Hoe kiest u uw fietsband?

Hoe kiest u uw fietsband?

Wat uw fietsactiviteit ook is, sommige banden zullen geschikter zijn dan andere. Hoe kiest u de juiste fietsbanden voor de prestaties die u verwacht? Vind de antwoorden in onze complete gids.

1 - Bepaal de maat van uw fietsband 

Wij raden u aan om dicht bij de maat te blijven van de banden die al op uw fiets gemonteerd zijn. Zelfs als het mogelijk is om te kiezen voor grotere of kleinere banden, wees er dan van bewust dat dit risico's met zich mee kan brengen. Te grote fietsbanden kunnen tegen  het frame van uw fiets aankomen en te kleine banden kunnen gemakkelijker kapot gaan en zijn minder gemakkelijk te hanteren. 

Hoe vindt u de maat van uw fietsbanden? 

De maat van uw fietsbanden staat op de zijwand. En als uw fiets minder dan 5 jaar oud is, is het ook waarschijnlijk dat u de technische specificaties kunt vinden door simpelweg het referentienummer van uw fiets in te typen op internet. U kunt ook uw dealer raadplegen of het technische informatieblad van uw fiets, waar de bandenspecificaties worden aangegeven. 

Het belangrijkste is dat u binnen de afmetingen blijft die voor uw fiets zijn opgegeven om de veiligheid en de oorspronkelijke rijeigenschappen van uw fiets te garanderen. 

Kijk voor de maat van uw fietsband op de zijwand

2 - Kies een fietsband aangepast aan uw gebruik

Zodra u uw bandenmaat weet, moet u een fietsband kiezen die geschikt is voor uw gebruik. 

Bent u meer een ROAD-, CITY- of MTB-fietser (mountainbike)?

Elk van deze brede categorieën heeft een reeks gebruiksmogelijkheden en het is belangrijk om die van u te identificeren om een verstandige keuze te kunnen maken. 

ROAD 

Dit is uw categorie als u uw fiets voornamelijk op de weg gebruikt voor wedstrijden of training, veldrijden of gravel. Als u uw fiets gebruikt voor woon-werkverkeer, raadpleeg dan onze CITY-sectie

Racing  

Is het uw doel om als eerste over de finish te komen? Wielrennen op de weg is een veeleisende discipline, gericht op snelheid en uithoudingsvermogen, waarvoor een lichtgewicht, aerodynamische fiets en hoge-prestatie banden nodig zijn.

Voor deze discipline raden wij u de MICHELIN Power Cup aan, die u in alle opzichten tevreden zal stellen.

We gaan hier dieper op in in ons artikel "Hoe kiest u de beste racefietsbanden". 

Training 

Als u zich vooral richt op training om uw conditie, uithoudingsvermogen, snelheid en techniek te verbeteren, overweeg dan de MICHELIN Lithion (alleen beschikbaar in tubetype) die een interessant compromis biedt tussen rolefficiëntie en slijtvastheid, of de MICHELIN Power All Season.

Lees voor meer informatie ons artikel over "Hoe kiest u de beste racefietsbanden". 

MICHELIN Lithion: een fietsband die een goed compromis biedt tussen rolefficiëntie en slijtvastheid

Cyclocross 

Als u een liefhebber bent van Cyclocross, bent u op zoek naar goede grip op droog en nat terrein om te presteren op moeilijke en technische parcoursen. Onze fietsbanden speciaal ontworpen voor dit gebruik zijn de MICHELIN Power Cyclocross JET voor droog terrein en de MICHELIN Power Cyclocross MUD voor zacht en modderig terrein.

Lees meer in ons artikel "Hoe kiest u uw cyclocross-band? "

Gravel

Als u op de weg rijdt, maar ook op gravel of trails waar uw fietsbanden net zo goed moeten presteren zonder risico op lekrijden, kan het verstandig zijn om een gravelband te kiezen die aan uw behoeften voldoet. Om dit te doen, is het belangrijk om rekening te houden met het soort terrein waar u voornamelijk mee te maken hebt. Afhankelijk van uw rijstijl en het soort ondergrond dat u verkiest, zijn de MICHELIN Power Gravel of de MICHELIN Power Adventure geschikte opties.

Lees voor meer informatie ons artikel "Hoe kiest u de beste gravelbanden voor uw fiets

CITY 

Deze categorie is voor u als u uw fiets voornamelijk gebruikt voor stadsdoeleinden, voor woon-werkverkeer op asfaltwegen, of voor toertochten of trektochten, waarbij u zich soms waagt op paden of wegen in slechte staat. We kijken ook naar All Season gebruik en adviseren u over fietsbanden voor kinderen.

Commuting  

Als u uw fiets voornamelijk in een stedelijke omgeving gebruikt, zoals woon-werkverkeer, is het essentieel om banden te kiezen die geschikt zijn voor asfalt, goede grip bieden en zorgen voor optimaal comfort tijdens dagelijkse ritten in de stad.

Hiervoor kunt u kiezen voor de MICHELIN Protek of de MICHELIN Protek Max. Het grootste verschil is dat deze laatste beter bestand is tegen lekrijden.

MICHELIN Protek Max: een lekbestendige fietsband voor woon-werkverkeer


Touring  

Onze Touring-fietsbanden zijn ontworpen voor fietsers die graag een beetje van de gebaande paden afwijken. Als u zo'n fietser bent, kunt u de MICHELIN Protek, MICHELIN Protek Max, MICHELIN Protek Cross of MICHELIN Protek Cross Max overwegen, afhankelijk van hoe veel u verhoudingsgewijs op paden rijdt. Deze banden hebben over het algemeen iets meer profiel, voor een betere controle en grip wanneer u zich een beetje off-road waagt. 

Trekking 

Als u van plan bent om uw fiets vaker te gebruiken op fietspaden in slechte staat of op kleine off-road paden, dan zijn trekking fietsbanden iets voor u. Kies in dat geval voor de MICHELIN Protek Cross of de MICHELIN Protek Cross Max. Het profiel van de Protek Cross Max heeft meer blokken voor veelzijdiger off-road gebruik.

Houd er rekening mee dat deze banden geschikt zijn voor stads-/ woon-werkverkeer met een beetje off-road. Voor volledig off-road gebruik, zie de MTB section.

All season 

All-season fietsbanden zijn ideaal voor de winter. Ze bieden optimale grip en prestaties in verschillende weersomstandigheden, waaronder de typische natte en gladde winterwegen. Dus als u het type bent dat zelfs in deze omstandigheden de weg op gaat, raden wij u de MICHELIN Power All Season en de MICHELIN StarGrip aan.

MICHELIN Power All Season: de ideale fietsband voor de winter


Kinderen  

Voor jongere fietsers bieden we banden die speciaal ontworpen zijn voor kinderfietsen tot 24 inch. Deze fietsbanden zijn ontworpen om een veilige en comfortabele rit te bieden, aangepast aan kleine wielen.

De MICHELIN City J is ontworpen voor gebruik op voornamelijk asfalt. De MICHELIN Country J, met zijn diepere profiel, is ideaal voor meer off-road gebruik. 

MTB 

Dit is de juiste categorie voor u als u op zoek bent naar avontuur wanneer u op de fiets stapt. Van de weg af houdt u van onregelmatige of moeilijke parcoursen, voor vrije tijd of competitie. Welke discipline past het beste bij u - Cross-Country, Trail, Enduro, Downhill of het simpele plezier van off-road rijden met uw mountainbike?  

Kies de juiste fietsbanden voor MTB


Laten we beginnen met een vraag:

Kent u de veerweg van uw ophanging?

De veerweg verwijst naar het vermogen van het voor- en/of achterwiel om verticaal te bewegen om schokken te absorberen en obstakels te overwinnen. Als uw fiets bijvoorbeeld 100 millimeter veerweg aan de voorkant heeft, betekent dit dat uw voorwiel 100 millimeter verticaal kan bewegen om een obstakel te overwinnen. 

De verschillende mountainbike disciplines worden over het algemeen ingedeeld op basis van veerweg:

 • Veerweg minder dan 120 mm
  Deze veerwegwaarden zijn typisch voor cross-country fietsen. Deze fietsen zijn ontworpen voor snelheid en efficiëntie op relatief vlak terrein.
 • Veerweg van 120 mm tot 140 mm
  Deze veerwegen zijn over het algemeen te vinden in de categorieën Trail, All Mountain en Down Country. In deze disciplines bieden de fietsen een goede balans tussen crosscapaciteit en klimefficiëntie.
 • Veerweg van 140 mm tot 160 mm
  Dit zijn over het algemeen Trail of All Mountain fietsen, ontworpen om ruwer terrein en steilere afdalingen aan te kunnen.
 • Veerweg van meer dan 160 mm tot ongeveer 190 mm
  Dit is de Enduro categorie. Fietsen in deze discipline zijn ontworpen voor technische afdalingen en moeilijke bergparcoursen.
 • Veerweg meer dan 190 mm 
  Deze categorie is over het algemeen gereserveerd voor Downhill, een discipline die extreme afdalingen en zeer oneffen terrein met zich meebrengt.

 

Als u de veerweg niet kent en u zich niet specialiseert in de bovengenoemde disciplines, bent u misschien een recreatieve off-road fietser die af en toe wat plezier wil beleven op zijn mountainbike. Als dat het geval is, kijk dan niet verder dan onze 'Access line' mountainbike gamma's, die perfect zullen zijn voor uw gebruik. 
Lees anders verder. 

Cross-Country

Ons gamma Racing Line omvat drie effectieve fietsbanden voor cross-country gebruik: MICHELIN Jet, MICHELIN Force en MICHELIN Wild.

MICHELIN Jet, ontworpen voor hard terrein, biedt maximale snelheid zonder in te boeten aan grip en robuustheid.

MICHELIN Force, onze meest veelzijdige optie, biedt een perfect evenwicht tussen prestaties en grip op de meest uiteenlopende terreinen.

MICHELIN Wild is onze meest extreme cross-country band. Hij is speciaal ontworpen voor zacht terrein en biedt maximale grip.

MICHELIN Wild XC Racing Line is onze meest extreme fietsband voor Cross-Country

Er is een verschil van 2 watt tussen de Jet en de Force (in het voordeel van de Jet), evenals tussen de Force en de Wild (in het voordeel van de Force). 

 • Als u uw prestaties wilt optimaliseren en uw tijden wilt verbeteren, kies dan voor de MICHELIN Jet.
 • Als u op zoek bent naar een evenwicht tussen prestaties en een verstandiger gebruik, is de MICHELIN Force of de MICHELIN Wild beter geschikt. 
   

Trail / Mountain 

In het segment Trail Mountain heet ons gamma MICHELIN All Mountain 2. Het is beschikbaar in twee opties: MICHELIN Force AM2 competitie lijn en MICHELIN Wild AM2 competitie lijn.

 • De Force is sneller dan de Wild op moeilijk tot gemengd terrein. 
 • De "Wild" geeft u meer grip dan de "Force" op gemengd tot zacht terrein. 
MICHELIN Force AM2: een trail mountainbike band om snelheid te optimaliseren


Als u uw snelheid wilt optimaliseren, zet dan 2 "Force" banden op uw fiets. 
Wilt u de grip optimaliseren, monteer dan 2 "Wild" banden.
Door deze twee fietsbanden te combineren, een Wild voorop en een Force achterop, krijgt u de voorkeurskeuze van rijders op hoog niveau. Dit geeft u een speelsere en responsievere fiets voor All Mountain gebruik. 

Merk op dat sommige All Mountain 1 gamma's nog steeds beschikbaar zijn in de Performance lijn, zodat u oudere maten kunt vinden.

Enduro 

Ons enduro-gamma is beschikbaar in 2 versies: MICHELIN Racing Line en MICHELIN Competition line. 

De Racing line is de versie die bereden wordt door onze professionele wielrenners in de Enduro World Series en Enduro World Cup. Hij biedt u het beste compromis tussen grip en stevigheid zodat u een wedstrijd kunt uitrijden zonder te vallen en tegelijkertijd uw bochtentijden kunt optimaliseren.

Laten we eens beter kijken naar wat deze gamma's te bieden hebben:

Racing Line Enduro

Er zijn twee bandenversies in dit gamma: de MICHELIN Wild Enduro Front Racing Line en de MICHELIN Wild Enduro Rear Racing Line.

Met de "Front" krijgt u maximale grip en met de "Rear" kunt u de prestaties op het achterwiel optimaliseren. Voor maximale grip kunt u voor en achter twee Front-banden monteren. Michelin raadt echter af om een Wild Enduro Rear aan de voorkant te monteren voor Racing Line-gebruik.

Racing Line-banden zijn verkrijgbaar in 29 x 2.40 voor het voorwiel en 29 x 2.40 voor het achterwiel.

Competition Line Enduro

Als uw gebruik gematigd is, maar u bent nog steeds op zoek naar maximaal plezier en prestaties, dan hebben we een Wild Enduro gamma beschikbaar in een competition line versie. Met zijn 3 opties dekt dit gamma alle gebruiksmogelijkheden die u zoekt op uw Enduro fiets.

De MICHELIN Wild Enduro Front is beschikbaar in twee bandencompounds, Magi-x en Gum-x.

 • De Magi-x geeft u maximale grip
 • De Gum-x geeft u maximale prestaties.

 
De MICHELIN Wild Enduro Rear is enkel beschikbaar op de Competition Line in Gum-x versie.

MICHELIN Wild Enduro: een fietsband voor maximaal plezier en prestaties

Hoe kiest u tussen de Racing Line en de Competition Line? 
 • Als u op zoek bent naar betere tijdprestaties en een probleemloze band, kies dan voor de Racing Line. 
 • Als u uw vaardigheden een beetje wilt optimaliseren met een band met volledige prestaties, dan is de Competition Line iets voor u.

 
Wereldwijd is de hele Competition Line verkrijgbaar in 27.5 x 2.40 en 29 x 2.40.

Downhill 

Onze Downhill gamma's zijn verkrijgbaar in twee niveaus: Racing line en Performance line. Ze hebben hetzelfde DNA als onze crosscountrylijnen. 

 • De Racing Line is speciaal ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar maximale prestaties op het gebied van grip en stevigheid. U kunt de wereldbekerpistes zonder zorgen aan, met uitstekende grip en zonder angst voor lekke banden.
 • De Performance Line is ontworpen om u een goed prestatiecompromis te bieden voor gematigder Downhill-gebruik.
 • Laten we deze gamma's eens nader bekijken: 
   
Racing Line Downhill

Deze is beschikbaar in drie versies:

 • De MICHELIN DH 34 is de snelste optie in het gamma en maakt het mogelijk te presteren op hard terrein (verdichte aarde/steen/fietspark),
 • De MICHELIN DH 22 is de meest veelzijdige optie met een goede noppenpenetratie op zachte ondergrond en stabiliteit op harde ondergrond,
 • De MICHELIN DH mud is de perfecte optie om uit te blinken in modder wanneer u deze omstandigheden tegenkomt, of op zeer zachte ondergrond.


Deze drie fietsbanden werden gebruikt in wereldbekerwedstrijden. 

MICHELIN DH22 is de meest veelzijdige fietsband voor Downhill

Performance Line Downhill 

Dit gamma is enkel beschikbaar in DH 34 met de MICHELIN DH 34 Bike Park omdat zijn doelstelling is u de beste prestaties te bieden voor gebruik in Bike Parks.

Zijn loopvlakprofiel, geïnspireerd op de DH 34 Racing Line, laat u toe uw grip te optimaliseren op het harde terrein dat u vindt in Bike Parks. Het karkas is echter iets lichter en het rubber iets soepeler, zodat u uw snelheid tussen grote sprongen kunt optimaliseren.

Omdat Bike Park banden sneller slijten, is het rubber van de MICHELIN DH 34 Bike Park speciaal ontworpen om langer mee te gaan in dit gebruik.

Down Country 

Voor Down Country fietsbanden raden wij u aan om onze Cross-country Racing Line gamma's in hun 29 x 2.35 versies te bekijken.

De MICHELIN Wild XC Racing Line biedt een maximale grip en een uitstekend reactievermogen in de bochten, geïnspireerd op de MICHELIN Wild Enduro gamma's.

De MICHELIN Wild XC Performance Line biedt u een maximale grip op zacht en gemengd terrein en een lekbescherming dankzij de vezellaag met hoge dichtheid onder het loopvlak.

WILD XC Performance Line: een Cross-Country fietsband die u maximale grip biedt op zacht en gemengd terrein


Alledaags 

Als u uw mountainbike af en toe gebruikt, bijvoorbeeld voor weekendritten in het bos, raadt Michelin u aan de Access Line pagina te raadplegen om uw fiets uit te rusten met geschikte banden.

Voor 26", 27,5" en 29" maten, zult u ons Country gamma waarderen, dat enkele jaren geleden werd ontworpen voor dit soort gebruik. 
Kies het profiel dat bij u past. Onthoud: hoe agressiever de fietsband eruitziet, hoe effectiever hij off-road zal zijn!

Als u uw mountainbike voor een sportiever doel gebruikt, al is het maar af en toe, en op zoek bent naar een 27,5" of 29" maat, raadt Michelin u onze gamma's Force Access Line en Wild Access Line aan, waarvan het profiel geïnspireerd is op onze hamma's Performance Line en Racing Line.

Deze gamma's zijn speciaal ontworpen om u de duurzaamheid te geven die u nodig hebt. Alleen het karkas en de rubbertechnologieën verschillen om te voldoen aan uw behoeften op het gebied van compromis, lichtheid, kracht, grip en prestaties. 

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website