Radiaal- of diagonaalbanden?

Er is veel diversiteit in de wereld van motorfietsen en scooters. Michelin maakt gebruik van twee bandentypen om te zorgen dat er voor elk wat wils is: diagonaalbanden en radiaalbanden.

moto picto bias tyre help and advice

Diagonaalbanden

Het karkas van een diagonaalband bestaat uit diagonaal lopende koordlagen. De lagen liggen kruislings over elkaar heen. De opbouw is homogeen. Het loopvlak en de zijwanden hebben dezelfde mechanische eigenschappen.

moto picto radial tyre help and advice

Radiaalbanden

Bij een radiaalband lopen de kabels in dwarsrichting ten opzichte van de as van de band. De bovenkant bestaat uit verschillende karkaslagen die samen een gordel vormen. De zijwand en de bovenkant van de band hebben elk hun eigen karakteristieken.

De twee soorten banden bieden elk andere prestaties

Een radiaalband grijpt zich vast aan het wegdek door de flexibele zijwanden. Het contactvlak met de weg is minder lang maar wel breder dan dat van een diagonaalband. Hierdoor biedt een radiaalband meer grip in bochten bij grote hellingshoeken. Bij radiaalbanden is de luchtdruk die in contact staat met het bandoppervlak efficiënter verdeeld, wat een gelijkmatiger slijtagepatroon geeft.

De soepele zijwanden van een radiaalband zorgen ook voor meer rijcomfort bij hogere snelheden doordat ze de oneffenheden in het wegdek opvangen. De stijvere zijwanden van een diagonaalband zorgen er daarentegen voor dat deze band meer gewicht kan dragen. Bij hoge snelheden kan een diagonaalband zo vervormen dat het de prestaties beïnvloedt. Een band met een diagonale opbouw is eerder geschikt voor voertuigen met kleine tot gemiddelde cilinderinhoud die met gemiddelde snelheden rijden en een enigszins flexibel chassis hebben. Deze band is ook geschikt voor zware of zwaarbelaste motoren. Een band met een radiaalopbouw is noodzakelijk voor krachtige voertuigen met een stijf chassis, en voor sportieve doeleinden. Deze band kan snelheidsindexen tot ZR hebben, voor snelheden boven de 240 km/u.

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website