Hoe monteert u tubeless fietsbanden

Hoe monteert u tubeless fietsbanden

Tubeless fietsbanden zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vooral bij mountainbikers. Tubeless ready-banden vormen een directe afdichting met de velg van het wiel, waardoor de traditionele binnenband niet langer nodig is. Maar om het systeem goed te laten werken, is zorgvuldige montage een vereiste. Meer lezen over het monteren van tubeless fietsbanden.

Samenvatting:

Wat zijn tubeless fietsbanden?

Fietser tijdens een ritje op een fiets met tubeless banden

Zoals de Engelse naam al zegt, zijn tubeless fietsbanden luchtbanden zonder binnenband. Bij traditionele exemplaren zorgt de binnenband ervoor dat de luchtdruk wordt behouden. Wanneer u lek rijdt, is het dan ook deze binnenband die moet worden gerepareerd of vervangen. Bij zowel normale als tubeless fietsbanden wordt de band op zijn plaats gehouden door de bandhielen die zijn verbonden met de randen van de velg. Het verschil met tubeless fietsbanden is dat deze een luchtdichte afdichting vormen.

Tubeless fietsbanden zijn lastiger te monteren omdat de afdichting tussen de velg en de band extra strak moet zitten. Met de juiste voorbereiding en aandacht vormt de montage van tubeless banden normaal gezien echter geen probleem.

De voor- en nadelen van tubeless fietsbanden

In het verleden zijn er wat complicaties geweest met de compatibiliteit van tubeless fietsbanden. Regelgeving heeft er echter voor gezorgd dat de meeste tubeless banden nu de standaard technologie van Tubeless Ready-banden en -velgen toepassen.

Om te beslissen of tubeless banden geschikt zijn voor uw rit, dient u de voor- en nadelen in overweging te nemen.

De voordelen van tubeless fietsbanden

  • Ze hebben een lagere spanning nodig. Dit zorgt voor meer comfort, een betere tractie en optimaal rijgedrag.
  • De rolweerstand is meestal ook lager, omdat er geen interactie is tussen de band en de binnenband.
  • Lekrijden komt minder vaak voor en het risico op stootlekken is lager. Bovendien worden veel lekken vanzelf weer gedicht dankzij het afdichtingsmiddel


De nadelen van tubeless fietsbanden

  • Vanwege de strakke afdichting kan het lastig zijn om de tubeless fietsbanden te monteren en te demonteren.
  • Ze kunnen duur zijn en vereisen meestal speciale velgen.
  • U heeft mogelijk extra gereedschap en een compressor nodig.
  • Tubeless fietsbanden blijven minder goed op spanning, en puntige voorwerpen en het nemen van scherpe bochten kunnen tot luchtverlies leiden.
  • Het afdichtingsmiddel moet mogelijk regelmatig worden vervangen (dit hangt van het gebruikte middel af, maar over het algemeen raden wij aan dit iedere 3 maanden te vervangen).

Wat heb ik nodig om tubeless fietsbanden te monteren?

Heb u besloten om tubeless fietsbanden te gebruiken? Voordat u deze op uw fiets monteert, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Mogelijk heeft u al het gereedschap voor het monteren van traditionele binnenbanden, maar er zijn wat speciale vereisten voor tubeless fietsbanden.

Dit heeft u nodig:

  • Een tubeless of tubeless ready-band. Tubeless ready-banden hebben speciaal ontworpen hielen die beter op hun plaats blijven.
  • Een tubeless of tubeless ready-velg.
  • Een tubeless ventiel. Dit is een Presta-ventiel voor tubeless gebruik
  • Twee bandenlichters.
  • Een pomp of compressor. Afhankelijk van het soort band heeft u mogelijk een compressor nodig om de juiste bandenspanning te bereiken.
  • Latex afdichtingsmiddel.
  • Een spons, plus water en zeep.

Hoe monteert u uw tubeless fietsband?

How to Mount a Tubeless Ready* MTB Tire - Michelin Bike

De volgende stappen zijn bedoeld voor MTB-banden. Als u zich afvraagt hoe u tubeless racefietsbanden monteert dan is het proces in principe hetzelfde.

Dit is het stapsgewijze proces om uw tubeless fietsband te monteren:

  1. Controleer eerst de staat van het wiel.
    Hou het wiel aan de as verticaal voor u en draai het zachtjes rond om te zien of het niet verbogen of beschadigd is. Beschadigde velgen maken het afdichten van de band namelijk onmogelijk.
  2. Maak de velg schoon.
    Besteed extra aandacht aan de binnenkant en zorg dat er geen losse deeltjes achterblijven. Als u een tubeless ready-velg heeft, controleer dan of de velgtape nog goed op zijn plaats zit.
  3. Neem nu het ventiel en plaats het in de velg.
    Voeg de rubberen ring en moer toe en draai het geheel goed vast.
  4. Normaal wordt uw tubeless ready-band opgevouwen aangeleverd.
    Vouw de band uit en zorg ervoor dat hij zijn originele vorm weer aanneemt zodat deze gemonteerd kan worden. Let op de richting: op de zijwand van de band moet duidelijk staan welke kant naar voren moet liggen.
  5. Om de band rond de velg te krijgen, moet u voor de montage de velg en de bandhiel insmeren.
    Gebruik een natte spons en wrijf zachtjes de zeep erover om een glibberig effect te creëren. Beweeg de spons dan over de velg en over het stukje band heen dat u als eerste wilt monteren.
  6. Hou het wiel verticaal en plaats de eerste bandhiel op de velg en zorg ervoor dat de band overal goed is geplaatst.
  7. Draai het wiel rond en doe op de andere bandhiel wat water met zeep. Nu kunt u deze kant monteren.
  8. Het plaatsen van de tweede bandhiel is vaak wel het lastigst.
    Begin aan de kant tegenover het ventiel. Werk de bandhiel symmetrisch in de velg en gebruik daarvoor beide handen.
  9. Als er alleen nog een kleine ruimte rond het ventiel vrij is, hou het wiel dan weer verticaal met het gat naar de onderkant.
  10.  Neem 60ml afdichtingsmiddel en stop dit in het gat zodat het in de band komt. Draai nu het wiel om het afdichtingsmiddel om de hele band heen te verspreiden. De benodigde hoeveelheid afdichtingsmiddel is afhankelijk van het soort band. Hoe breder de band, hoe meer afdichtingsmiddel er nodig is.
  11.  Druk de bandhiel er volledig in om het geheel af te sluiten. Gebruik dan de bandenlichters om te controleren of de band er op alle plekken helemaal inzit.
  12.  Controleer of de 2 bandhielen aan beide kanten van het ventiel zijn geplaatst.
  13. Gebruik een pomp of compressor om de band op te pompen tot de juiste spanning die aangegeven staat op de zijwand van de band. Zorg wel dat de band niet te hard wordt opgepompt.
  14.  Controleer of de band juist is geplaatst op de velg.
  15.  Draai het wiel weer verticaal en beweeg dit een beetje naar links en rechts om ervoor te zorgen dat het afdichtingsmiddel de binnenkant van de band volledig bedekt.
  16.  Inspecteer de band nog een keer om te kijken of u nog onregelmatigheden ziet.
  17.  Stem ten slotte de bandenspanning af op uw rijstijl en het terrein.

    U bent klaar om te gaan!
Latex afdichtingsmiddel toegevoegd aan een tubeless fietsband

FAQ:  Het monteren van tubeless ready-banden

  • Zijn tubeless fietsbanden geschikt voor zowel racefietsen als MTB's?
    Tubeless fietsbanden zijn nu heel gewoon voor mountainbikes. Doordat met deze exemplaren met een lagere spanning kan worden gereden, bieden ze meer comfort en een betere tractie op ruw terrein. Het monteren van tubeless banden op racefietsen is lastiger omdat daarbij sprake is van een hogere bandenspanning. Dankzij de optimale prestaties van bijvoorbeeld de MICHELIN Power Cup TLR Competition Line, stappen veel racefietsgebruikers echter ook over op tubeless ready-exemplaren om te profiteren van hun betere rijgedrag en de lagere rolweerstand.
     
  • Kan ik tubeless fietsbanden monteren zonder speciale velgen?
    Dat is mogelijk, maar wordt niet aangeraden. Bij dikke, normale banden op normale velgen en met een lage spanning bestaat de kans dat ze voor een goede afdichting zorgen. Maar het risico op lekken is veel hoger. Ga voor aanvullende informatie naar een gecertificeerde professional. Voor racefietsen geldt dat u nooit voor tubeless banden moet gaan zonder over de juiste onderdelen te beschikken. Dit vanwege de hogere bandenspanning.

 

  • Wat gebeurt er als ik een lekke band krijg?
    Tubeless ready-banden zijn minder vatbaar voor lekken en logischerwijze ook stootlekken. Bovendien worden kleine lekken door het afdichtingsmiddel in de band zelf weer gedicht. In het geval dat een lek niet zelf wordt gedicht, kunt u óf eenvoudig een binnenband plaatsen óf het lek repareren met een tubeless ready-bandenplug.
     
  • Hoe vaak moet ik de banden opnieuw afdichten?
    Het afdichtingsmiddel in een tubeless ready-band is een dunne, melkachtige, op latex gebaseerde vloeistof die zijn vloeibare textuur ook in de band behoudt om in het geval van een lek het gaatje op te vullen. Het droogt echter na een paar maanden uit, afhankelijk van de specificaties van het afdichtingsmiddel.  Wij adviseren om elke 3 maanden opnieuw afdichtingsmiddel aan te brengen om de veiligheid en betrouwbare werking van uw banden te garanderen.
     
  • Zijn alle tubeless fietsbanden geschikt voor alle tubeless velgen?
    In het verleden was het onverstandig te veronderstellen dat alle velgen- en bandencombinaties mogelijk waren. Inmiddels kunt u er wel van uitgaan dat elke band op elke velg kan, hoewel sommige combinaties beter werken dan andere. Voor goede prestaties en een optimale luchtdichtheid is het verstandig te kiezen voor banden en velgen die voldoen aan de Tubeless Ready-standaard, zoals MICHELINs range van tubeless mountainbikebanden.
De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website