Bandenslijtage

Waarom hebben sommige banden sneller last van slijtage dan andere?

moto edito wear help and advice

De levensduur van een band hangt af van een aantal factoren:

Sommige hiervan heeft de motorrijder zelf in de hand, zoals de bandenspanning, belading, rijsnelheid en rijstijl (remmen en accelereren).

Andere factoren echter niet. Pas uw rijgedrag daarom waar nodig aan:

  • Op verharde wegen: aan de bochten en het type wegdek
  • Off-road: aan het terrein (zand, grind, modder etc.) en de omgevingstemperatuur

Elk van deze factoren heeft een beetje invloed op de gebruiksduur van de band, maar er kan veel meer slijtage ontstaan als meerdere factoren samenvallen.

De grip op de weg wordt vooral bepaald door het loopvlak van de band. Als dit profiel slijt, kan de band steeds slechter water afvoeren. Daarom is het belangrijk om op natte weggedeelten langzamer te rijden.

Probeer de banden regelmatig te controleren op slijtageplekken.

Hoe controleert u de slijtage van een band?

Loop de band altijd op verschillende punten na op slijtage.

De banden kunt u controleren met een profielmeter of door te kijken naar de slijtage-indicatoren in het loopvlak (een symbooltje aan de zijkant, indien aanwezig). Als de wettelijke of technische limiet is bereikt, moet de band worden verwijderd en vervangen.

Wanneer en hoe controleert u de banden?

Banden moeten regelmatig worden gecontroleerd op ongewone slijtage en mogelijke schade.
Volg het onderstaande stappenplan:

  • Loopvlak: Controleer hier op vreemde objecten, snijplekken, plaatselijke schade en ongebruikelijke slijtage
  • Zijkanten: Kijk naar schade door stoten (stoepranden, kuilen etc.), snijplekken, barsten en ongebruikelijke vervormingen
  • Gebied rond de velg / schaafstrook van de hiel: Let op krassen of schade op de velg.

Alle scheuren, snijplekken en vervormingen van het loopvlak, de zijkanten of de plek waar de band de velg raakt, moeten zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant goed worden nagekeken door een bandenspecialist. Dat geldt ook voor eventuele schade aan de velg.

Hergebruik nooit banden die de volgende schade vertonen: een vervormde of zichtbare hiel; loslatend rubber of rubberlagen;  beschadiging door olie of bijtende stoffen; of marmering of beschadiging van het binnenrubber als gevolg van rijden met onvoldoende bandenspanning.

Kijk bij elke controle van het voertuig of de ventieldoppen nog in orde zijn. Bij twijfel: vervang ze.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website