Hoe u de weerstand tegen lekrijden kunt verbeteren

HOE U DE WEERSTAND TEGEN LEKRIJDEN KUNT VERBETEREN

De meeste fietsers vrezen een lekke band. Maar in de loop der jaren is er vooruitgang geboekt op dit gebied en het risico op een lekke band kan worden verminderd door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Ontdek de tips en trucs van onze experts om met een gerust hart te fietsen. 

De 3 soorten fietslekken 

YoMisschien weet u het nog niet: er zijn drie soorten lekken waaraan uw fietsbanden worden blootgesteld. En voor elke soort delen we onze aanbevelingen. 

1 - Perforatie en insnijdingen 

Spijkers, stenen, doornen, enz. kunnen de oorzaak zijn van een perforatie van de binnenband of tubeless band. De agressieve aard van de bestanddelen van sommige wegdekken kan ook aanleiding geven tot insnijdingen.

De dikte en kwaliteit van het rubber, de dichtheid van de koorden van het karkas en de aanwezigheid van een textielversterkende laag zijn factoren die de weerstand van de band tegen deze fietsperforaties beïnvloeden.

Het type binnenband dat wordt gebruikt heeft ook een effect: de aard van het rubber, de dikte en de aanwezigheid van een zelfdichtende vloeistof.

Hoe voorkomt u perforaties en insnijdingen?  

Als u een Tubetype gebruikt, raadt Michelin MICHELIN PROTEK MAX binnenbanden aan voor Mountainbikes in het bijzonder en voor stadsgebruik en stadstochten. 

Het speciale ontwerp in combinatie met een zelfdichtende vloeistof zorgt voor een goede lekbescherming van de fiets. 

MICHELIN Protek Max binnenbanden zorgen voor een goede lekbescherming

MICHELIN Protek Max binnenbanden zorgen voor een goede lekbescherming

2 - Knel choc

Deze soort lekke band ontstaat wanneer de binnenband wordt afgeklemd tussen de velgrand en de grond bij het nemen van een obstakel met hoge snelheid (een kuil bijvoorbeeld).  

Hoe voorkomt u een lekke band? 

We adviseren u om ervoor te zorgen dat de bandenspanning altijd is zoals aanbevolen door de fabrikant. 

Houd er ook rekening mee dat een band met een brede dwarsdoorsnede, een dikke zijwand en een dikwandige binnenband bestand is tegen dit soort beknelling, zoals die van het MICHELIN Power-gamma.

3 - Perforatie door de velgrand 

Dit type perforatie ontstaat wanneer het velglint ongeschikt is (breedte, materiaal, verkeerde centrering, enz.) of in slechte staat verkeert. Dit type perforatie is herkenbaar aan de positie van het gat in de binnenband, dat zich aan de velgzijde bevindt en niet aan de loopvlakzijde.

Hoe voorkomt u een perforatie door de velgrand? 

Om dit type lekke fietsband te voorkomen, raden we aan om het velglint te vervangen telkens wanneer een band wordt vervangen, zoals we dat ook doen voor nieuwe binnenbanden.

Het risico op een lekke fietsband kan worden verminderd door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen

Het risico op een lekke fietsband kan worden verminderd door een paar voorzorgsmaatregelen te nemen

Voorzie uzelf van lekbestendige fietsbanden 

Hoewel de bovenstaande voorzorgsmaatregelen het risico op een lekke band kunnen verminderen, kunt u ook kiezen voor meer gemoedsrust tijdens uw ritten op de weg door uzelf uit te rusten met lekbestendige wegbanden.

Ons MICHELIN Power-gamma is precies ontworpen om aan al uw behoeften te voldoen en u een sterke weerstand tegen lekrijden te bieden. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website