gevaarlijk.

Om veilig met uw mountainbike op de weg te rijden met een betere rolefficiëntie, koopt u best een andere set wielen met wegbanden en monteert u die op uw MTB voor uw tochten op de weg. Kies anders voor mountainbikebanden die ook geschikt zijn voor gebruik op de weg.

Welke mountainbikebanden zijn geschikt voor op de weg?

De beste MTB-banden voor weggebruik zijn de exemplaren met een glad oppervlak en weinig geribbelde secties. Banden uit de MICHELIN cross country-range vallen bijvoorbeeld in de categorie van mountainbikebanden die geschikt zijn voor weg- en trailgebruik en maken het mogelijk voor fietsers om sneller op hardere ondergrond te fietsen. Dus als u van plan bent om uw mountainbike op de weg te gebruiken, kies dan voor deze banden. Bovendien blijven ze ook goed presteren als u off-road rijdt.

Kan ik bredere banden monteren op mijn mountainbike?

Bredere banden monteren op een mountainbike is mogelijk als er voldoende speling is om dit te doen. Dit is afhankelijk van de framespecificaties. De maximale bandbreedte wordt bepaald door de fietsfabrikanten. Het is meestal niet moeilijk om bredere mountainbikebanden op een mountainbikewiel te monteren, mits u de juiste diameter koopt.

Welke mountainbikebanden zijn het beste voor all-terrain activiteiten?
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website