moto banner betere veiligheid tips en adviezen

Het herkennen van stuurproblemen door banden

Het is niet altijd eenvoudig de oorzaak van afwijkingen in rijgedrag te bepalen. Afwijkingen in het rijgedrag van de motor kunnen worden veroorzaakt door de banden (type, onjuiste bandenspanning) en/of een verandering aan het voertuig (accessoires, belading etc.). De band is niet de enige bepalende factor.

moto picto picto kickback hulp en advies

Kickback/ Wobble

Dit is een plots zijdelingse beweging van het voorwiel (snel heen en weer bewegen van de vork) die vooral voorkomt bij accelereren. Wordt van buitenaf veroorzaakt (een hobbel, een verbindingsstuk in het wegdek).

moto picto shimmy hulp en advies

Shimmy

Is een zijwaartse trilling van de voorvork wanneer men langzamer gaat rijden bij lage snelheden (< 100 km/u).

moto picto weaving hulp en advies

Weaving

Dit is een meer of minder ernstige golfachtige beweging van de motor die kan optreden bij het recht vooruit of door bochten rijden en komt meestal voor bij een gemiddelde snelheid van 140 km/u.

moto picto picto trillingen hulp en advies

Trillingen

Deze komen voor bij de hele voorvork/wiel meestal bij snelheden tussen de 90 en 130 km.

Het ligt niet altijd alleen aan de banden

De verdeling van de lading kan leiden tot afwijkingen in het weggedrag van een voertuig. Dat geldt ook voor de aanwezigheid van nieuwe of veranderde accessoires (niet originele topcases, tassen, stroomlijnkappen, windscherm, handvatten, zadel, wielen, etc.).

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website