Hoe tube banden monteren

HOE TUBE BANDEN MONTEREN

Vergeleken met de andere bandentypen (Tubetype en Tubeless Ready) heeft de tube band een aantal verschillen die de montage tijdrovender en gecompliceerder maken. 

Hij is niet alleen aan de velg gelijmd, maar hij is ook direct rond de binnenband genaaid, wat betekent dat als u hem vervangt, u de hele montage moet vervangen. Gelukkig zijn onze experts er om u te helpen. In dit artikel nemen ze u stap voor stap mee door het proces van het monteren van een binnenband.

Voordat u begint, moet u weten dat deze instructiegids geldt voor zowel weg- als cyclocross-tube banden. 

Welke uitrusting heeft u nodig om een tube band te monteren? 

Een tube band kan niet zomaar op elk fietswiel gemonteerd worden. Als u van plan bent om voor het eerst een tube band te monteren, zorg er dan voor dat uw wiel compatibel is.

Houd er rekening mee dat het kan worden vastgelijmd met tape of lijm. Daarom raden we u aan om de volgende uitrusting beschikbaar te hebben , afhankelijk van de lijmmogelijkheid die u kiest:

 • Specifieke lijm of kleefstof voor tube banden
  Zorg ervoor dat u een lijmmiddel gebruikt dat speciaal is ontworpen voor tube banden (dus niet zomaar lijm, als u voor lijm kiest), want het moet bestand zijn tegen de temperatuurstijging die gepaard gaat met remmen. Veel tube wielen zijn nog steeds uitgerust met remblokken, die het gebied naast de tube waar de lijm is aangebracht opwarmen. Gewone lijm is waarschijnlijk niet bestand tegen deze wrijving.
   
 • Een kwast om de lijm op de velg en het binnenwerk aan te brengen
  Als u voor lijm kiest (we zullen hieronder ook bekijken hoe u lijm gebruikt), heeft u een kwast nodig om het te verspreiden.
   
 • Een paar handschoenen
  Omdat de lijm vies kan zijn, raden we u ook aan handschoenen te dragen als u voor deze manier van lijmen kiest. 

De tube verwijderen 

Als het wiel al een tube-band heeft, moet de lijm worden verwijderd, wat enige tijd kan duren en bepaalde moeilijkheden met zich mee kan brengen. We nemen de stappen met u door, maar als u zich niet op uw gemak voelt met deze handeling, aarzel dan niet om uw wiel naar een vakman te brengen voor montage. 

1 - 24 uur voor montage 

De diameter van de tubes is klein vergeleken met de diameter van het wiel, zodat ze stevig op de velg blijven zitten als ze eenmaal gemonteerd zijn. Om de tube een beetje op te rekken, raden we aan om de tube 24 uur voor montage voor te spannen, zodat hij begint uit te rekken en meer elasticiteit krijgt wanneer u hem neerlegt. 

2 - Verwijder de tube

Begin altijd met het verwijderen van uw tube aan de kant tegenover het ventiel.

Begin met het zoveel mogelijk met de hand lostrekken van de randen van de tube. 

Herhaal deze handeling aan beide kanten om de hele tube van de velg te verwijderen. Het gebruik van een platte schroevendraaier kan de handeling vergemakkelijken, maar wordt niet aanbevolen omdat het risico groot is dat u de velg en het binnenband beschadigt.

Als u erin geslaagd bent om een deel van de tube van de velg te halen, hoeft u er alleen maar aan te trekken om de rest helemaal te verwijderen. 

3 - Lijmresten verwijderen 

De volgende stap is om de lijmresten van de velg te verwijderen. Als u dit niet doet, kan er een onvolkomenheid ontstaan waardoor het wiel kan gaan springen als het draait, vanwege de extra dikte.

De vakmensen gebruiken een schroevendraaier om de eerste laag te verwijderen, waarbij ze heel voorzichtig te werk gaan om het wiel niet te beschadigen. Dit is niet aan te raden voor beginners omdat het krassen kan maken op het carbon van het wiel en het kan beschadigen.

U kunt eindigen met plakpapier om de resterende lijm te verwijderen. Het idee is om een gelijkmatig oppervlak rondom de velg te krijgen. 

4 - Rek de tube uit

Voordat u een tube monteert, moet u hem uitrekken. Pomp de tube op tot de maximaal aanbevolen spanning, sluit het ventiel en laat hem een nacht zitten. 

De tube monteren 

Zorg ervoor dat het ventiel lang genoeg is ten opzichte van de velg. Gebruik zo nodig een ventielverlenger. 

Zorg ervoor dat het ventiel van de tube lang genoeg is.

Tubular banden monteren met lijm 

De volgende stappen zijn van toepassing als u ervoor hebt gekozen om de tube te lijmen.

Pomp uw binnenband op tot ongeveer 1,5 bar om de lijm gemakkelijker aan te brengen.

Aan de onderkant van de tube zit een strook die in contact komt met het wiel, een beschermend katoenen vel. Dit is het deel dat we gaan lijmen. 

1 - Breng lijm aan op de tube

Breng op een schoon werkvlak in een goed geventileerde ruimte een dunne laag lijm aan op de onderkant van de tube. Verdeel de lijm gelijkmatig met een kwast.

Breng een dunne laag lijm aan op de onderkant van de tube.

2 - Breng lijm aan op de velg  

Voer dezelfde handeling uit op de velg. Zorg ervoor dat het oppervlak rondom de velg gelijkmatig is.

Zodra de lijm is aangebracht, is het belangrijk om de tube niet meteen op de velg te plaatsen. Laat de lijm ongeveer 20 minuten drogen. Als de lijm niet meer draderig is als u hem met uw vinger aanraakt, kun u de tube op de velg plakken. 

Breng lijm aan op de velg.

3 - De tube plaatsen 

Plaats eerst het ventiel en plak dan beetje bij beetje de tube op de velg.

Begin met het ventiel, want daar zit het midden van het tube.

Plaats de tube vervolgens rond het wiel, waarbij u aan weerszijden van het ventiel omhoog gaat en aan de tegenoverliggende kant eindigt. Zorg ervoor dat het gecentreerd is op het wiel. Omdat de beschermfolie aan elke kant van de tube een beetje uitsteekt, kunt u zien of hij goed zit of niet en hem zo nodig corrigeren. 

Plaats de tube rond het wiel.

Belangrijk: laat het 1 of 2 uur rusten voor het rollen, zodat de lijm zich kan hechten tussen de tube en het wiel.

Tube banden monteren met tape  

We raden aan om tape alleen te gebruiken op nieuwe velgen of velgen waarop u eerder soortgelijke tape hebt gebruikt. Zorg ervoor dat de velg perfect schoon is, gebruik indien nodig een ontvetter. Gebruik, afhankelijk van de diepte van de velg, een ventielverlenger als dat nodig is.

1 - Het tape aanbrengen 

Het tape kleeft aan beide zijden en is bedekt met een verwijderbare folie boven en onder. Deze moet pas worden verwijderd als de binnenband is geplaatst. 

Begin op 15 cm van het ventielgat.  

Breng de tape aan vanaf 15 cm van het ventiel

Trek de onderste laag van de tape langzaam los. Druk tegelijkertijd de tape op de velg. Breng de tape aan rond de hele omtrek van de velg. Waar de twee uiteinden samenkomen, knipt u het overtollige tape af om overlapping van de twee uiteinden te voorkomen.

Maak een gat op de plaats van het ventiel, zonder het plakband van de velg te verwijderen. 

Waar de twee uiteinden samenkomen, knipt u het overtollige tape af om overlapping van de twee uiteinden te voorkomen.

2 - De tube monteren 

Trek voorzichtig de eerste paar centimeter van de bovenlaag van het tape af en plaats de tubular op uw velg. Zorg ervoor dat de bovenfolie van het tape toegankelijk blijft wanneer de tubular op de velg is gemonteerd.

Pomp de tube op, centreer hem op de velg en laat hem vervolgens leeglopen tot ongeveer 1,5 bar. 

Pomp de tube op als deze eenmaal gemonteerd is.

3 - Trek de bovenfolie eraf  

Zodra de tube is gemonteerd, ga jhet wiel rond en trek voorzichtig de bovenlaag van de tape eraf. 

Trek de bovenfolie van de tape voorzichtig los.

4 - Pomp op de gewenste spanning  

Uw tube zit nu vast op de velg. Pomp op tot de gewenste spanning, afhankelijk van uw maat en gewicht. Overschrijd de maximale spanning die op de zijkant van de tubular staat aangegeven niet. 

Wacht nog 24 uur voor gebruik. 

Mag ik afdichtmiddel in mijn Michelin tubes doen?  

Het is heel goed mogelijk om afdichtmiddel aan de binnenkant van uw tubes te gebruiken om lekrijden te voorkomen.

Zorg er wel voor dat het ventieldopje verwijderbaar is, anders loopt u het risico dat alles verstopt raakt met vloeistof. Michelin tubes zijn allemaal uitgerust met een ventiel met verwijderbare schroefdop

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website