Afhankelijk van hoe je je fiets gebruikt, speelt de bandenspanning een doorslaggevende rol in de prestaties van de band en dus de rolweerstand van de fiets. En het goede nieuws is dat u de bandenspanning zelf kunt bepalen.
Bandenspanning voor weggebruik
Voor gebruik op de weg geldt: hoe meer u de bandenspanning optimaliseert, hoe meer u uw prestaties optimaliseert.
Als uw banden een te lage spanning hebben, neemt de rolweerstand van de fiets toe. Daarom is het belangrijk om uw bandenspanning regelmatig te controleren en aan te passen.
Wees voorzichtig, het is geen kwestie van zo hard mogelijk oppompen, maar van oppompen tot de aanbevolen spanning. Een te hoge spanning heeft geen zin en kan zelfs gevaarlijk zijn voor uw veiligheid.
Bij Michelin staat de maximale spanning die niet mag worden overschreden altijd aangegeven op de zijwand van de band. Zorg ervoor dat u deze niet overschrijdt. Controleer ook de maximaal toegestane spanning van uw velg.
Bandenspanning voor MTB-gebruik
Als u op een mountainbike rijdt, hangt het aanpassen van de spanning af van het terrein. Op grindpaden met stof of op zand en andere zachte ondergrond kunt u beter met een lage spanning rijden. Op dit soort ondergrond zou een hoge spanning anders een vermindering van de prestaties betekenen. Banden met een te hoge spanning hebben de neiging in de grond te dringen en maken het moeilijker om vooruit te komen.
Bandenspanning voor gravel
Voor gebruik op gravel moet u een bandenspanning kiezen waarmee u de veelzijdigheid kunt bereiken die u wenst. Een hoge bandenspanning geeft goede resultaten op het gebied van rolweerstand op de weg, maar gaat ten koste van de grip in het terrein. Een lage bandenspanning verbetert de grip op de weg, maar kan nadelig zijn voor de knelchoc bescherming en de rolweerstand op de weg. Zorg er altijd voor dat u de maximale spanning die op de zijwand van de band en op de velg staat, niet overschrijdt.
Bekijk voor meer informatie over bandenspanning onze bandenspanningsgids.