Kan ik mijn winterbanden ook in de zomer gebruiken?

Het kan verleidelijk zijn om uw winterbanden het hele jaar door te gebruiken, maar is dit echt een goed idee? Lees dit artikel om meer te weten te komen over wet- en regelgeving inzake winterbanden, het comfort dat ze met zich meebrengen, hun veiligheidsfuncties en hoe ze u geld kunnen besparen. Hier vindt u alles wat u moet weten over het rijden met winterbanden in de zomer en het hele jaar door.

Waarom voor winterbanden kiezen?

Winterbanden (ook wel sneeuwbanden genoemd) zijn ontworpen voor het winterseizoen met hun wijde en diepe groeven. Dit unieke profiel en rubber past zich aan de lage temperaturen aan en biedt uitstekende wegligging in koud weer, waardoor u ongeacht het weer vol vertrouwen kunt rijden.

Is het verboden om met winterbanden in de zomer te rijden?

In Nederland is er geen wetgeving die aangeeft dat het verboden is om tijdens de zomer met winterbanden te rijden. Tegelijkertijd is er ook geen regelgeving die winterbanden verplicht maakt als het seizoen in aantocht is. Het is de keuze van de automobilist om geschikte banden voor het seizoen te gebruiken, waarbij veiligheid en comfort op de weg prioriteit is.

bras bib hiver

Wanneer kan ik mijn winterbanden gebruiken?

Wij raden aan om uw winterbanden (ook wel sneeuwbanden genoemd) te gebruiken wanneer het kouder dan 7 graden wordt.

Waarom?

Bij het rijden in winterse omstandigheden onder de 7 graden, is de remafstand van een winterband korter dan die van een zomerband op welke ondergrond dan ook (droog, nat, besneeuwd, zwart ijs), waarbij de winterband betere grip levert.

Waarom zou ik mijn winterbanden verwisselen voor de zomer?

Het is veiliger om naar zomerbanden over te gaan vanwege een kortere remafstand.

Zomerbanden garanderen een maximale veiligheid op droge en natte wegen wanneer de temperaturen hoger zijn dan 7 graden.

 

Bij temperaturen onder de 7 graden presteren gecertificeerde winterbanden (gemarkeerd met M+S en/of 3PMSF*) echter beter dan zomerbanden in winterse omstandigheden.
Tests uitgevoerd door TÜV SÜD in 2013 met 205/55 16 H-banden.

img 1

img 1

* 3PMSF: 3 Peak Mountain Snow Flake, wintercertificering.

 

Gemiddelde vermindering van de remafstand van een zomerband ten opzichte van een wintergecertificeerde band. Remmen op droge ondergrond van 80 tot 0 km/u. TÜV SÜD 2013 tests, in 205/55 R16 H, uitgevoerd tussen 13°C en 26°C.

 

img 4

img 4

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterband in vergelijking met een zomerband. Remmen op sneeuw van 50 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16 H, uitgevoerd bij -5°C.

Om brandstof te besparen

De rolweerstand van een winterband is groter dan die van een zomerband met dezelfde maat. Door met winterbanden in de zomer te rijden, zult u daarom meer brandstof verbruiken en meer CO2 uitstoten.

Voor comfort

Het verwisselen van uw winterbanden met modellen die geschikt zijn voor zomerse weersomstandigheden en hogere temperaturen is een keuze die ook gunstig is voor het bestuurderscomfort. Zomerbanden garanderen een betere wegligging bij temperaturen die hoger zijn dan 30 graden, waardoor u comfortabel en veilig kunt rijden.

Wetgeving

Hoewel het niet wordt aanbevolen vanwege veiligheidsredenen en brandstofverspilling, is het in Nederland momenteel niet verboden om het hele jaar door met winterbanden te rijden. U bent ook niet verplicht om uw voertuig uit te rusten met winterbanden als er koud weer in aantocht is. Enkel het gebruik van spijkerbanden is verboden.

Veiligheid

Het rijden met winterbanden in de zomer wordt echt gevaarlijk wanneer de temperatuur begint te stijgen. Boven de 30 graden is het rubber van winterbanden geneigd om zachter te worden, waardoor de grip van de band op de weg wordt verminderd. Hierdoor wordt de band minder effectief, ongeacht wat voor afstand er wordt gereden.

Hoe zit het met all season banden?

De MICHELIN CrossClimate reeks is een 3PMSF gecertificeerde* all season band die een innovatieve oplossing biedt voor zomer- en winterbanden.

Met de MICHELIN CrossClimate reeks kunt u veilig rijden in zowel de zomer als de winter, zonder er aan te hoeven denken dat u uw banden moet vervangen wanneer het weer verandert. Daarom zijn deze banden de beste keuze voor automobilisten die in gematigde gebieden leven waar het weer gedurende de meeste tijd van het jaar mild blijft, met af en toe een koude periode.

img 3

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterbanden in vergelijking een zomerband. Remmen op nat wegdek van 80 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16, uitgevoerd bij 5°C.

car edito pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website