Hoe gebruikt u afdichtmiddel voor fietsbanden?

Hoe gebruikt u afdichtmiddel voor fietsbanden?

Bandenafdichtmiddel wordt in veel fietsdisciplines gebruikt. Het dicht tubeless-ready fietsbanden en kan ook lekke banden dichten zonder te stoppen met fietsen. Hoe gebruikt u afdichtmiddel voor fietsbanden? Hoe vaak moet u het gebruiken? Lees verder voor de antwoorden! 

Waarom heb ik een afdichtmiddel nodig? 

Tubeless Ready banden zijn niet volledig luchtdicht. Voor een goede afdichting moet u een afdichtmiddel gebruiken. De combinatie van een Tubeless Ready band en een afdichtmiddel biedt een betere bescherming tegen lekrijden en het afdichtmiddel heeft geen negatief effect op de rolweerstand. 

Afhankelijk van uw rijstijl (Road = hoge spanning vs Gravel & MTB = lage spanning) moet u het type afdichtmiddel aanpassen. 

Kan ik afdichtmiddel gebruiken als ik een binnenband heb? 

Hoewel bandenrafdichtmiddel vooral wordt gebruikt in Tubeless Ready banden, kan het ook in binnenbanden worden gespoten om kleine lekken te repareren. Dit is het geval bij TubeType banden, maar ook bij Tubes. Door het afdichtmiddel in de binnenband te spuiten, worden kleine gaatjes gedicht en kunt u verder rijden.

Michelin heeft een binnenband ontworpen die MICHELIN Protek Max heet en die al bandenafdichtmiddel bevat. Dit betekent dat u de mogelijk rommelige taak van het injecteren van de vloeistof kunt vermijden en kunt genieten van de herstellende eigenschappen terwijl u rijdt. MICHELIN Protek Max is verkrijgbaar in twee versies, City en MTB. 

Hoe breng ik bandenafdichtmiddel aan in mijn banden?

Hoe gebruik ik bandenafdichtmiddel stap voor stap?

We nemen de stappen met u door die komen kijken bij het inspuiten van een bandenafdichtmiddel. Maar voordat we beginnen, moeten we u erop wijzen dat bandenafdichtmiddel chemicaliën kan bevatten. Zorg ervoor dat u de aanbevelingen voor bescherming (ogen, handen, kleding, enz.) op de doos opvolgt voordat u ermee gaat werken. En als u per ongeluk bandenafdichtmiddel op uw kleding morst, maak de vlek dan onmiddellijk schoon om de levensduur te verlengen.

1/ Controleer de houdbaarheidsdatum

Controleer voordat u bandenafdichtmiddel gebruikt of het product niet is gebruikt na de door de fabrikant aangegeven uiterste gebruiksdatum. Afdichtmiddel verliest zijn effectiviteit zodra het in contact is geweest met de lucht, vooral na meerdere keren gebruiken. Als u een verouderd bandenafdichtmiddel gebruikt of een middel dat meerdere keren is gebruikt, gaat u waarschijnlijk een slechte ervaring krijgen.

2/ Verwijder het wiel

Hoewel het niet verplicht is, raden we u aan het wiel te verwijderen voordat u gaat inspuiten. Dit vergemakkelijkt het gebruik en stelt u in staat het bandenafdichtmiddel gelijkmatiger te verdelen.

3/ Schud de fles goed

Bandenafdichtmiddel bestaat uit verschillende componenten: water en dichtere deeltjes, bijvoorbeeld latex of polymeer. Het kan ook natuurlijke of chemische oplosmiddelen bevatten. Om ervoor te zorgen dat het bandenafdichtmiddel effectief is, is het belangrijk om de fles goed te schudden voordat u het inspuit.

4/ Schroef het bovenste deel van het ventiel los

Merk op dat het ventiel in twee verschillende formaten verkrijgbaar is: PRESTA of SCHRADER (ook bekend als standaard ventiel.

PRESTA ventiel

Als u een PRESTA ventiel hebt

Het bovenste gedeelte kan meestal met de hand worden losgeschroefd. Bij sommige binnenbanden kan dit deel echter niet worden verwijderd: injecteer in dit geval geen product, omdat dit het ventiel kan blokkeren, waardoor de band niet meer kan worden opgepompt. 

SCHRADER-ventiel

Als u een SCHRADER-ventiel heeft

Er is een speciaal onderdeel nodig dat een "ventieldraaier" wordt genoemd om het bovenste deel te verwijderen. 

Bandenafdichtmiddel inspuiten in een Schrader-ventiel

5/ Bandenafdichtmiddel inspuiten

De te injecteren hoeveelheid is afhankelijk van het volume van de combinatie band/binnenband als u een Tubetype setup hebt en van de band alleen als u een Tubeless of Tubeless ready/TLR setup hebt. Raadpleeg de informatie op de productverpakking.

6 / Schroef het bovenste deel van het ventiel terug

7 / Schud het wiel


Draai het wiel snel en goed om ervoor te zorgen dat het afdichtmiddel gelijkmatig wordt verdeeld en het ventiel niet verstopt raakt. Het is belangrijk dat u de hele set in alle richtingen schudt (en niet alleen het wiel om zijn centrale as draait) om er zeker van te zijn dat het afdichtmiddel alle kleine poreuze delen van de band en het wiel bereikt, om een volledige afdichting te bereiken. 

Moet ik de band tot de maximale spanning oppompen?

Nee. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het niet nuttig om de band op maximale spanning te brengen en hem na het inspuiten een nacht te laten rusten om de afdichtende werking te verbeteren. Pomp de band gewoon op tot de rolspanning en schud hem goed na het inspuiten.

Video tutorial 

Deze video laat zien hoe u afdichtmiddel injecteert in een tubeless band (vanaf 6'11): 

HOW TO MOUNT A TUBELESS TYRE ?

Hoe vaak moet ik het afdichtmiddel toevoegen of vervangen? 

Het bandenafdichtmiddel blijft maar een beperkte tijd effectief, wat afhangt van een aantal factoren. Na een bepaalde tijd droogt het afdichtmiddel op en verandert het in een rubberfilm of breekt het in kleine stukjes. In de winter, met grotere temperatuurschommelingen en een vochtigere omgeving, kan het bandenafdichtmiddel verdunnen en minder effectief worden.

Wij raden u aan het afdichtmiddel ongeveer elke 3 maanden te controleren en aan te vullen, afhankelijk van hoe vaak u uw fiets gebruikt. Het is ook aan te raden om het afdichtmiddel elke keer te vervangen als u een band verwisselt.

Raadpleeg de instructies op de doos van de fabrikant om te weten te komen waar u gebruikt afdichtmiddel kunt weggooien, of het gerecycled kan worden of niet. 

Beste praktijken bij een lekke band

De meeste lekken in tubeless-banden worden niet opgemerkt, omdat het afdichtmiddel het lek bijna onmiddellijk dicht. Als het lek echter vrij groot is, kan de band spanning verliezen. In deze situatie is het vaak vrij gemakkelijk om het lek te vinden omdat er afdichtmiddel zichtbaar is. Stop en leg de beschadigde zone naar beneden op de grond, zodat al het afdichtmiddel het lek kan dichten. Zodra de zone is afgedicht (d.w.z. dat er geen lucht meer uit de band lekt), laat u het afdichtmiddel enkele minuten drogen voordat u de band weer oppompt. Als u uw band meteen weer oppompt, kan het afdichtmiddel het lek vaak niet goed repareren vanwege de hoge spanning in de band. 

Ontdek de MICHELIN Protek Max binnenband met zelfdichtende vloeistof 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website