Hoe nieuwe banden inrijden?

Hoe nieuwe banden inrijden?

Onze experts raden u aan om nieuwe banden in te rijden zodat u kunt genieten van een betere ervaring tijdens de vele kilometers die volgen. Het enige wat u hoeft te doen is een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen, die we in dit artikel uitleggen. 

Waarom is het belangrijk om nieuwe banden in te rijden? 

Een band is een composiet. Met andere woorden, het is een combinatie van verschillende materialen, sommige van gevulkaniseerd rubber, andere van nylon of aramideweefsel. Wanneer u de band uit de verpakking haalt, is hij nog nooit opgepompt, is hij nog nooit uitgerekt om zijn operationele vorm aan te nemen. De band moet dus 'werken' om zijn uiteindelijke vorm te bereiken.

Als het een Tubeless Ready band is, helpt het inrijden de band om zich aan te passen aan het afdichtingsmiddel dat u gaat gebruiken, want elke band is anders. Het hangt ook af van de plaatselijke temperaturen.

Het inrijden van nieuwe banden is een belangrijke stap, ongeacht hun type, als u er later het beste uit wilt halen. Eenmaal ingereden zullen de banden u een betere rijervaring geven. 

Hoe lang moet u nieuwe banden inrijden? 

Het inrijden van nieuwe banden is meer een kwestie van gereden kilometers dan van duur. Het inrijden wordt als voldoende beschouwd als u ongeveer 50 km hebt gereden. Als u een kilometerteller hebt, kunt u gewoon naar deze afstand kijken. Het afleggen van deze afstand betekent noodzakelijkerwijs dat de band voldoende belast is om zijn volledige potentieel te benutten. 

Het inrijden van nieuwe banden gedurende 50 km wordt als voldoende beschouwd.

Maar als u niet over zo'n instrument beschikt, maak u dan geen zorgen: na een tijdje zijn de veranderingen op de band die aangeven dat de band ingereden is, met het blote oog zichtbaar.
U kunt met name zien dat de band homogener is geworden dan toen hij voor het eerst werd uitgepakt. Het loopvlak is mat geworden. Andere delen van de band, met name de zijwand, worden later omdat ze de grond niet direct raken. Het is een geleidelijk proces.

Wanneer alle verschillende onderdelen van de band hebben gewerkt, betekent dit dat de band voldoende is ingereden en dat u er het maximale uit kunt halen. 

Hoe rijdt u nieuwe banden in ? 

Pomp de banden op de juiste spanning 

Als u een nieuwe band koopt, monteert u hem natuurlijk en pompt u hem op. Het is niet nodig om hem tot de maximale spanning op te pompen. Pomp hem gewoon op de aanbevolen spanning. De band begint zich al een beetje aan te passen, zelfs voordat u begint te rijden. 

Als u de band op de aanbevolen spanning laat staan, zal hij na 24 uur zijn definitieve vorm bereiken. Onder invloed van de spanning begint het karkas zich al uit te rekken en te stabiliseren. 

Voorzorgsmaatregelen bij het eerste gebruik van een nieuwe band 

Kies voor uw eerste rit een vlakke, bij voorkeur droge weg en begin met een paar korte remmanoeuvres om de band de kans te geven te werken. Tijdens deze eerste voorbereiding moet u oppassen dat u in het begin niet te hard remt, want dan kan de band later minder goed presteren. 

Neem niet meteen grote bochten met hoge snelheid: begin langzaam in te sturen. Het idee is om geleidelijk de limieten van uw band te bereiken. 

Begin met een paar rustige bochten en remmen op een droge ondergrond

Laat de witte was verdwijnen 

Op sommige wegbanden zijn kleine witte sporen van was zichtbaar wanneer de band wordt uitgepakt. Dit is een chemische stof in de band die wordt gebruikt om de band te beschermen tegen natuurlijke elementen. 

Verwijder ze niet door te wrijven met schuurpapier. Deze was zal geleidelijk in de rubbersamenstelling van de band dringen en van het oppervlak verdwijnen. Dit gebeurt geleidelijk tijdens de inrijperiode. Daarom is het belangrijk om uw banden eerst op droge wegen in te rijden. Op nat wegdek kan deze was ervoor zorgen dat de band gaat slippen bij het remmen. 

Tubeless ready banden  

Bij het monteren van een Tubeless Ready band is het belangrijk om de vloeistof te verdelen door de band te bewegen en er een beetje op te rijden. Zo kan het afdichtmiddel de micro-porositeiten opvullen voor een goede afdichting. (Zie ons artikel over het gebruik van bandenafdichtmiddel)

Het is belangrijk om dit inrijden zo snel mogelijk na de montage te doen om deze afdichtingsfase niet te missen. Zoals hierboven aangegeven, doe een korte rustige inrijperiode op een droge weg, een paar korte remmanoeuvres en een paar korte bochten, dat is genoeg.

Net als bij andere bandtypes is het inrijden van een Tubeless Ready band voltooid zodra de eerste 50 kilometer zijn afgelegd. 

Inrijden van nieuwe Tubeless Ready banden

Inrijden van twee nieuwe banden 

Als u nieuwe banden voor en achter koopt en monteert, gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen: enkele flauwe bochten en een paar keer remmen, gevolgd door een inrijperiode van 50 km of totdat er tekenen van homogenisatie verschijnen op het loopvlak en de zijwanden. 

Is het nodig om een band in te rijden die opgeslagen is geweest? 

Er kunnen momenten zijn waarop u uw banden voor kortere of langere tijd moet opslaan. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat, of als u uw fiets alleen op vakantie gebruikt. Als uw banden op de juiste manier zijn opgeslagen (lees ons artikel over het opslaan van banden voor meer informatie) en al zijn ingereden, hoeft u ze niet opnieuw in te rijden wanneer u ze op uw fiets monteert. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website