RFID (Radio Frequency IDentification) is een technologie die radiofrequentie gebruikt om gegevens op een apparaat te onthouden, op te slaan en op te nemen en om deze op afstand op te halen.
Deze technologie, die al in de ontwerpfase in de banden is geïntegreerd, garandeert een betrouwbare identificatie: een unieke identificator die niet kan worden vervalst en die kan worden uitgelezen, ongeacht de staat van de band, tot aan het recyclen ervan.
Wat zijn de voordelen van RFID?
RFID-technologie verbetert de traceerbaarheid, efficiëntie en veiligheid gedurende de hele levenscyclus van banden, inclusief recycling. Het wordt nu erkend als de marktstandaard.
RFID zorgt ook voor een beter beheer van garanties en claims en een geoptimaliseerde bandencontrole, met name tijdens het wisselen van zomer- naar winterbanden en omgekeerd. Voertuigmonitoring en voorspellend onderhoud worden daardoor verbeterd.
Het is al aanwezig op bedrijfswagenbanden en in de autosport en het is nu de ambitie om tegen 2024 RFID-technologie te integreren op alle MICHELIN banden voor lichte bedrijfswagens.
Hoe werkt RFID-technologie?
De voordelen van RFID
Gemoedsrust en veiligheid
Verbeterde bandenopvolging en onderhoud
Meer garanties
Protection
De RFID-gegevens worden vergrendeld nadat de gegevens zijn versleuteld tijdens het fabricageproces van de band.
De traceerbaarheidstechnologie is robuust en bestand tegen diefstal en vervalsing, maar ook tegen beschadiging, veroudering en weersomstandigheden.
Veel gestelde vragen
Welke informatie is gecodeerd in de RFID-chip van een band?
Een RFID-bandenchip bevat de unieke identificatie van de band. Dit is de originele unieke identificatie van de band, gebaseerd op het SGTIN-96-formaat, dat het prefixnummer van het bedrijf, de artikelcode en het unieke serienummer van de productie omvat. De RFID-chips die in MICHELIN-banden zijn aangebracht, voldoen aan de internationale normen ISO 20909 en ISO 20910.
Welke informatie is toegankelijk dankzij de RFID die in MICHELIN-banden is geplaatst?
Een RFID-scanner die de in de band ingebouwde RFID-chip uitleest, krijgt automatisch toegang tot de commerciële aanduiding van de band (afmeting, merk, type). Dit is de basisinformatie van de bandenindustrie. Alle andere informatie met betrekking tot de RFID van de band is onderworpen aan de voorafgaande toestemming van de bandengebruiker.
Wat is de rol van RFID in MICHELIN-banden?
Dankzij de RFID in MICHELIN-banden kan aan de identificatiebehoeften worden voldaan gedurende de hele levenscyclus van de band. Dit betekent dat diensten kunnen worden ontwikkeld om de productiviteit, de milieu-impact van transport, de consumentenervaring, inclusief de veiligheid van chauffeurs en het recyclen van banden aan het einde van hun levensduur te verbeteren.
Zijn mijn persoonlijke gegevens gekoppeld aan de informatie in de RFID-chip?
De unieke identificatie die aan de RFID-chip in een band is gekoppeld, kan zonder toestemming van de betrokkene geen toegang geven tot persoonsgegevens. Deze gegevens zijn vergelijkbaar met een bandspecifiek serienummer.
Wie kan de informatie in de RFID van mijn banden lezen?
Iedereen die beschikt over een scanner, de bijbehorende API en die door de consument is geautoriseerd om informatie over hem te verzamelen.
Kan de RFID in MICHELIN-banden worden gedeactiveerd?
Als de chip eenmaal in de band is aangebracht, kan de bandidentificatie niet worden gewijzigd en kan de chip niet worden gedeactiveerd zonder de band te beschadigen. Het is dus onmogelijk om de RFID te deactiveren.
Hoe weet ik of de MICHELIN-banden van mijn voertuig RFID bevatten?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, hebben we een bepaalde hoeveelheid informatie nodig die direct te vinden is op de band waarmee uw auto is uitgerust. Voor meer informatie vragen wij u uit om via onderstaand contactformulier contact met ons op te nemen.